Unta voisi mielestäni verrata hyvinvoinnin kivijalaksi. Sellaiseksi vankaksi pohjaksi, jonka päälle on mahdollista rakentaa muita kerroksia. Talo ei pysy pystyssä, jos perustukset eivät ole kunnossa. Samalla tavalla ihminen ei saa irti kaikkea hyvinvoinnistaan, jos perusasiat eivät ole kuosissa. Uni on hyvinvoinnin kivijalka, joka mahdollistaa monta muuta hyvinvoinnin osa-aluetta.

Miksi uni on niin tärkeää ja miksi minäkin jaksan kirjoittaa tästä aiheesta?

Olen itse vauvavuoden aikana saanut kokea sen, mikä merkitys hyvällä ja laadukkaalla unella on. Ja millainen olo taas huonojen unien jälkeen on. Moni pienen lapsen äiti tai työelämän kiireiden kanssa painiva voi varmasti allekirjoittaa tämän: huonot yöunet vaikuttavat koko seuraavaan päivään, puhumattakaan jos huonot yöunet jatkuvat pidemmän aikaa, useita kuukausia.

Uni on aivojen välttämätön lepohetki

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aivot kirjaimellisesti puhdistuvat unen aikana. Nukkuessa aivoista huuhtoutuu pois niihin päivän aikana kertyneitä kuona-aineita. Uni on siis aivoille välttämätön lepohetki, jonka aivot käyttävät lajitteluun, arkistointiin, tankkaamiseen ja siivoukseen. Vetävät itsensä uuteen iskuun, jotta seuraavana päivänä jaksetaan taas ajatella ja tehdä asioita.

Unen määrä ja laatu vaikuttavat suoraan valveilla olon laatuun, tuottavuuteen, henkiseen tasapainoon, luovuuteen ja jopa painoon. Elämä on monilta osin helpompaa, kun nukkuu riittävästi. Sen olen huomannut.

Kun nukkuu riittävästi, jaksaa tehdä parempia valintoja ruokailujen suhteen. Kun nukkuu riittävästi, jaksaa liikkua ja urheilla. Kun nukkuu riittävästi, näkee maailman positiivisemmin ja ajatukset ovat avoimempia. Kun nukkuu riittävästi, on ympärillä helpompi nähdä mahdollisuuksia ongelmien sijaan. Kun nukkuu riittävästi, tekee vähemmän mieli herkkuja tai epäterveellistä ruokaa. Kun nukkuu riittävästi, jaksaa keskittyä paremmin ja työskentely on tehokkaampaa. Kun nukkuu riittävästi, on painonhallinta tai painon pudottaminenkin helpompaa. Kun nukkuu riittävästi, on helpompi olla stressaamatta ja ajatella sen sijaan rationaalisemmin. Kun nukkuu riittävästi, keho palautuu urheilusuorituksesta nopeammin. Tässä vain muutamia hyötyjä mainitakseni.

Minulta aina silloin tällöin joku kysyy, että mitä tein, jotta pääsin raskauden jälkeen takaisin hyvään fyysiseen kuntoon. Vastaus on niinkin simppeli kuin huomion kiinnittäminen uneen. Olen kiinnittänyt huomiota riittävään lepoon ja nostanut unen prioriteettilistalla aika korkealla. Käytännössä se on tarkoittanut päiväunia äitiyslomalla ja nyt viimeisinä kuukausina aikaisin nukkumaan menemistä, jotta saisi mahdollisimman pitkät unet taaperon yöllisistä heräilyistä huolimatta.

Paina pää tyynyyn ja nuku

Kyllä minustakin olisi ihana ajatus hillua muutama tunti sohvalla yksin sen jälkeen, kun olemme saaneet lapsen nukkumaan. Tai jatkaa työjuttuja myöhään yöhön, kun flow-tila yllättää. Mutta ei, olen mä