Talvet lämpenee lämpenemistään täällä meillä Suomessa, ainakin siltä on tuntunut viimeiset vuodet. Ajatus vähän hirvittää, onko muutaman vuoden päästä oikeaa talvea enää ollenkaan. Paukkupakkasia, korkeita hankia ja kirkasta tähtitaivasta – sellaista oikeaa winter wonderlandia. Ehkä vain omissa päiväunissa.

talvijuoksu

Toisaalta tällainen ilmojen lämpeneminen helpottaa talvijuoksua ja pukeutumista. -25 asteen pakkasessa joutuu jo oikeasti punnita juoksemaan lähtemistä, mutta tänä talvena siihen ei ole ollut syytä. Vain kerran tänä talvena on tainnut olla pakkasta alle kaksikymmentä astetta. Muuten kelit ovat olleet kohdillaan lämpötilan osalta ainakin! Oikeastaan odotan, että vielä tulisi kunnon lumipeite. Vaikka kevät saa minun puolestani jo tulla, niin silti helmikuun lasken talvikuukaudeksi.

Juokseminen talvella ei mielestäni eroa sen kummemmin muistakaan vuodenajoista, kun ottaa muutaman asian varusteissa ja pukeutumisessa huomioon. Turhaan ei siis kannata lopettaa juoksua talvella, peläten teiden liukkautta, pimeyttä tai kylmyyttä. Nuo kaikki asiat on kyllä ihan hoideltavissa ja lenkkeilystä mahdollista nauttia talviaikaan.

talvijuoksu

Juokseminen talvella on mielestäni joskus aika ihanaakin. Erityisesti nautin polkulenkeistä lumisessa metsässä, muutaman asteen pakkasessa ja raikkaassa ilmassa. Talvijuoksun jälkeen posketkin punoittaa mukavasti, minulla ne tosin punoittaa treenissä kuin treenissä.

Miten minä pukeudun talvella juoksulenkille? Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon varustuksessa.

Talvijuoksun oikea varustus

1. Kaikki lähtee aluskerrastosta. Merinovillaiset ovat omia lemppareita tai sitten kevyet tekniset kerrastot. Ja tietenkin Shock Absorberin juoksuliivit, joilla rintavarustus pysyy paikallaan. Juoksutrikoiden alle todellakin kannattaa laittaa yksi kerros talvella enemmän, jotta reidet ja erityisesti takalisto pysyy lämpimänä.

2. Trikoiksi valitsen talviaikaan paksumpia materiaaleja tai ihan talvijuoksuun suunniteltuja trikoita. Mulla on yhdet parit windstopper-trikoita, joissa on etupuolella tuulen pitävää materiaalia, takaa joustavaa. Olen todennut ne erityisen hyviksi talvella, mutta toki ihan tavallisetkin trikoot kelpaa.

3. Välikerrokseen lämmikettä vain, jos on yli kymmenen astetta pakkasta. Muuten lisään ehkä vain t-paidan tai menen pelkällä kerrastolla. Isoin virhe talvella on se, että puet aivan liikaa päällesi ja sitten tuskailet kauheassa kuumuudessa. Silloin juoksu ei todellakaan ole kivaa.

4. Tuulen pitävä kuori tulee tarpeeseen, jos vähääkään olet vilukissa. Joskus näkee juoksijoita kollege-paidassa tai fleecessä talvisin, mutta suosittelisin kyllä juoksuun tarkoitettua takkia tai jotain tuulelta suojaavaa. Kylmemmällä säällä tykkään kevyestä toppaliivistä. Se lämmittää mukavasti keskikroppaa, mutta kädet pysyvät silti kevyinä.

5. Nilkat kannattaa suojata säärystimillä. Usein nilkan ja akillesjänteen alue jää suojaamatta, koska lenkkareiden ja housujen lahkeen väliin jää suojaamaton aukko. Itselläni ainakin nilkat on se paikka, minne helpoiten tulee kylmä. Juoksen tavallisilla ohuilla sukilla, joten villaiset säärystimet tuo hyvää lämmikettä nilkan alueelle.

sarva xero

6. Kengiksi valitsen useimmiten nastalliset juoksukengät jos vähääkään on liukasta tai lumista. Nastat antaa askeleeseen rentoutta ja voit juosta niiden kanssa huolettomammin, kun ei koko ajan tarvitse miettiä liukastumista. Olen ollut tosi tyytyväinen tämän talven kenkiini Salvalta *. Naisten VJ Sarva Xero 3 on kevyt ja juostava lenkkari talveen ja polulle.  Päällisen ja vuoren välissä oleva vedenestokäsittely tekee Xero 3:sta tuulenpitävän ja vettähylkivän. Pohjassa on 20 kovametallinastaa kenkää kohden, joten pitoa riittää. Askeleeseen pehmeyttä antaa kanta- ja päkiävaimennus.

7. Pää, kaula ja korvat suojaan. Sekä tietenkin käsineiksi riittävän lämpimät hansikkaat. Sormikkaat on kovalla pakkasella ainakin omasta mielestäni kylmät, siksi käytänkin rukkasia, jotta sormilla on tilaa lämmittää toisiaan. :)

8. Älä unohda heijastimia! Talvella on pimeää, muut eivät näe sinua ilman heijastimia. Heijastimet ovatkin talvijuoksun yksi tärkeimmistä varusteista. Minä sujautun useimmiten päälleni heijastinliivin tai heijastin henkselit, toisinaan käsivarressani on vilkkuva heijastin. Olen huomannut, että saan paremmin suojatiellä tilaa, kun autoilijat huomaavat minut.