Perustin ensimmäisen blogini vuonna 2013 Blogspottiin Bloggerin pohjaan. Siitä alkoi blogiurani, jota edelleen kuljen. Paljon on ehtinyt tapahtua näiden vuosien aikana ja blogimaailmakin on muuttunut siinä samalla. Olen ehtinyt olla mukana myös kolmessa eri blogiportaalissa, joista yksi, Fitfashion, lopetti toimintansa viime kuun lopussa. Kesäkuussa 2018 päätin lopulta useamman blogiportaalivuoden jälkeen perustaa oman itsenäisen blogin ja taas ollaan tavallaan siellä, mistä alussa lähdettiin. Oman osoitteen alla www.hillastenlund.com:ssa.

Itsenäistä bloggaamista oman osoitteen alla on nyt takana viisi kuukautta ja olen ollut päätökseeni tyytyväinen. Tämä oli oikea ratkaisu, ja siihen haluan myös uskoa jatkossa. Suurinpana huolenaiheena portaalista itsenäiseksi bloggaajaksi lähtemisessä on lukijamäärien muutos. Dippaako lukijämääräni isosti vai saanko oman domainin alle houkuteltua kiinnostavalla sisällöllä entistä enemmän lukijoita, uusia lukijoita vanhojen lisäksi?

Muutos portaaliblogista itsenäiseksi blogiksi

On selvää, että muutosvaiheessa lukijamäärät hetkellisesti laskevat, koska kaikki lukijat eivät pysy muutoksen perässä ja Google ei heti näytä hakutuloksissa uuden blogin tekstejä eikä sivustoakaan. Pikkuhiljaa lukijamäärät siitä nousevat takaisin ja mikä hienointa, minun blogissani lukijamäärät nousivat samalle tasolle takaisin kuin portaaliaikoina.

Portaalien etusivuille saapuu kuukausittain satojatuhansia lukijoita, mutta kuinka moni sitten siirtyy mihinkin blogiin, onkin toinen juttu. Ja tavoittaako portaali ylipäätään juuri bloggaajalle oikean kohderyhmän. Ne ovat kaikki hyviä kysymyksiä, joihin ei ole yhtä oikeaa vastausta.

Uskon, että minun lukijoistani putosi muutoksen mukana pois niitä, jotka tulivat blogiini vain portaalin kautta, ns. tuurilukijoita. Heidän tilalle olen kuitenkin saanut uusia lukijoita, jotka haluavat tulla lukemaan juuri minun tekstejä esimerkiksi Instagramin kautta tai sitten suoraan googlaamalla blogin nimen. Vanhoja blogitekstejä luetaan myös googlehakujen kautta, esimerkiksi synnytyskertomustani luetaan edelleen kuukausittain monia kertoja, vaikkei se juuri nyt omalla kohdallani ajankohtainen asia olekaan. Se vain kertoo, että Googlen äärellä on muita synnytykseen valmistautuvia, jotka haluavat lukea kokemuksia synnytyksestä. Juuri siitä syystä jaoin oman kertomukseni blogiin, että siitä olisi apua niille, jotka eivät ole vielä itse synnytystä kokeneet.

On myös ollut selkeästi nähtävissä, että monia suomalaisia suosittuja bloggaajia on päättänyt ryhtyä yrittäjiksi ja ovat siten siirtyneet oman osoitteen alle itsenäisiksi bloggaajiksi, jotta voivat hallinnoida kaikkea blogiinsa, sen brändiin ja kaupallisuuteen liittyen itsenäisesti. Suurimmat ja houkuttelevimmat portaalit pitävät vielä hyvin kiinni bloggaajistaan, mutta samaan aikaan myös itsenäiset blogiyrittäjät lisääntyvät.

Kaupallisuus blogeissa

Yksi syy itsenäiseksi bloggaajaksi lähtemisessä oli myös kaupallisuuteen liittyvät asiat. Tällä hetkellä blogitekstini keskelle ei hypi vaippamainokset, eivätkä yritysten mainosvideot lähde käyntiin samalla kun olet lukemassa tätä tekstiä. Saat siis ihan rauhassa keksittyä lukemiseen, ilman, että kappaleiden väleissä vilisee mainoksia. Sehän ei kaikkia haittaa, mutta itselleni oli tärkeä asia päästä niistä eroon täällä blogissani.

Samalla muutos itsenäiseksi bloggaajaksi kuitenkin tarkoitti sitä, että en saa blogistani m