Keho ja mieli tottuvat – sekä hyvään että huonoon

Olet varmaan joskus kuullut sanottavan: ”Kaikkeen tottuu.”, ”No sehän on vain tottumiskysymys.”, ”Kyllä se siitä helpottaa, kunhan ehdit tottua.” Nämä lausahdukset pitävät kyllä paikkansa: keho ja mieli useimmiten tottuvat, enemmin tai myöhemmin. Ihmismieli, mutta myös keho on joustava ja muovaantuva – sekä hyvään että huonompaankin.

Kaikkeen tottuu

Useimmiten tottumisella tarkoitetaan jonkun uuden tavan omaksumista. Uutta elämänvaihetta, uutta positiivisempaa asennetta tai uutta vaatekappaletta henkarissa. Helpommin unohdetaan, että tottumista tapahtuu myös niihin ei niin hyviin asioihin. Totumme moniin sellaisiin asioihin, jotka eivät lisää hyvinvointiamme.

Totumme liian vähäiseen uneen, totumme huonolaatuiseen ruokaan, totumme stressiin ja totumme myös tiettyihin ystävyyssuhteisiin, vaikka ne eivät enää toisikaan meille iloa tai energiaa. Näissä asioissa tottuminen tapahtuu vähän kuin huomaamatta. Ajautumisena raiteelle, jossa ei välttämättä haluaisi olla, mutta kun asiat nyt vaan ovat menneet näin…

Oletko aikaisemmin herännyt ajattelemaan tapoja tai käyttäytymistäsi tästä näkökulmasta. Tulevatko jotkut tavat vain selkärangasta tai autopilotin sanelemina? Mitkä totutut tavat nakertavat hyvinvointiasi ja mitkä asiat puolestaan kohentavat sitä? Osaatko nimetä niitä?

Avaan tähän väliin esimerkin, jos se valottaisi asiaa.

Ihminen voi olla esimerkiksi tottunut antamaan työlleen liikaa energiaa. Tekee pitkää päivää, syö päivän aikana huonosti tai liian vähän. Tullessaan kotiin on jo niin väsynyt, ettei jaksa lähteä ulkoilemaan tai tapaamaan ystäviä, mutta avaa silti työkoneen vielä illalla ennen nukkumaan menoa, koska sekin on tapa. Tällaista tahtia on jatkunut jo pidemmän aikaa, ihminen on tottunut tilanteeseen. Hän pohtii silti, miten hyvinvointiaan saisi kohennettua. Toisaalta voi olla niinkin, ettei henkilö enää näe itsekään tarvetta muutokselle, koska nykyinen tilanne on niin vakio. Siihen on tottunut.

Kokonaisuuden tarkastelua

Tätä pakettia ei voi lähteä purkamaan vain yksi pala kerrallaan, esimerkiksi liikuntaa lisäämällä väkipakolla. Sen sijaan on katsottava kokonaisuutta. Tukala olo tai stressi ei helpota useinkaan sillä, että lisää vain jotain. Pitää myös vähentää ja muuttaa jotain. Arvottaa oma aika uudelleen. Mitä jää ensin pois, että jotain muuta voi tulla tilalle. Pitää ensin tottua jostain pois.

Konkreettisella tasolla tämän esimerkkihenkilön muutos ja tottuminen lähtevät jo paljon kauempaa: aamusta ja koko päivän rutiineja muuttamalla. Mikä itselle aidosti on tärkeää?

Pikkuhiljaa muutoksia tekemällä arki alkaa muuttua. Vanhoista tavoista päästään kauemmaksi, uusiin kestää aikansa tottua.

Tällä tekstillä haluan siis tuoda esiin sitä asiaa, että yleensä tottumisella tarkoitetaan uusia, positiivisia asioita. Totutaan johonkin uuteen. Mutta oikeastaan olemme tottuneet jo tuhanteen asiaan nykytilanteessa, olemme tottuneet vanhaan. Ne voivat olla niinkin yksinkertaisia asioita kuin makaronin keittäminen perunoiden sijaan tai hissin tilaaminen portaiden sijaan.

On silmiä avaavaa, kun alkaa tarkastella omaa toimintaa siitä näkökulmasta, mihin kaikkeen olenkaan tottunut, vaikka se ei palvelisi millään tavalla hyvinvointia.

Toisaalta, jos epämääräinen paha olo vaivaa, on lohdullista muistaa se, että muutos on aina mahdollinen. Kunhan ensin tunnistaa lähtökohdat.

Mihin minä olen tottunut?

Itse olen esimerkiksi todella tottunut lihansyöntiin. Olen avoin kasvis- ja vegeruuille, mutta tämä prosessi ja muutos kohti kasvisruokaisempaa ruokavaliota vaatii sen, että myönnän itselleni ensin, kuinka tottuneena valitsen kaupasta lihatuotteita kasvisruokatuotteiden sijaan. Tuskin minusta koskaan kasvisruokailija tulee, mutta jos totuttaisin itseäni ainakin muutamiin uusiin tapoihin asian suhteen.

Kaksi vuotta kestäneellä äitiyslomalla kotona ehdin tottua myös aika lailla erilaiseen elämään. Tämän vuoden aikana työelämään palattua moni asia on vaatinut uudelleen totuttautumista.

Mitä ajatuksia sinulle aiheesta herää? Oletko sinä tottunut tapoihin, jotka eivät välttämättä lisää hyvinvointiasi? Tiedostatko niitä?

Tämä teksti saa jatkoa lähitulevaisuudessa, joten jää kuulolle, mikäli haluat kuulla ajatuksiani lisää. 🙂

**********************

Kirjoitin tästä aiheesta blogipostauksen, sillä minut on pyydetty mukaan sosiaalisen median kampanjaan, jonka tarkoitus on innostaa seuraajiamme kohti aitoa hyvinvointia, lisätä inhimillistä otetta elämään sekä itsensä kunnioittamista ja ajatusta siitä, että liikunnan ja hyvinvoinnin tavoittelun pitäisi tuoda lisää energiaa, ei viedä sitä. Kampanjan ajatuksena on herättää lukijoissamme ajatuksia.

Somesta löydätte lisää kirjoituksia aiheesta hashtageillä: #aitohyvinvointi #hyvinvointisisällöntuottajat Useita inspiroivia ja energisoivia tekstejä teeman ympäriltä!

Minut on pyydetty mukaan kirjoittamaan yhdessä muiden hyvinvointisisällöntuottajien kanssa. Pääset lukemaan heidän blogeista, verkkosivuilta ja some-kanavista lisää hyvinvointiaiheisia ajatuksia:

Ann&Ann  – Instagram: @annetteevokari @anna_seppanen

Anna-Maria K  – Instagram: @annamariak_wellnesscoach

Aino Mäkelä – Instagram: @makelaino

Endorfiinikoukussa  – Instagram: @endorfiinikoukussa

Coaching Kira – Instagram: @coachingkira

Hilla Stenlund – Instagram: @hillasblog

Lagon Health – Instagram: @lagomhealth

Leeni Viio – Instagram: @leeniviio

Mona´s Daily style – Instagram: @monavisuri

Monna treenaa – Instagram: @monnapursiainen

Naprapaatin vaimo – Instagram: @naprapaatinvaimo

Philia valmennus – Instagram: @philiavalmennus ja @mippivuorikoski

Puhu muru – Instagram: @puhumuru

Rakkaudella Karita – Instagram: @karitatykka

Super fit me  – Instagram: @nanafitofficial

Team Salamavaara – Instagram: @veeramalmivaara

Vastaisku ankeudelle – Instagram: @jenny_vastaiskuankeudelle

 

-Hilla

+3

You may also like

6 kommenttia

  1. Voi mahtavuus, tosi kiva kuulla, että sain ajatuksia heräämään. <3 Näitä on itsekin tullut paljon funtsittua. :)

   0
 1. Ihana kirjoitus💜 Tämä osui ja upposi. Kun suorittaa yliopistotutkintoa ja työskentelee yhtäaikaisesti on juuri epämääräinen pahaolo vaivannut. Ehkä rakkaus liikuntaan palaisi syksyn aikana ja työ(raha) ahneus hellittäisi. Loistavaa syksyä sinulle!

  0
  1. Heippa sinä! Voi mahtavuus. Olen itsekin muutama vuosi taaksepäin tuota elämänvaihetta elänyt ja siinä tosiaan saa välillä tasapainoilla oman jaksamisen ja voimavarojen kanssa. Että elämä olisi yhtä aikaa kuitenkin nautittavaa, joka päivä. Tsemppiä sulle syksyyn ja tee hyviä valintoja. 🙂 Samoin sinulle, loistavaa syksyä! <3

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *