Kaupallinen yhteistyö Kekkilä Garden.

Elokuu taittuu pian syyskuuhun ja samalla siirrymme vuoden kierrossa syksyn puolelle. Kauniit kesäillat ja niiden lämpö on vielä tuoreessa muistissa ja siksi syksyn pimenevinä iltoina tekee mieli kääriytyä vilttiin ja siirtyä ulos nauttimaan: puutarhaan, terassille, parvekkeelle, patiolle, kuistille, riippukeinuun, huvimajaan, millainen se oma piha onkaan. Puutarhapuuhia ja pihasta nauttimista voi jatkaa vielä pitkälle syksyyn. Siitä ilosta kannattaa ottaa kaikki irti ja järjestää puutarhan syysjuhlat.

Puutarhan syysjuhlat – juhlistetaan mennyttä kesää

Puutarhajuhlat ovat mainio hetki pysähtyä juhlistamaan mennyttä kesää ja kaikkea sitä, mitä piha ja puutarha ovat meille kesän mittaan antaneet. Oma piha voi olla niin luonnollinen osa omaa elämää, ettei tule edes miettineeksi, miten paljon se antaa. Minulle kotipiha merkitsee tilaa, rauhaa, ajanvietettä, hyötyliikuntaa, iloa, hikipisaroita, estetiikkaa, kauneutta, satoa, kukkia, inspiraatiota, lasten leikkipaikkaa ja kodin jatketta seinien ulkopuolelle.

Kesällä olemme ruokailleet monet kerrat terassin pöydällä. Juoneet päiväkahvit niin, että suklaakeksi on sulanut auringossa. Olemme istuskelleet terassilla ja viettäneet aikaa. Olen kärrännyt kymmenittäin kottikärrykuormia sinne tänne. Hikoillut hikipisaroita ja nauttinut hyötyliikunnasta, jota pihatyöt on tarjonneet.

Pyykit ovat kuivuneet ulkona lähes koko kesän ja lapset liikkuneet sujuvasti terassin ovesta ulos ja sisälle paljain varpain. Terassilla on grillattu ja nautittu kesäpäivistä.

Olen ihastellut pihallamme erilaisia kukkia kesän kuluessa. Kevään ensimmäisiä orvokkeja ruukuissa, kesän alussa liilaa syreeniä ja sen huumaavaa tuoksua, tulen punaisena kukkinutta atsaleaa kalliorinteellä keskikesällä, runsaita pioneja ja elokuun upeimpia daalioita.

Minulle ei ole merkityksellisintä pihassa se, että kukkapenkit ovat puhtaita rikkaruohoista tai että saisin kasvilaatikoista mahdollisimman onnistuneen sadon. Merkityksellisintä minulle on kotipihan luoma tila. Paikka, jossa viettää aikaa ja puuhastella perheen kanssa tai inspiroitua itsekseen. Oma piha on olohuoneen jatke.

Puutarhassa touhuamisessa paljon tärkeämpää on matka kuin määränpää. Iloitsen kyllä jokaisesta kasvaneesta porkkanasta ja kukkasesta, mutta ne ovat tavallaan bonusta sen päälle, mitä kaikkea pihalla ylipäätään voi tehdä. Näin kesän lopulla on ihana hetkeksi kääntää katse menneeseen ja summata mennyttä kesää tunnelmallisissa puutarhajuhlissa hyvän ruoan äärellä.

Keräsin tähän postaukseen omat vinkkini, joilla puutarhan tai terassin voi päivittää syksyyn ja viettää siellä tunnelmalliset syysjuhlat yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

Näin luot tunnelmalliset puutarhan syysjuhlat

Puutarhan syysistutukset

Vaikka kesä häämöttää loppuaan, se ei tarkoita puutarhapuuhien loppumista! Nyt on mainio aika istuttaa uusia taimia, kuten pensaita, puita ja perennoja kasvamaan. Puutarhamyymälöissä on tällä hetkellä paras valikoima uusia tuoreita taimia istutettavaksi. Piha kaipaa tässä vaiheessa myös uutta elinvoimaa syyslannoitteen muodossa. Kekkilän Syyslannoite Plus+ edistää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa ja auttaa kasveja valmistautumaan talven tuloon sekä talvehtimaan vaativissa talviolosuhteissa.

Kun istutat nyt, taimet pääsevät hyödyntämään keväällä ensimmäisenä maan kosteuden ja sinä saat nauttia upeista istutuksista jo aikaisin keväällä! Tulen ensi viikolla jakamaan yksityiskohtaisemman postauksen syysistutuksista ja pihan syystöistä. Nostan siinä esille Kekkilän tarpeellisia syystuotteita ja parhaat vinkit kotipihan syysistutuksiin. Kerron lisää myös uudesta kukkapenkistä, jonka olen pihallemme perustanut kuluneen viikon aikana.

Kukkaruukkuihin viilentyviä ilmoja kestäviä kasveja

Kesän lopulla kesäkukat alkavat olla ylikasvaneita, kukkineita ja nuupahtaneita. On aika vaihtaa tuoretta syyskukkaa tilalle. Sellaista, joka kestää viileneviä ilmoja ja pysyy kauniina läpi syksyn.

Jätin kukkaruukkuihin kesäkukista vielä murattia ja eukalyptusta, mutta huonokuntoiset kesäkukat kuskasin kompostiin. Lisäsin mullan joukkoon hieman ravinnetta ja Kekkilän kesäkukkamultaa. Kesäkukkien tilalle istutin kellokanervaa, eri värisiä pallokrysanteemeja sekä kauniin liilan sävyisen pensastädykkeen, joka sekin kestää kylmempiä ilmoja. Kukkaruukut muuttuivat ryhdikkäämmiksi ja terassin tunnelma syksyisemmäksi. Kukilla saa luotua ison eron tunnelmaan!

Terassin päivitys syksyisempään tunnelmaan

Järjestelin terassikalusteet hieman uuteen järjestykseen ja kävin hakemassa tunnelmallisiin syysjuhliin sopivat valot varastosta. Ne ovat odotelleet siellä pimeämpiä iltoja ja nyt kun sellaisia on, näyttää valot niin kauniilta illan hämärtyessä terassilla. Terassia reunustaa patio ja sain LED-valosarjan ripustettua pation reunoille, jolloin se samalla reunustaa ruokapöytää. 7,6 metrin mittaisessa led-valosarjassa on kaunis lämpimän keltainen valo ja se soveltuu sekä ulko- että sisäkäyttöön.

Syksyiselle terassille sopii muhkeat tyynyt ja lämpimät viltit. Penkeille lämmikkeeksi toin istuintyynyjä sekä pari lampaantaljaa. Aurinkovarjo on vielä paikallaan, se toimii kuin kattona terassin päällä. Kunhan vain muistaa illalla veivata varjon alas tuulelta suojaan.

Pihakasveja maljakkoon

Syysjuhliin ei tarvitse ostaa kukkia kaupasta, vaan hyödynnä ihmeessä oman pihan antimia. Mitä siellä onkaan: pihlajanmarjan oksia, daalioita, heiniä, kukkivia perennoja tai kasvimaan viimeisiä kukkia.

Kimppu voi olla runsas ja täyteläinen tai vaikka hyvin yksinkertainen heinistä muodostuva kimppu. Leikittele pihan antimilla, kenties yrteillä tai pavun varsilla. Yksittäisiä kukkia voi asetella myös lasipulloihin tai laittaa kellumaan maljakkoon.

Syksyinen kattaus

Pöytäliina, kauniit astiat, kankaiset tai paperiset servetit, herkulliset tarjoilut sesongin mukaan, tunnelmallinen valaistut ja lämmikettä puutarhan syysjuhliin osallistuville… Kattauksen koristelussa ja menussa voi yrittää hyödyntää puutarhan satoa. Lämpimien grilliherkkujen kanssa vaikkapa oman maan uunijuureksia tai suolainen kasvispiirakka kasvimaan sadosta.

Meiltä löytyisi perunaa, punajuurta, sipulia, papuja ja porkkanaa. Lisukkeeksi runsas salaatti, tuoretta leipää, hyvät juomat ja jokin herkullinen, mutta helppo jälkkäri voisi kuulua minun järkkäämien syysjuhlien menuun. Herkullista masun täytettä pimenevässä illassa, mikäs sen parempaa.

Kynttilöitä ja lyhtyjä

Kynttilöiden valo ja lyhdyt luovat eloisaa tunnelmaa syysjuhliin. Tein Ruska-astioaston tarjoiluvadille kynttiläryhmän ja voisihan mukaan lisätä vielä yksittäisiä pitkiä kynttilöitä kynttiläjalkoihin tai tuikkukippoja. Kynttilöitä voi olla runsaasti ja niistä voi muodostaa erilaisia asetelmia kattaukseen sopivaksi. Kynttilän väreiksi valikoitui meidän pöydässä syksyisiä murrettuja sävyjä: ruskeaa, harmaata, beigeä…mun lempi värejä muutenkin.

Koristevalojen ja lyhtyjen pehmeässä valossa kauniit syysistutukset tulevat hyvin esille. Lämmin ja tunnelmallinen näyttämö juhlia varten on valmis. Ei muuta kuin nauttimaan ja kutsumaan ystävät koolle.


Osallistu arvontaan:

Haluamme yhdessä Kekkilän kanssa kannustaa Sinua juhlistamaan puutarhasi loistoa ja parasta istutusaikaa Syystaimijuhlan merkeissä. Järjestä omat syysjuhlat puutarhassa tai istuta pihallesi uusi taimi ja ota siitä kuva. Jakamalla kuvan Instagramissa hashtageilla #syystaimijuhla ja #syystaimijuhlahillankanssa 11.09.2020 klo 23:59 mennessä osallistut puutarha-aiheisen tuotepaketin arvontaan (sisältää Kekkilä Syyslannoite PLUS+ ja Kevätlannoite PLUS+). Palkinto arvotaan osallistujien kesken ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Lue lisää Syystaimijuhlista osoitteesta www.syystaimijuhla.fi ja poimi parhaat vinkit syysistutuksiin!

Tunnelmallista elokuun viimeistä viikonloppua toivottaen,

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @kekkila_garden

Video: Istutukset syksyn puutarhajuhliin.

Istuta ilahduttavat syysistutukset.

Nurmikon hoito ja lannoitus.

Kasvimaa istutuslaatikoissa.

Seuraa Instagramissa