Meillä on alkanut uudenlainen arki päiväkodin aloituksen ja töihin paluun myötä. Samalla se on tuonut enemmän kiireen tunnetta päiviin, sillä tutut rutiinit eivät ole vielä ehtineet muodostua. Suhtaudun itse muutoksiin positiivisesti ja joskus jopa huomaan kaipaavani muutoksia, mutta yhtä aikaa rutiinien puute voi helposti muuttua kiireen tunteeksi.

Kiire, ruuhkavuodet, pyykinpesu, ruuanlaitto, työmeilit ja päiväkotireppujen pakkaaminen. Tuttua monille perheille, mutta meille vielä uutta. Siksi viikonloppuna hiihtolenkilläni aloin pohtia, mitkä voisivat olla tässä kohtaa elämää sellaisia helpottavia asioista, joiden avulla rutiinit löytyisi helpoiten ja kiireen tunne ei olisi kovin usein läsnä.

Kiireisen äidin vinkit:

1. Suunnitele ja ennakoi etukäteen

Tämä on minulle yksi tärkeimmistä asioista silloin, kun haluan kiireen tunteen aisoihin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuten sanotaan. Suunnitelmallisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mietimme mieheni kanssa viikon ruokalistan etukäteen ja hankimme ruuat sen mukaan kauppareissulla. Viikon alussa voi myös miettiä treenien ajankohdat tai yhteisen kävelylenkin, suunnittelemalla asiat saa kyllä toteutumaan. Mitä teen ja milloin teen? Kuka hoitaa ja mitä hoitaa?

2. Arjen rutiinit

Olen huomannut, että tällaisen puolitoistavuotiaan taaperon kanssa rutiinit ja päivärytmi on kaiken a ja o. Päivä sujuu kaikkien osalta paremmin, kun tuttu kaava toistuu ja päivät muistuttavat toisiaan. Olemme yrittäneet rukata aikatauluamme vähän aikaisemmaksi, jotta herääminen tapahtuisi arkena joka päivä samaan aikaan kuin päiväkotiaamuina. Hoidan Pikkuässää pari päivää viikossa kotona, mutta yritän niitä päivinä jokseenkin tehdä asiat, kuten päiväkodissa tehdään. Ihan vain helpottaakseni päiväkodin rytmiin pääsemistä. :)

3. Keskusteleminen puolison kanssa

Keskustelemista ei pitäisi koskaan unohtaa, vaikka joskus niin kiireessä käy. Jos haluan päästä joku ilta esimerkiksi yksin uimahalliin, sanon siitä jo viikon alussa hyvissä ajoin miehelleni. Näin molemmat tiedämme, milloin kummallakin on ns. ”omaa aikaa”.  Keskustelemalla ainakin me pariskuntana vältämme paremmin yhteentörmäykset, kun molemmat tiedämme toistemme ajatukset ja toiveet viikon suhteen.

4. Vähennä somen käyttöä

Sosiaalisessa mediassa on helppo luuhata ja kuluttaa aikaa. Mutta yhtä hyvin saman ajan voi käyttää pyykkien ripustamiseen, tiskikoneen tyhjentämiseen tai kirjan lukemiseen. Teen itse somea työkseni, mutta pyrin silti rajoittamaan sellaista aikaa, kun vaan vietän aikaa huvikseni somessa. Näen somen todellakin positiivisena asiana, mutta sen käyttämistä on välillä hyvä pohtia. Mieluummin selaan sosiaalista mediaa kerralla kunnolla, kuin siellä täällä vähän väliä koko ajan. On myös olemassa sellainen appi, joka laskee kaiken kulutetun ajan sosiaalisen median parissa. Sen avulla tajuaa, että some haukkaa helposti päivästä aikaa, jos puhelin on paljon kädessä.

5. Mieti mikä on oikeasti tärkeää ja oleellista

Mikä on sinulle tärkeää ja oleellista. Voisiko kotona käydä kerran viikossa siivooja ja vapautuneen ajan käyttää johonkin muuhun. Tee vaikka to do -lista niistä asioista, jotka ovat ajatuksissasi. Sen jälkeen laita asiat tärkeysjärjestykseen ja päätä, mihin aikaa kannattaa kuluttaa. :)

6. Muista joskus vain olla

Muista sisällyttää viikkoon myös sellaista aikaa, että vain olet. Nautit sinkkuna omasta ajasta kotona, kunhan vain vietätte perheenä koti-illan tai katselet ikkunasta ulos pyykkivuoren vieressä. Kiire on vain tunne, eri asia on se, miten siihen suhtautuu. <3

Aurinkoista maanantaita ja sujuvaa arkea sinne!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog