Kodin harmaat seinät – Tunto Hieno struktuuripinnoite

Kodikasta kotoilua -juttusarja alkaa kotimme harmaista seinistä ja siitä, miten olemme ne toteuttaneet Tikkurilan Tunto Hienostruktuuripinnoitteella. Seinämme vilahtelevat blogin ja Instan kuvissa sekä videopätkissä, ja siitä syystä olen jo useamman kerran antanut seuraajilleni vinkkejä, kuinka olemme seinät tehneet. Siitäpä idea: jaan tämän sisustusidean kaikkien kanssa täällä blogin puolella.

Kodin harmaat seinät

Lähtökohta seinien maalaamiselle oli se, että halusin valkoisen tilalle jotain muuta. Kaikki kotimme seinät ovat olleet maalarin valkoisia, kaipasin kodikkuutta. Ensimmäisenä makuuhuoneemme, nykyinen lastenhuoneen, seinä sai ylleen harmaata sävyä ja Tunto Hieno -struktuuripinnoitetta, josta syntyy elävä lopputulos. Viimeisimpänä olemme toteuttaneet kodissamme olohuoneen pariovirempan, jonka yhteydessä seinä piti maalata. Samalla maalasimme yhden olkkarin seinän sekä keittiön ruokailutilan samaisella struktuuripinnoitteella, joskin hieman eri sävyllä.

Ihailen koteja ja sisustuksia, joissa on luonnollisia elementtejä – ehkä hiukan jopa boheemeja elementtejä. Olin pannut merkille, että monesti ihastelin kuvissa seiniä, jotka muistuttivat jollain tavalla kalkkiseiniä tai jopa hieman raffimpia betoniseiniä. Sisustuksissa seinät oli kuitenkin yhdistetty kodikkaaseen, jopa klassiseen tyyliin. Nämä ajatukset olivat takaraivossa, kun pohdin, mitä seinillemme voisi keksiä.

Halusin valkoisen tilalle sävyä, mutta kuitenkin jotain ”neutraalia”, joka toimisi taustana muulle sisustukselle. Tapetteja ehdin pohtia, mutta ne tuntuivat kuitenkin liian sitovilta ja hallitsevilta tähän kotiin. Ja ihan hyvä niin, ettemme tapetteihin päätyneet, sillä nukkumisjärjestelyiden muututtua myös kotimme huonejärjestys on vaihtunut.  Lastenhuoneeseen ja makuuhuoneeseen emme välttämättä olisi valinneet samaa tapettia. Näin jälkeenpäin ajatellen harmaa struktuuripinnoite on ollut hyvä valinta ja tuonut kuitenkin kodin sisustukseen sitä jotakin.

Tunto Hieno struktuuripinnoite

Pyörin rautakaupan maalihyllyjen väleissä ja siellä käteeni osui Tikkurilan Tunto Hieno -struktuuripinnoite. Maalipurkin kyljessä luvattiin, että maalilla voi luoda yksilöllisiä efektipintoja sekä saada hienorapatun struktuurin tuntua sisäseiniin. Työstötavoista ja maalin sävyistä riippuen Tunto-pinnan mahdollisuudet ovat monipuoliset. Ajattelin, että siinä se taitaa olla, testataan alkuun yksi seinä.

Tunto Hieno -struktuuripinnoitteen voi sävyttää Tikkurilan värikarttojen ja sävyjen mukaan loputtomin sävyvaihtoehdoin. Minä ihastuin harmaan sävyihin kaoliini (on lähes valkoinen), laasti, tuhka ja kalsiitti. Lastenhuoneessa tummaharmaa sävy on kalsiitti, olohuoneen ja ruokailutilan vaaleampi harmaa on sävyltään laasti. Ja laastilta se melkein näyttääkin.

Sävyt elävät epätasaisella struktuuripinnalla päivänvalon ja sisävalojen mukaan. Valokuviin on vaikea taltioida todellista sävyä, sillä väri vaihtelee sen mukaan, onko kuva otettu aamulla luonnonvalossa vai illalla kynttilänvalossa. Mutta se tässä Tunto Hieno -maalissa juuri parasta onkin. Elävä pinta ja sen kaikki sävyt.

Miten pinta on levitetty?

Miten olen maalin levittänyt? Maalipurkin sisällä ei tosiaan ole tavallista juoksevaa maalia, vaan pinnoite on lähes lusikoitavissa olevaa, paksuhkoa massaa. Sen takia lopputulos on paljon kiinni siitä, miten ja millä välineellä pinnoitetta tasoittaa. Itse en tavoitellut liian raffia ja rouheista pintaa, vaan enemmänkin ”luonnollisen elävää”.

Minulle maalikaupan myyjä neuvoi tasoitusvälineeksi taperin kiinnitykseen käytettävää muovista tapettilastaa. Lusikoin pinnoitemaalia lastan päälle ja sitten vain pitkin vedoin levitin pinnoitetta seinille. Tein aina pienen alan kerrallaan valmiiksi, sillä massa kuivahtaa melko nopeasti. Kädessäni oli muovihansikas, jolla viimeistelin lopputulosta ja pyyhin jostain kohdin isoimmat epätasaisuudet pois.

Lisäksi maalin sävyte oli hieman epätasaisesti sekoittunut massan joukkoon, joten siitäkin syystä värisävy vähän vaihtelee seinän eri osissa. Ja minusta sekin on vain kiva asia: pinta on elävä monella tapaa. Jos haluaa, että sävy on tosi tasainen, on syytä sekoittaa purkin sisältö huolella ennen levityksen aloittamista.

Jos pinnasta olisi halunnut tätä epätasaisemman, olisi pinnoitetta voinut levittää jollain toisella tekniikalla. Levittämisessä voi käyttää ihan omaa luovuuttakin – oikeaa ja väärää tässä ei tietenkään ole.

Lopputulosta näette näistä kuvista. Olen ollut seiniin tyytyväinen ja jollain tapaa ne ovat tuoneet kotimme sisustukseen valtavasti lämpöä ja tunnelmaa, vaikka sävy onkin harmaa. Harmaan seinän edessä huonekalut nousevat jotenkin enemmän esiin. Ainakin näin minun silmään. Itse en ole haluamassa seinistä eroon, mutta muistutuksena lopuksi: tämä pinnoite vaatii seinien hiomista siinä vaiheessa, kun seinästä haluaa taas tasaisen.

Sellaisin maaliterkuin tätä viikkoa eteenpäin! <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

+10

You may also like

10 kommenttia

 1. Ihanan näköinen elävä pinta. Olemme syksyllä muuttamassa ja seinäpintojen maalaaminen on ehdottomasti sellainen sisustuselementti millä haluan tuoda lämpöä kotiin. Tapettejakin olen miettinyt ja malleja katsellut, eteisessä olisi sopivan pieni seinä tapetille, jos alkaisi kyllästyttämään, niin ei olisi niin iso homma poistaa tai vaihtaa maaliin. Terveyttä ja hyvää olo viikkoon!

  0
 2. Hei!

  Osaatko sanoa tai muistatko paljonko pinnoitetta meni tuohon lopputulokseen? Ohjeessa puhutaan 1-9 neliötä per litra tuotetta, haitari tuntuu aika suurelta. 😀

  0
  1. Moikka Tanja! Tuo haitari johtuu ymmärtääkseni siitä, että millaisen kuvion haluaa tehdä. Jos vaan levitys ja hieman karhea pinta, niin vähempi riittää, mutta jos haluaa ronskia rosoa ja isoa kuviota, niin sitten paksu kerros, johon saa piirreltyä vaikka ja mitä lastanvetoja. Eli sanoisin, että meillä meni tuohon haitarin alapäähän. Oltaisko me vedetty 3 litan pönikällä tuo olkkari. 🙂 Ihan varmaksi en muista, mutta näin sanoisin. /Hilla

   0
 3. Kiitos tuhannesti vastauksesta! 🙂
  Suuntaa-antava muistikuvakin on jo paljon eteenpäin!

  Aivan upea lopputulos teillä, tykkään myös sävyistä mitkä olette valinneet. 🙂

  0
 4. Hei, todella kauniin näköistä pintaa. Oliko teillä pohjamaalina ne alkuperäiset valkoiset seinät vai käytitkö ennen Tuntoa jotain muuta pohjamaalisävyä?

  0
  1. Moikka Tarja, emme käyttäneet pohjamaalia, vaan maalasimme Tuntoa vain tavallisen seinämaalin päälle ja hyvin on pysynyt. 🙂

   t.Hilla

   0
 5. Moikka! Upeat seinät 🙂 Tarkennuksena vielä, että onko pohjalla siis vain yksi kerros normaalia valkoista maalia ja päällä yksi kerros Tunto Hienoa sävytettynä?

  0
  1. Moikka Tiina, Kyllä juuri niin. Ihan tavallista valkoista maalia alla ja sitten yksi kerros Tuntoa. 🙂 /Hilla

   0
  2. Moikka, Upeat seinät, tuovat todella ihanan tunnelman kotiinne ❤️ Voisikohan tuota Tuntoa levittää suoraan lasikuitutapetin päälle vai tulisiko lasikuitutapetti poistaa ennen käsittelyä? Tavoitteena siis tasainen seinä ilman lasikuitutapetin punosmaisuutta.

   0
   1. Moikka Suffeli! Kiitos paljon! Sanoisin, että parhaan vastauksen kysymykseen saat varmaan rautakaupasta tai Tikkurilan asiakaspalvelijoilta. Mulla ei ole kokemusta tuon kuitutapetin päälle maalaamisesta. Voi varmaan onnistua niinkin, mutta jos asia mietityttää, niin joku osaa sulle varmaan asian kertoa. Minulle ei ole kokemusta, niin en lähde neuvomaan. <3 Aurinkoista kesää! /Hilla

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *