Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluan kirjoittaa raskausajan raudanpuutteesta, joka vaikuttaa isolla tavalla hyvinvointiin, terveyteen ja jaksamiseen. Tuntuu, että näin jälkeenpäin asiasta on helpompi kirjoittaa ja pystyn selvemmin nähdä kokonaisuuden sekä sen, millaisia vaikutuksia raudanpuutteen hoidolla on ollut omaan olooni ja jaksamiseen.

Kirjoitan tätä tekstiä bloggaajana omasta näkökulmasta ja miten olen asian kokenut ja millaista hoitoa olen raudanpuutteen kanssa saanut.

Raudanpuute raskausaikana ja raudanpuutteen hoito

Koko toisen raskauden hemoglobiini-arvoni oli matala alusta asti. Kuittasin asian aluksi sillä, kun minulle sanottiin, että matala hemoglobiini kuuluu raskauteen ja kyllähän raskaus väsyttää enemmän ja vähemmän lähes kaikkia. Raskauden ollessa puolessa välissä väsymystasoni alkoi kuitenkin olla jotain sellaista, joka ei mielestäni ollut minulle normaalia tai sellaista, jota olin kokenut ensimmäisessä raskaudessa. Nukahdin sohvalle päiväunille kuin huomaamattani ja aamulla herätessäkin väsytti, vaikka olisi ollut kuinka hyvä yö takana.

Ferritiini-arvon mittaus

Hemoglobiini oli kaiken aikaa hieman yli 100, mikä laitettiin raskauden piikkiin. Olin kuitenkin koko alkuraskauden syönyt rautalisää niin tablettina kuin nestemäisenä valmisteena. Pyysin neuvolasta, että pääsisin mittaamaan rautavarastoni eli ferritiini-arvon, koska hemoglobiini laahasi kaiken aikaa matalana. Ferritiini-arvo mitattiin ja lukema oli 23. Normaalin ferritiinin viitearvo on 30-150, jotkut lääkärit ovat jopa sitä mieltä, että se on 50-150.

Minun ferritiini oli toisen raskauden puolen välin kohdalla 23 eli selkeästi viitearvon alla, mutta arvo laitettiin edelleen raskauden piikkiin. Päätin oman olon ja väsymyksen takia, että alan hoitaa asiaa yksityisellä, maksoi mitä maksoi ja olihan minulla myös sairausvakuutus – ehkä se korvaisi jotain…

Näin jälkeenpäin ajattelen, että monessa kohtaa tuijotettiin vain käsillä ollutta raskautta, eikä sen sijaan taustaani katsottu kokonaisuutena raskautta edeltävään aikaan. Tottakai rautavarastoihin vaikuttaa jo aika ennen raskautta.

Mitä asioita oli raudanpuutteen taustalla

Millainen tausta minulla oli?

  • Yksi aiempi raskaus, joka on verottanut rautavarastoa
  • Esikoisen haasteellinen synnytys, jossa menetin litran verta
  • Esikoisen imetystä 8 kuukautta, jonka aikana äidin rautavarastoja siirtyy rintamaitoon
  • Runsaat kuukautiset alkoivat heti 2 kk synnytyksen jälkeen
  • Urheilin ja juoksin, mikä kohottaa kuntoa, mutta ei suoranaisesti ainakaan auta rautavarastoja palautumaan
  • Keskenmeno, jonka aikana menetin runsaasti verta
  • Toinen raskaus (tai siis kolmas jos ja kun keskenmeno lasketaan), jonka aikana väsymys alkoi tuntua siltä, että tämä ei vaan ole normaalia.