Syksy puutarhassa – parasta istutusaikaa pihan kasveille

Kaupallinen yhteistyö Kekkilä Garden.

Kesän helteet ovat väistämättä vaikuttaneet puutarhan kasveihin, jotka ovat joutuneet koville kesän kuumuuden ja kuivuuden aikana. Kasvit ovat käyttäneet energiaansa kukkimiseen, kasvamiseen ja sadon muodostamiseen. Siksi nyt onkin aika hoitaa puutarhan syystyöt kuntoon; kastella, istuttaa, lannoittaa ja hoitaa. Antaa puutarhalle hyvää hoivaa ennen säiden viilentymistä. Siten pihan kasvit ovat valmiimpia ottamaan syksyn ja myöhemmin talven vastaan. Syksy puutarhassa on ihanaa aikaa, kunhan sen kesän jälkeen osaa oivaltaa.

Meidän pihalla paikoilleen juurtuneet puut, pensaat ja kukkapenkkien monet perennat ovat sietäneet kuivuutta melko hyvin. Ihan kuumimpina hellejaksoina kastelin pihaa puutarhaletkulla, mutta ei sekään maaperästä kovin kosteaa tehnyt.

Nurmikko on paikoitellen ottanut hieman itseensä kuivuudesta ja kasvimaa sekä kukkaruukkujen kasvit alkavat näyttää siltä, että on siirrytty syyskuun puolelle. Puutarha on parhaillaan hieman nuupahtanut ja kesän parhaat palat antanut. Nyt on minun aika hoitaa pihaa.

Syksy puutarhassa on parasta istutusaikaa

Syksy lähestyy, mutta se ei suinkaan tarkoita, että istutustyöt pitäisi siirtää ensi kevääseen. Syksy on parasta istutusaikaa puutarhan kasveille, kun kesähelteet ovat takanapäin ja maassa on jälleen kosteutta juurille imettäväksi.

Syksyllä voi inspiroitua pihasuunnitelmista, ja taimia on hyvin saatavilla puutarhoilla. Minä kävin täällä Kirkkonummella Puutarhaliike Reimanilla taimiostoksilla; valikoima oli runsas ja perennat hyvässä kunnossa. Hankin perennoja kuvissa näkyvään perennapenkkiin ja viimeistelin pihalla sen, mitä kesän aikana olin ehtinyt aloittaa.

Pihan perällä on alue, missä ei kasva vielä oikein mitään ja tulevaisuudessa haluaisin vähitellen rakentaa sinne kukkapenkkejä. Sellaisia helppohoitoisia perennapenkkejä. Kiven reunukselle syntyi nyt ensimmäinen. Kun kasvit on istutettu syksyllä paikalleen, ovat ne seuraavana keväänä heti valmiina lähdössä kasvuun lämmön palattua kevätauringon sarastaessa.

Puutarhan syystyöt

Kotipihallamme on oikeastaan kolme hyvin erilaista aluetta kasvien kannalta. Olohuoneen ikkunoiden takaa avautuu näkymä kalliorinteelle, joka on kesän aikaan todella kuiva ja kuuma paikka. Aurinko paistaa sinne lähes aamusta iltaan. Kalliorinteellä kasvaa havukasveja sekä muita kasveja, jotka sietävät kesällä paremmin kuivuutta ja kuumuutta.

Talon päädyssä aukeaa nurmikkoalue, jonne olemme rakentaneet istutuslaatikoista hyötypuutarhan. Siellä kasveilla on osin puolivarjoisia paikkoja. Etupihan puolelle mentäessä on hedelmäpuita, muutama parjapensas sekä enimmäkseen nurmea, puita ja pensaista.

Syystöitä meidän puutarhassa on ainakin kalliorinteen kasvien maanparannus. Sadevesien mukana kalliolta valuu ravinteita mennessään. Osin myös multakerros on päässyt hupenemaan melko ohueksi monien kasvien ja perennojen juurilla. Kalliorinne tarvitsee lisää ravinteikasta multaa.

Viljelylaatikoista keräämme sadon ja sen jälkeen valmistelemme ne talveen ja seuraavaan kesään. Yhden viljelylaatikon halusin istuttaa täyteen tulppaanin sipuleita, jotta ensi keväänä saisin kerätä tulppaanikimppuja omalta pihalta. Ah, se olisi ihanaa!

Puutarhan syysistutukset

Mitä syksyllä voi istuttaa puutarhaan? Periaatteessa ihan mitä vaan, kunhan olosuhteet ovat lämmön osalta suotuisat. Puita ja pensaita voi istuttaa niin kauan, kuin maa on sula eli etelässä yleensä marraskuulle asti – pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin asti.  Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua.

Syyskesällä on helppo korvata kuivan kesän menetyksiä perennapenkissä ja silloin on myös paras aika jakaa keväällä ja alkukesällä kukkivia perennoja, joiden kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa. Kukkapenkkiä voi täydentää uusilla perennoilla syksyllä tai piilottaa mullan alle kukkasipuleita seuraavaa kevättä piristämään. Pioni pitää kasvurauhasta, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, voi sen tehdä syksyllä.

Syksyllä voi perustaa myös ihan uusia istutusalueita ja kukkapenkkejä. Puutarhamyymälöiden taimivalikoimissa painottuvat aina kyseisen sesongin kasvit. Kun taimia ostaa eri aikoihin, on helpompi nähdä miltä ne näyttävät kukkiessaan tai vaikka syysväreissään. Puutarhassa tai parvekkeella on aina jotain kaunista katseltavaa, kun suosii istutuksissa eri sesonkeina ja vuodenaikoina kukkivia kasveja. On myös hyvä muistaa, että loppukesällä astiataimien kotimainen valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan.

Loppukesällä puutarhan katseenvangitsijoita ovat esimerkiksi kultapallotsyysleimutkomeamaksaruohot, syyshohdekukat ja syyshortensiat.

Punahatut  ja erilaiset nauhukset kukkivat myös pitkään ja houkuttelevat pihaan perhosia. Syksyn edetessä ruskan värit valtaavat puutarhan. Esimerkiksi villiviinimarja-aronia ja revontuliatsalea hehkuvat punaisina, vaahterat ja seppelvarpu keltaisen sävyissä.

Kekkilän Kasvikirjastosta. Voit lukea lisää loppukesällä kukoistavista kasveista.

Minun perennapenkkiin päätyi uusina kasveina viiruhelppiä, sormivaleangervoa, keijunkukkaa, komeamaksaruohoa, punaheinää sekä villiviiniä, joka saa tuen ensi kesänä. Kallionauhuksen jaoin toisesta kukkapenkistä uuteen paikkaan. Kaivoin kukkapenkille ensin 30 cm syvän kuopan, jonka täytin sen jälkeen Kekkilän Perenna- ja ruusumullalla. Istutin kasvit ravinteikkaaseen maahan ja lopuksi levitin päälle Kekkilän Lehtipuukatetta. Lehtipuukate pitää kasvien lehdet ja sadon puhtaana sateisina kausina, ja estää rikkakasvien kasvua. Katteen voi antaa maatua paikoilleen.

Syysistutukset kukkaruukkuihin

Syksy puutarhassa tarkoittaa myös sitä, että kesäkukkaistutukset ja kukkaruukkujen kasvit alkavat olla ylikasvaneita ja huonokuntoisia. Kukkaruukuissa kannattaa säästää hyväkuntoisimmat kasvit ja vaihtaa uusia, viileämpiä säitä kestäviä syyskasveja huonokuntoisten kesäkukkien tilalle.

Näyttävät koristekaalit, monenlaiset kanervat, isommat ja pienet tädykkeet, krysanteemit ja punamarjaiset pippurikoisot tuovat väriä ja näyttävyyttä istutuksiin. Kesäkukkaistutusten hyväkuntoiset kasvit, kuten muratit ja muut lehtikasvit voi hyvin jättää ruukkuihin uusien kasvien seuraksi. Kekkilän Kasvikirjastossa. voi tutustua tarkemmin syyskasveihin.

Näin loihdit kauniit syysistutukset ruukkuihin:

 • Hanki erilaisia kylmää kestäviä syyskasveja sekä tarvittaessa ruukkuja ja kesäkukkamultaa.
 • Poista ruukuista ja laatikoista huonoiksi menneet kesäkukat, mutta jätä esimerkiksi muratit ja muut lehtikasvit.
 • Lisää tarvittaessa multaa ruukkuun ja istuta kasvit. Kastele multa hyvin ja jatka kastelua pakkasiin asti.
 • Viimeistele istutukset halutessasi koristekivillä tai myöhemmin syksyllä vaikkapa ulkokäyttöön sopivilla valoilla.

Syyslannoitus parantaa kasvien talvehtimista

Kasvien syyslannoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen lehtien kellastumista ja lepokauden alkua. Tällöin kasvit ehtivät hyödyntää annetut ravinteet ja siirtyvät talvilepoon oikeaan aikaan. Kasvit saavat syyslannoitteesta voimaa ja ravinteita seuraavan kesän kukkasilmun alkujen muodostamiseen. Lannoitus parantaa lisäksi kasvien talvehtimista.

Lannoite on puutarhan ruokaa ja aivan kuten talviunta nukkuvat eläimet, myös puutarha selviytyy talvesta paremmin, kun se on kylläinen. Sopivin aika syyslannoittamiselle on yleensä loppukesä tai alkusyksy. Ajankohta on riippuvainen syksyn säästä sekä puutarhan maantieteellisestä sijainnista. Hyvä nyrkkisääntö on, että kasvit hyötyvät lannoitteesta parhaiten, kun lannoittaminen tehdään ennen lehtien kellastumista. Syyslannoite on vakiintunut sana puutarhanhoidossa, mutta oikeastaan olisi parempi puhua loppukesän lannoittamisesta.

Syyslannoitteita annetaan, kun kasvit ovat vielä kasvussa ja pystyvät käyttämään ravinteet hyödykseen. Syysvärin saavat lehdet ovat selvin merkki siitä, että kasvi ei enää ota ravinteita maasta kasvuunsa, vaan varautuu talveen.

Syyslannoitteesta hyötyvät kaikki puutarhan kasvit; nurmikko, perennat, koristepuut ja -pensaat, havut, marja- sekä hedelmäpuut. Erityisesti lannoitteesta hyötyvät kaikki talvenarat kasvit sekä satoa tuottavat hedelmäpuut ja marjapensaat. Myös perennojen syyslannoitus on tärkeää; ne kasvattavat uusia silmuja juurakoihin heinä-elokuulla.

Voit lukea tarkemmin syyslannoitteen käytöstä ja annostelusta Kekkilän sivuilta.

Tässä vielä muistilista puutarhan ja pihan syystöihin

KASTELE

Kastelu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan, jotta vesi ei haihdu heti auringonlämmössä pois. Kastele mieluummin harvoin, esim. 1-2 kertaa viikossa, ja reilusti, jolloin juuret saavat veden syvemmältä maasta ja kestävät paremmin tulevia kuivia kausia.

ISTUTA

Lähes kaikki monivuotisten kasvien taimet ovat astiataimia. Niitä voi istuttaa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn eli silloin kun maa on sula. Istuttamisen yhteydessä maa parannetaan uudella, kasveille sopivalla mullalla, esimerkiksi Perenna- ja ruusumullalla tai Havu- ja rodomullallaKekkilän Puutarhamulta on hyvä yleismulta kaikille kasveille. Istutuskuoppaan kannattaa lisätä runsaasti vettä ennen kasvin istuttamista.

LANNOITA

Kaikille puutarhan monivuotisille kasveille annetaan typetöntä syyslannoitetta. Syyslannoitteen sisältämä fosfori ja kalium auttavat kasvit talven yli ja antavat eväät seuraavan kevään runsaaseen kukintaan. Kekkilän Syyslannoitetta on saatavilla sekä kasteluveteen sekoitettavana että rakeina levitettävänä. Syyslannoite tulisi antaa ennen lehtien kellastumista jo heinä-elokuussa, jotta kasvit ehtivät saada ravinteet käyttöönsä.

SUOJAA

Puutarhan kylmänarat kasvit kannattaa syyslannoittamisen lisäksi suojata talven haastavilta sääolosuhteilta Kekkilä Talvisuojalla, joka levitetään kasvien juurille maan pinnan alkaessa jäätyä.

Lue lisää, miten suojaat kasvit talven kylmää vastaan.


Toivon mukaan näistä Kekkilän kanssa suunnittelemista vinkeistä ja neuvoista on sinulle iloa ja intoa puutarhan syystöihin. Syystöiden jälkeen piha ja puutarha on valmiina talveen ja lähtee kesällä vauhdikkaaseen kasvuun riittävillä ravinteilla.

Minä lähden seuraavaksi kantamaan kalliorinteen kasveille multasäkkejä, kastelemaan uuden kukkapenkin perennat sekä fiilistelemään syksyistä pihaa. Piha-aika ei missään nimessä ole ohi, vaan jatkuu pitkälle syksyyn. Nautitaan puutarhatöistä ja kuulaista tai sateisista syyspäivistä. Täältä voi käydä katsomassa myös vinkkejä puutarhan syysjuhlien järjestämiseen.

Viisi vinkkiä, joilla onnistut perennojen istuttamisessa.

Multasormisin terveisin kukkapenkin kupeelta,

Hilla

Instagramissa @hillasblog & @kekkila_garden

+7

You may also like

2 kommenttia

 1. Ihana ja rehevä piha teillä. Pitääpä itsekin heittää istutuslaatikkoon kukkasipuleita, niin ensi keväänä voisi jotain sieltä noustakin. En ole jotenkin osannut kasvilaatioita hyödyntää tähän, vaan ne ovat odottaneet tyhjillään aina herneiden tai porkkanoiden istutusta.

  0
  1. Kiitokset! 🙂 Juu, en minäkään aikaisemmin ole osannut niitä näin hyödyntää, mutta nyt kekkasin idean ja haluan kokeilla. Jotain yksivuotista sitten päälle, esim just herneet voisi sopia hyvin tulppaanien jälkeen. 🙂 Mukavaa syksyn jatkoa!

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *