Olet varmaan joskus kuullut sanottavan: ”Kaikkeen tottuu.”, ”No sehän on vain tottumiskysymys.”, ”Kyllä se siitä helpottaa, kunhan ehdit tottua.” Nämä lausahdukset pitävät kyllä paikkansa: keho ja mieli useimmiten tottuvat, enemmin tai myöhemmin. Ihmismieli, mutta myös keho on joustava ja muovaantuva – sekä hyvään että huonompaankin.

Kaikkeen tottuu

Useimmiten tottumisella tarkoitetaan jonkun uuden tavan omaksumista. Uutta elämänvaihetta, uutta positiivisempaa asennetta tai uutta vaatekappaletta henkarissa. Helpommin unohdetaan, että tottumista tapahtuu myös niihin ei niin hyviin asioihin. Totumme moniin sellaisiin asioihin, jotka eivät lisää hyvinvointiamme.

Totumme liian vähäiseen uneen, totumme huonolaatuiseen ruokaan, totumme stressiin ja totumme myös tiettyihin ystävyyssuhteisiin, vaikka ne eivät enää toisikaan meille iloa tai energiaa. Näissä asioissa tottuminen tapahtuu vähän kuin huomaamatta. Ajautumisena raiteelle, jossa ei välttämättä haluaisi olla, mutta kun asiat nyt vaan ovat menneet näin…

Oletko aikaisemmin herännyt ajattelemaan tapoja tai käyttäytymistäsi tästä näkökulmasta. Tulevatko jotkut tavat vain selkärangasta tai autopilotin sanelemina? Mitkä totutut tavat nakertavat hyvinvointiasi ja mitkä asiat puolestaan kohentavat sitä? Osaatko nimetä niitä?

Avaan tähän väliin esimerkin, jos se valottaisi asiaa.

Ihminen voi olla esimerkiksi tottunut antamaan työlleen liikaa energiaa. Tekee pitkää päivää, syö päivän aikana huonosti tai liian vähän. Tullessaan kotiin on jo niin väsynyt, ettei jaksa lähteä ulkoilemaan tai tapaamaan ystäviä, mutta avaa silti työkoneen vielä illalla ennen nukkumaan menoa, koska sekin on tapa. Tällaista tahtia on jatkunut jo pidemmän aikaa, ihminen on tottunut tilanteeseen. Hän pohtii silti, miten hyvinvointiaan saisi kohennettua. Toisaalta voi olla niinkin, ettei henkilö enää näe itsekään tarvetta muutokselle, koska nykyinen tilanne on niin vakio. Siihen on tottunut.

Kokonaisuuden tarkastelua

Tätä pakettia ei voi lähteä purkamaan vain yksi pala kerrallaan, esimerkiksi liikuntaa lisäämällä väkipakolla. Sen sijaan on katsottava kokonaisuutta. Tukala olo tai stressi ei helpota useinkaan sillä, että lisää vain jotain. Pitää myös vähentää ja muuttaa jotain. Arvottaa oma aika uudelleen. Mitä jää ensin pois, että jotain muuta voi tulla tilalle. Pitää ensin tottua jostain pois.