Viimeisin keskustelunaihe sosiaalisessa mediassa ja blogeissa on ollut somen aiheuttamat paineet. Keskustelu on saanut tuulta alleen SYLI ry:n #siivoasome -kampiksesta, joka kehottaa siivoamaan oman somefeedin sellaisesta sisällöstä, joka ei palvele omaa hyvää oloa tai jopa pahimmillaan heikentää mielenterveyttä. Syömishäiriöliitto kampanjoi asian takia juuri siksi, että some on omiaan luomaan paineita, jotka voivat olla osasyynä syömishäiriön puhkeamiseen tai toisaalta hidastaa syömishäiriöstä paranemista silloin, kun mieli on hauras.

Keskustelua on lähtenyt laajentamaan moni bloggaaja ja vaikuttaja, joista voisin mainita ainakin Homeavialauran ja Uusi kuun Emilian postaukset. Myös Aamukahvilla-blogin Henriikka puhui asiasta stooreissaan ja nosti esiin hyvän huomion: ratkaisu ei välttämättä ole se, että siivoa somefeedin kaikesta sellaisesta, joka ajoittain herättää negatiivisen tai ikävän tunteen itsessään. Enemminkin itseltään pitäisi kysyä: mikä tämä ikävä tunne on ja miksi tämä sisältö herätti tunteen minussa? Onko taustalla jokin kipupiste, itsensä vertaaminen muihin, kateellisuus vai ihan oikeasti se, että sisältö on itselleen epäsopivaa ja aidosti mieltä pahoittavaa.

Stoorissaan Henriikka nosti esimerkikseen minun liikuntasisällön, joka on nostattanut erilaisia tunteita hänessä. ”Kannustaisin miettimään paineiden syitä, enkä vain eliminoimaan tyyppejä silmistä. Esimerkiksi Hilla (@hillasblog) ketuttaa mua usein, kun se on niin IHANAN jaksava ja energinen koko ajan. ”Ihana vapaapäivä, kävin seitsemästi lenkillä.” Silti seuraan häntä, koska tajuan, että haluaisin itse olla yhtä tervehenkinen, ja hän inspiroi mua oikeesti tosi tosi paljon sen ekan huvittavan tunnereaktion laannuttua.

Kiitos Henriikalle tästä. Ymmärrän asian ja siksi päätin jatkaa aihetta. Tein pienimuotoisen kyselyn Instagramissa stooreissa, koska halusin saada lisää näkökulmaa seuraajiltani. Kysyin, että onko liikuntasisältö somessa triggeröinyt eli herättänyt sinussa joskus negatiivisia tunteita? Kysymykseen vastasi 1235 henkilöä, 43 % vastasi kyllä, 57 % vastasi ei. Tiesin, että moni on näin tuntenut ja tunteen tunnistanut, mutta silti vähän yllätyin tuosta määrästä. Kysyin jatkokysymyksen, että miksi negatiivinen tunne on herännyt. Sain yli sata vastausta ja yksityisviestiä, joista tässä muutamia:

Ymmärrettäviä syitä olivat esimerkiksi nämä:

”Kärsin koko raskauden pahasta pahoinvoinnista, enkä pystynyt liikkumaan. Silloin kaikkien muiden liikkumisen näkeminen tuntui todella pahalta, kun itse en päässyt.”

”Mieheni tekee reissutyötä, meidän perheellä ei ole vahvaa tukiverkkoa ja olen lasten kanssa usein yksin. Minulla vaan ei ole mahdollista harrastaa rakasta lajia tanssitunteja ja ehkä sen takia myös muiden iloiset liikuntahetket ärsyttää.”

”Olen kärsinyt syömishäiriöstä ja liikkunut liikaa joskus, siksi liikunta voi edelleen triggeröidä esiin niitä ikäviä tunteita.”

”Meillä vauva nukkuu huonosti ja valvottaa meitä