Koti kahden vuoden jälkeen – mikä ihastuttaa edelleen, mitä muuttaisin?

Luin syyskuussa Jonnan blogista postauksen koti kahden vuoden jälkeen – mikä ihastuttaa edelleen, mitä muuttaisin? -postauksen. Se oli minusta mielenkiintoista luettavaa, ja samalla aloin itsekin miettimään, mikä kodissamme on parasta, mikä ihastuttaa ja mitkä asiat puolestaan ovat sellaisia, jotka haluaisin muuttaa.

Olemme asuneet tässä kodissa nyt kaksi vuotta. Muutimme Helsingistä tänne Kirkkonummelle lokakuun lopussa 2017. Pikkuässä oli täyttänyt silloin juuri yhden vuoden, myimme kaksion Helsingistä ja siirryimme isompien neliöiden perässä Kirkkonummelle. Halusimme lisää tilaa ja rajallisella budjetilla oli siirryttävä kauemmaksi Helsingistä. Muuton yhteydessä emme tehneet isompaa remonttia. Maalasimme vain pinnat puhtaiksi ja laitoimme valkoisella laastilla piiloon kellertävän tiilitakan, joka hallitsi olemuksellaan olohuoneessa. Pohdimme kellertyneen parkettilattian hiomista (joka olisi ollut tyhjään asuntoon helppo tehdä) mutta kiireellisen muuton ja taaperoarjen keskellä se jäi sitten tekemättä.

Mikä ihastuttaa edelleen kaksi vuotta muuton jälkeen?

Mikä on ihaninta kodissamme edelleen? Aloitan niistä mieleisimmistä jutuista. Kuvituksena tässä jutussa on vanhoja kotikuvia, sillä muutimme tällä viikolla huonejärjestystä ja uusia kuvia uudesta järjestyksestä en ole vielä ottanut. Iso osa mun ja meidän kotoilua on myös se, että vaihtelen juttuja ja järjestystä, kun siltä tuntuu. Ei kodin tarvitsekaan koskaan olla niin sanotusti valmis.

Ensimmäisenä ihastuttavana asiana tulee mieleen asunnon tilavuus ja kaunis tontti, joka ympäröi tätä paritaloa. Neliöitä kodissamme on 100. Kolme makuuhuonetta, olohuone-/keittiötila, eteinen, pikkuvessa ja kylpyhuoneen yhteydessä toinen vessa, sauna ja lämmin varasto. Tilaa on neljän hengen perheelle tähän hetkeen oikein sopivasti. Tällä viikolla tekemämme huonejärjestyksen vaihdos vei asiaa vielä vähän parempaan suuntaan ajatellen tätä hetkeä nelihenkisenä perheenä. 🙂

Toinen ihana juttu on piha ja puutarha. 10 vuoden kerrostaloelämän jälkeen on ollut mukava palata takaisin maan tasalle. Ovi aukeaa suoraan pihalle. Parasta se on kesällä, kun voi hipsiä aamukahvin kanssa terassille päivää aloittamaan. Lasten kanssa piha on kiva juttu kaikkina vuodenaikoina. Vauvan kanssa vaunuja ei tarvitse rämpätä hissiin ja ovien kanssa, vaan nukutuksen jälkeen astun vain itse ovesta takaisin sisään ja vauva voi olla ikkunan alla ulkona unilla. So easy! Isomman voi pukea ulkovaatteisiin ja päästä jo hetkeksi itse ulos leikkimään edeltä. Onhan omassa pihassa vähän hoidettavaa, nurmenleikkuutta ja puskien kitkemistä, mutta me kyllä tykätään siitä.

Isot ikkunat on myös asia, joka edelleen ihastuttaa. Näin jälkeenpäin ajatellen, se oli itseasiassa aika iso kriteeri kun asuntoja netistä silloin katselimme. Emme edes lähteneet asuntonäyttöihin, joissa oli meidän mieleen liian pienet ikkunat ja siten pimeät sisätilat. Tähän kotiin kun astuin ekan kerran sisälle, niin olo oli heti sellainen, että no niin, joku on tajunnut tehdä riittävän isot ikkunat! 😀 Jos joskus rakentaisin oman kodin, niin sinnekin tulisi isot ikkunat.

Viime joulukuussa remppasimme myös keittiön ja olohuoneen yhtenäiseksi tilaksi. Purimme väliseinän ja se teki koko kodista avaramman. Tuo muutos oli tosi hyvä ja olen siihen oikein tyytyväinen edelleen joka päivä. Saareke on niin hyvä kuin etukäteen ajattelimmekin. Toki saarekkeelle kerääntyy helposti kaikkea rojua tässä arjen tohinassa, mutta niin sitä kerääntyy ihan minne vaan. 😀 Välillä pyykkihuoltokin toimii tossa keittiön saarekkeella. Saareke on vähän sellainen odotustila ennen tavaroiden loppusijoituspaikkaa.

Mitä muuttaisin meidän kodissa?

No mitä sitten muuttaisin tässä kodissa? Ajattelen tätä vähän laajempana kokonaisuutena ja kirjoitan myös asioita, joita tähän kotiin ei olisi edes mahdollista saada, mutta joita kuitenkin kaipaan.

Ensimmäisenä mainitsen kodinhoitohuoneen. Meillä ei ole tässä kodissa kodinhoitohuonetta, vaan pyykkihuolto toimii koko kodissa – juurikin tuossa keittiön saarekkeella ja olohuoneessa. Se välillä vähän rassaa, kun pyykkiteline seilaa milloin missäkin ja vaatteita on ympäri ämpäri kotia. Unelmakodissani olisi iso kodinhoitohuone ja sieltä löytyisi myös jokaisen perheenjäsenen vaatekaapit, niin arkivaatteet, juhlavaatteet kuin urheiluvaatteetkin – siis kaikki pesukoneesta silitykseen saakka. Olisi jotenkin mahtava ajatus, että pyykkiteline ei olisi olohuoneen sisustuselementti joka ilta. Olen siihen kyllä jo tottunut, eikä se haittaa mun rentoilua, vaikka kalsarit roikkuukin nenän edes lähes joka ilta.

Nyt jälkeenpäin olen harmitellut sitä, että miksi ihmeessä emme hioneet ja valkolakanneet tätä 20 vuotta vanhaa parkettia silloin kun muutimme. Olisi ollut sata kertaa helpompaa tehdä se, kun koti oli typö tyhjä. Jossittelu on turhaa, mutta silti pieni aivopieru meiltä. Puu on minusta elementtinä ja materiaalina kaunis, mutta kellastunut vanha parketti ei niinkään.

Tämä talo on rakennettu -90-luvulla ja jotain sen ajan villityksiä täällä on edelleen, muun muassa vanhat haitariovet. Yksi haitariovi oli eteisen ja keittiön välissä, mutta sen nappasimme pois aikalailla heti kun muutimme. Olkkarin ja työhuoneen väliin olisi tulevaisuudessa kiva saada jokin tyylikkäämpi oviratkaisu – pariovet voisivat olla kauniit. Ihme ja kumma, en ole tänne blogiin useinkaan kuvannut meidän haitariovia.

Viimeisenä muutoskohteena mieleen tulee kylpyhuoneen kalusteet. Asunnossa oli tehty kylpyhuoneremontti juuri ennen meidän sisäänmuuttoa, mutta edellinen asukas oli säilyttänyt silti vanhan lavuaarin ja peilikaapin. Uusi rempattu kylpuhuone ja vanhat kalusteet – aikamoinen ratkaisu, jonka aiomme kyllä fiksata jossain vaiheessa meidän mieleiseksi. Tällä hetkellä kädet ovat kuitenkin niin täynnä lasten kanssa, että kaikki ei vaan tapahdu samalla vauhdilla kuin ehkä joskus ennen muinoin. Voisin kuvata joskus nämä muutoskohteet blogiinkin, niin näkisitte.

Siinäpä niitä ihastuttavia asioita ja muutoskohteita meidän kodista! Koti on mulle tärkeä paikka. On plussaa, että kodissa on kaunista ja hyvä henki, mutta sen lisäksi yksi tavoitteeni on se, että arki olisi kodissa sujuvaa ja toimivaa. Haluan pitää tavaramäärän siksikin aisoissa, että siivoaminen olisi helpompaa ja nopeampaa. Ja vaikka tilaa tavallaan onkin, niin ei sitä kuitenkaan liikaa ole. Sujuvuus, toimivuus ja kauneus samassa paketissa – siitä on hyvä koti tehty mielestäni.

Sellaisia kotiajatuksia tänään! Mitkä on sun kodin parhaita puolia? Entä mitä kenties muuttaisit? Kuulisin mielelläni! 🙂

-Hilla

Instagraissa @hillasblog

24+

You may also like

2 kommenttia

  1. Hieno koti teillä!

    Älä parketista huoli – jos teidän uusi mini on yhtään sen mallin vauhtihäärä kun meidän tyttö, jolla on korvat kateissa suurimman osan aikaa, niin hän ehtii tuhota parketin moneen otteeseen… Nimim. Kokemusta on 😅😬 nämä jättimäiset kuopat meidän parketissa on varsin hurmaavat, seuraavaan asuntoon tulee laminaatti kunnes riehureetalla on enemmän älliä ja vähemmän vauhtia 😁

    0
    1. Kiitos lohdutuksesta! 😀 Heh, noin en ollutkaan asiaa ajatellut. Että mitä sitä suotta laittamaan, kun kuitenkin kolhiintuisi tässä menossa. 😀 Mukavaa viikon jatkoa!

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *