Millainen on toimiva kodinhoitohuone?

Kodinhoitohuone, khh, kodari, tuo pyykkihuollon keidas sekä arjen siisteyden ja järjestyksen sujuvoittaja. Millainen olisi toimiva kodinhoitohuone? Mitkä asiat tulisi ottaa kodinhoitohuoneessa huomioon? Millainen olisi täydellinen kodari tai miten nykyisestä kodinhoitohuoneesta voisi saada entistä paremman? Mitä kodinhoitohuoneen rakentamisessa kannattaisi ottaa huomioon? Tässä postauksessa kerään yhteen kaikki vinkit, jotka sain seuraajiltani kysyessäni heiltä, millainen on toimiva ja heidän mielestään täydellinen kodinhoitohuone.

Tämä postaus sai alkunsa siitä, kun laitoin Instagram-stooreihin kuvan viikatuista pyykkikasoista, jotka odottivat kaappeihin pääsyä meidän keittiön pöydällä. Meillä ei ole kodinhoitohuonetta ja siksi kirjoitin story-klippiin, että toimiva kodari olisi yksi tulevaisuuden unelma asumiseen liittyen.

Yllättäen aika moni vastasi yksityisviestillä, että vaikka heillä on kodinhoitohuone, niin silti pyykkihuolto kulkee vähän siellä sun täällä ympäri kotia. Halusin sitten selvittää jo näin etukäteen, että mikä tekee kodinhoitohuoneesta toimivan ja miten se pyykkihuolto myös pysyisi (ainakin suurimmaksi osaksi) siellä sille tarkoitetussa paikassa, kodinhoitohuoneessa. Selvitin, millainen olisi toimiva kodinhoitohuone.

Toimiva kodinhoitohuone x 10

1. Kaikille kodinhoitohuoneen toiminnoille tulee olla oma paikka

Monessa vastauksessa kävi selväksi, että kodinhoitohuone toimii ja sen siisteyden ylläpitäminen helpottuu huomattavasti, kun kaikille toiminnoille on oma selkeä paikkansa. Pyykkiprosessi alkaa likapyykkikoreista. Joillain niitä oli jopa useampi: valkopyykki, kirjopyykki, tummat vaatteet ja hikiset urheiluvaatteet erikseen. Pyykkikorista siirrytään pyykinpesuun ja sen jälkeen kuivaukseen joko narulla tai kuivausrummussa.

Kuivauksen jälkeen kodinhoitohuoneesta tulee löytyä riittävän iso taso, jonka päällä mahtuu viikkaamaan ja lajittelemaan pyykit perheenjäsenille omiin kasoihin. Tämän jälkeen pyykit viedään paikoilleen, joko kaappeihin kodinhoitohuoneessa tai muihin huoneisiin.

2. Pyykkitelineelle oma paikka

Kodinhoitohuoneessa toimimista helpottaa suuresti se, että pyykinkuivaustelineelle tai telineille on oma selkeä paikkansa ja riittävästi tilaa kulkea niiden ohi tai ympäri.

Osa vastaajista sanoi, että pyykkitelineelle oli rakennusvaiheessa suunniteltu oma kiinteä paikka, jotta teline ei ole kulkuväylien edessä. Teline ei saisi olla keskellä kulkuväylää, kun kodinhoitohuoneessa halua liikkua, tehdä kodinhoitoa tai kulkea sen läpi.

Vaikka taloa ei pääsisi alusta asti suunnittelemaan itse, voi pyykinkuivaustelineelle fiksata kodinhoitohuoneessa paikan myöhemmin. Vaihtoehtoja on laittaa

 • taittuva teline seinään kiinni,
 • narut kattoon, seinän vierelle tai oven taakse,
 • haitarimallinen teline pesukoneen päälle,
 • oskarin orsi johonkin sopivaan paikkaan tai
 • muokata nykyisen kodin kiintokalusteita niin, että telineelle saadaan oma tila.

Oli monta vastaajaa, jotka sanoivat kutakuinkin näin: ”Meidän kodinhoitohuone on muodoltaan pitkä kapea käytävä. Kun sinne laittaa vaatteet telineelle kuivumaan, ei kukaan sen jälkeen enää mahdu kävelemään tilassa. Pahimmillaan saunaan ja kylpyhuoneeseen käynti on kodinhoitohuoneen kautta ja silloin pyykkiteline on aina tiellä ja blokkaamassa kulkua.”

SIIS: Jos sinulla on mahdollisuus rakennus- tai remontointivaiheessa vaikuttaa kodinhoitohuoneeseen, niin muista ainakin nämä kaksi tärkeää asiaa: tilan muoto (ei välttämättä kapea käytävä) ja suunnittele kuivaustelineelle oma paikka, esimerkiksi kaapistojen väliin syvennykseen.

”Kodinhoitohuone kannattaa ehdottomasti suunnitella siten, että telineelle on oma paikka. Harva vanhempi kodinhoitohuone on suunniteltu niin, että sinne mahtuu hyvin teline, mutta senkin voi varmaan fiksata kuntoon myöhemmin.”

3. Sijoita kaikki kodin vaatekaapit kodinhoitohuoneeseen tai vaatehuone khh:n välittömään läheisyyteen

Tämä oli asia, joka jakoi mielipiteitä. Osa sanoi, että on IHAN PARASTA, kun koko perheen vaatekaapit ovat samassa paikassa kodinhoitohuoneessa, eikä pyykkiä tarvitse kuskata ja kantaa minnekään. Likapyykki pestään, viikataan ja sen jälkeen pyykit asetetaan perheenjäsenten omiin kaappeihin. Kuskaaminen loppuu!

”Kodinhoitohuone pitää olla niin iso, että sinne mahtuu niin sanotusti puhdas ja likainen puoli, eli vaatekaapit toiselle puolelle ja pyykkihuolto toiselle. Huoneen kokoinen siis, ei kapea käytävä! Terveisin 4 lapsen äiti kodinhoitohuoneesta. Viihdyn kyllä siellä yksin, saa olla hetken hiljaa pyykkien kanssa. 😀 ”

”Kodinhoitohuone ja niin sanottu pukeutumishuone erottuu pienellä seinällä, tilanjakajalla. Toisella puolella on kodari ja toisella kaikkien vaatekaapit. Tästä tilasta on käynti myös kylppäriin ja saunaan. Se on ihan älytöntä, että esim kaksi kerroksisessa kodissa pitää roudata ympäri asuntoa niitä vaatteita jokaisen omaan huoneeseen. Kaikki kuitenkin pukee vaatteet päälle heti suihkun jälkeen tai voivat yhtä hyvin hakea ne kodinhoitohuoneesta aamulla.”

”Meillä ei ole huoneissa vaatesäilytystä, vaan koko perheen vaatteet pestään, huolletaan ja säilytetään kodinhoitohuone/vaatehuone yhdistelmässä. Voin kertoa, että toimii tosi hyvin. Sama määrä niitä kaappeja on joka tapauksessa talossa!”

”Meillä uusi 3 kuukautta vanha koti. Meillä on nyt toimiva kodari: pitkät tasot molemmin puolin ja alakaapit, lukuunottamatta pitkää korkeaa pyykkikaappia. Siellä korit eri pyykeille ja hylly pesuaineille. Meillä kodarin vieressä liukuovella varustettu vaatehuone, jossa koko perheen vaatteet. On todella toimiva ja kätevä. Pyykkien viikkauksen jälkeen siirrän vaatteet suoraan oikeille paikoille. Kodarissa säilytän pyyhkeet ja lakanat.”

”Meillä on iso kodinhoitohuone ja siellä on likapyykkikorit (3, että voi lajitella valmiiksi), pesukone ja kuivausrumpu, narut katossa, kaikkien vaatekaapit, liinavaatteet, silitystarvikkeet ja mahtuu vielä yksi teline lattialle. Neliöitä ehkä 15-20. Toimii täydellisesti!”

Muutama vastalause edellisiin:

 • Teinit haluaa vaatteet omiin huoneisiinsa (osa oli tehnyt muokkauksia kaappijärjestyksiin siinä vaiheessa, kun teini oli halunnut vaatteet omaan huoneeseen) Osa sanoi, että myös vanhemmille lapsille on ok, pitää vaatteet ovat kodarissa. Kyse on enemmänkin yksilöllisemmin perheen tyylistä, tavoista, mieltymyksistä ja tottumuksesta.
 • Eihän mitenkään voi olla niin iso khh, että sinne voisi mahtua kaikkien vaatekaapit! (Kyllä moni kertoi käytännössä, että kyllä voi ja toimii hyvin) Ja hei, eihän kaappien määrä koko talossa kasva, kysymys on vain siitä, minne kaapit sijoitetaan.

4. Kodinhoitohuoneen ei tarvitse olla läpikulkupaikka

Perinteisesti kodinhoitohuone rakennetaan sellaiseksi, että sen kautta kuljetaan joka paikkaan: ulos, terassille, vessaan, suihkuun, saunaan, mutta onko sen pakko olla niin? Tämän kyseenalaisti moni seuraajani. Vessaan ja kylppäriin voi ihan hyvin olla oma käyntinsä, jottei joka kerta tarvitse mennessään katsella pyykkihuoltoa tai likapyykkikaappia. Eritoten, jos ystäviä tulee kylään saunomaan.

Pikkulapsiarjessa on tietenkin tosi kiva, että kuraeteisen kautta saa tuotua lapset ulkoilemasta sisälle ja kurat pysyy ”hallinnassa”. Näin kodin pääeteinen säilyy puhtaampana eikä kerää aina tavarakasaa. Kulku terassille voi olla myös kiva, jotta pyykit saa ulos kuivumaan kesäaikaan.

”Me rakennettiin talo ja haluttiin alusta asti että khh:n ovi ja pääovi ovat vierekkäin, joten oma väki kulkee khh:n ovesta ja jättää sinne ulkovaatteet ja vieraat kulkevat pääovesta joka on aina siisti. Siihen päätökseen olen todella tyytyväinen! Ja toinen juttu, khh:n nurkkaan mahtuu rattaat ja toisessa päässä huonetta on ovi takaterassille. Ja se vasta on ollu kätevää vauvan kanssa.”

Mutta muuten kodinhoitohuoneen ei tarvitse olla mikään läpikulkupaikka, se voi olla myös oma erillinen ja rauhallinen tilansa, jossa on miellyttävää hoitaa kodin toimintoja. Tässäkin asiassa on kysymys tottumuksesta.

5. Kodinhoitohuone, vaatehuone, makuuhuone yhdistelmä

Moni uudiskohteen rakentanut laittoi viestiä, että ovat kokeneet todella toimivaksi sellaisen ratkaisun, että kodinhoitohuone, vaatehuone ja päämakuuhuone ovat yhteydessä toisiinsa ja ehkä yhteydessä on lisäksi pieni kylppäri. Näin ainakin aikuisten vaatteet ja kodin tekstiilit voidaan pitää yhdessä paikassa ja pukeutuminen on helppoa.

6. ”Likainen ja puhdas” puoli erillään kodinhoitohuoneessa

Tämän mainitsi myös yllättävän moni vastaaja, että kodarin tulisi olla niin iso, että sinne mahtuisi tavallaan se ”likainen” ja ”puhdas” puoli erikseen. Näin kodari on helppo pitää puhtaana. Toisesta päästä saapuu likainen ja kurainen tavara, keskellä viikataan/kuivataan ja toisessa päässä puhdas tavara päättyy raikkaana kaappiin ja uudelleen käyttöön. Tällaisessa ratkaisussa on huomioitu juurikin pyykkihuollon prosessi alusta loppuun.

7. Kun vaatekaapit ovat eri huoneissa tai kerroksissa

Moni kertoi, että pyykkihuolto toimii hyvin myös niin, että pyykit kuljetetaan pesun jälkeen jokaisen omaan kaappiin tai esimerkiksi yläkertaan makuuhuoneisiin. Tässä muutamia vinkkejä, joita minulle jaettiin:

 • ”Jokaisella perheenjäsenellä on oma puhtaiden vaatteiden kori kodinhoitohuoneen pöydällä. Puhtaat vaatteet viikataan ja lajitellaan koreihin ja kaikki hakevat sitten omat pyykkinsä ja kuljettavat ne korin kanssa omaan kaappiin.”
 • ”Lasten kanssa sovitaan, että jokainen hakee omatoimisensa omat puhtaat pyykkinsä khh:n tasolta pois.”
 • ”Meillä on yläkerrassa oma likapyykkikori. Kun se tulee täyteen, haetaan se alas, pestään puhtaaksi, viikataan ja sitten toimitetaan puhtaat pyykit korissa takaisin yläaulaan ja jokainen lapsi hakee sieltä puhtaat takaisin kaappiin.”
 • ”Meillä puhtaat vaatekasat laitetaan aina saunaan lauteille ja sitten saunapäivänä jokainen perheenjäsen hakee oman kasansa sieltä pois. Näin ollen pyykkikasoja ei tarvitse koko ajan katsella.”
 • ”Se on ihan hyvä, että lapset osallistuvat sen verran pyykkäykseen, että kuskaavat vaatteensa kaappeihin takaisin. Hyvää palvelua jo se, että saavat vain hakea puhtaat pyykit.”
 • ”Siivouspäivän yhteydessä jokainen hakee puhtaan vaatekasan omaan kaappiin.”

8. Kodinhoitohuoneen sijainnilla on merkitystä

Jos kodaria pääsee suunnittelemaan rakennusvaiheessa, on monta erilaista lähtökohtaa sijainnin näkökulmasta:

 • lähellä ulko-ovia
 • keskeinen sijainti
 • lähellä kylpyhuonetta
 • lähellä makuuhuoneita
 • omassa rauhassa
 • yläkerrassa
 • alakerrassa
 • keittiön jatkeena…?

Sijainnin ei tarvitse olla se perinteinen, voit olla myös rebel ja tehdä jotain uutta!

9. Tee pyykkihuollosta itsellesi mukavaa

Pyykkihuollon ei tarvitse olla hampaiden kiristelyä, ikävää pakkopullaa ja arjen itkuvirttä. Se voi yhtä hyvin olla mukavaa omaa aikaa ja meditatiivista hengailua omissa ajatuksissa. Siitä voi myös nauttia!

 • Luo kodariin harmoninen tunnelma, vaikka jokin kaunis tapetti seinälle
 • Pyykkejä viikatessa voi kuunnella musiikkia, äänikirjoja tai podcasteja
 • Khh:ssa saa olla kaikessa rauhassa ja nähdä työn tuloksen kun paikat siistiytyy
 • Viherkasveja, kukkia, hyvä tuoksu, riittävä valaistus…luo miellyttävä tunnelma
 • Luo prosessi ja järjestys, jota on helppo ylläpitää
 • Sopikaa perheen kesken yhteiset pelisäännöt kodarin käytölle

10. Jos kodinhoitohuoneesta haluaa toimivan, siitä saa toimivan!

Tämä oli mielestäni kanssa hyvä näkökulma! Kysymys ei ole välttämättä kodarin ”ongelmista” vaan enemmänkin siitä, kuinka korkealle ihminen kodinhoitohuoneen olemassa oloa ja tarpeellisuutta arvostaa. Jos kodinhoitohuoneesta haluaa toimivan, tee siitä toimiva, äläkä jossittele ja keksi tekosyitä!

Suoraan sanoen: ongelma voi olla myös kodinhoitohuoneen sijaan sen käyttäjässä. 😉

”Jos teline ei mahdu käytävälle, niin viritä narut kattoon tai hanki teline seinälle! Ratkaise ongelma.”

”Kyllä pienillä muokkauksilla vanhasta ja epäkäytännöllisestä kodarista saa toimivan.”

”Jos kodin järjestelmällisyyttä ylipäätään arvostaa, niin ehkä silloin arvostaa enemmän myös kodaria.”

”Toimiva kodinhoitohuone on parasta maailmassa! Kyllä pientäkin tilaa voi rempata toimivammaksi.”

”Ei tarvitse olla alunperin rakennettua kodaria. Voihan sellaisen tehdä ihan vain tavalliseen huoneeseen ja avot, sen jälkeen sinulla on kodinhoitohuone.”

Joku sanoo, ettei viihdy kodarissa kun siellä pitää olla yksin. Joku sanoo, että viikkaa tai silittää pyykit mieluummin olohuoneessa katsoen samalla televisiota. Joku sanoo, että ei käytä siksi kodinhoitohuonetta, koska ei pysty samalla valvoa pieniä lapsia, vaan viikkaa sen takia mieluummin keittiössä tai olohuoneessa lasten leikkiessä.

Joku taas sanoo, että khh on kodin paras paikka. Joku sanoo, että hyvin suunniteltu khh oli yksi parhaista asioista ja sijoituksista uudessa kodissa. Joku sanoi, että remppasi vähän vanhaa huonosti suunniteltua kodaria ja sai siitä rempan jälkeen tosi toimivan ja hyödyllisen paikan. Joku sanoo, että khh on oikea rentoutumispaikka, kun siellä saa olla yksin, kuunnella äänikirjaa ja hoitaa kodin paikat siistiksi.

Ei siis ole yhtä ja yhdenlaista toimivaa kodinhoitohuonetta. Sen sijaan on monia asioita, jotka vaikuttavat kodinhoitohuoneen toimivuuteen.

Toivottavasti tästä listasta on hyötyä sinulle, joka haaveilet kodarista, suunnittelet sellaista, rakennat pian sellaisen, remontoit nykyistä tai alat ahkerammin käyttää jo olemassa olevaa tilaa.

Kerro ihmeessä kommenteissa, jos jokin tärkeä pointti unohtui tästä listasta. 🙂

Raikkaan pyykin tuoksua toivottaen,

Hilla, toistaiseksi ilman kodinhoitohuonetta

Instagramissa @hillasblog

Tässä muutamia bloggaaja-kollegojen postauksia heidän kodinhoitohuoneistaan:

Hirsitalo 2.0 kodinhoitohuone.

Kaunis kodinhoitohuone.

Kodinhoitohuone ja minimalistinen vaaterekki.

+14

You may also like

6 kommenttia

 1. Meillä reilu 2v vanha talo. Ja parasta uuden talon suunnittelussa olikin kun sai suunnitella joka tilan toimivaksi. Kodari pitää todellakin olla iso, meillä se on L mallinen, johon pääsee ulkoa sekä eteisaulan päästä. Meillä on kulku kodarista kylppäriin, ja ihan paras niin kun voi riisua vaatteet pyykkikaapiin ja siitä suoraan suihkuun. Ikinä en haluais erillistä. Meillä on myöskin kurasyöppö eli ritilä lattialla, siinä vesipiste jossa voi pestä kenkiä, lasten likasia jalkoja kesällä jne. Rattaat mahtuvat samaiseen syvennykseen eli on oma paikka niille ja iso pyykkiteline mahtuu olemaan auki, ja silti oikein hyvin mahtuu kulkemaan ohi.
  Mies totesi, et jos vielä toinen talo rakennutetaan, niin haluaa vaatehuoneen kodariin jossa kaikkien vaatteet. Meillä hyvin kaappitilaa ja tasoa kyllä siellä, mut vaatteet on omissa huoneissa. Kieltämättä sitä välttyisi ees taas kulkemiselta

  0
  1. Oooh, sulla on kyllä unelmian kodari, kuulostaa siltä. 🙂 Ja vielä, että vaunutkin mahtuu sisälle, vauvan kanssa varmasti tosi hyvä. Kurasyöppöä ei tainnut tossa jutussa tullut mainittua, mutta se varmaan olisi kanssa asia, joka lapseperheessä ainakin kannattaisi ottaa huomioon. Kodinhoitohuone on kyllä tilana sellainen, että se kannattanee suunnitella hyvin toimivaksi.Mukavaa viikonloppua! /Hilla

   0
 2. Kattava setti! Yksi asia mistä olen ehdottomasti tykännyt ja mitä tässä ei tainnut tulla: kodinhoitohuone ei toimi uloskäyntinä vaan kuraeteinen on erikseen! Ja sitten on vielä erillinen vierasovi.

  0
  1. Heippa Alina! Hyvä pointti vielä tuo nostaa esille. Kodarissa kuitenkin pyykätään vaatteita puhtaiksi ja siksi on varmasti hyvä, että kurat pysyy omassa paikassaan. 🙂

   0
 3. Meillä tuo yhteinen vaatehuone ei toimis. Kauhee ajatus että koko suurperhe ois aamukiukuissaan samassa vaatehuoneessa pukemassa. 🤯Mutta pienimpien vaatteet säilytän kodarissa. Isompien vaatteet viikkaan avohyllyyn, josta saavat itse hakea kaappiin. Ja erillinen kuraeteinen on kyllä huippu. Oon tykänny myös Ikean seinään kiinnitettävistä pyykkitelineistä. Siivouskaapista en oo saanu toimivaa millään. 🤔

  0
  1. Joo, uskon kyllä, ettei se kaikilla toimi ja kukin tyylillään. Paras kun tietää, mikä omalle perheelle toimii.:D On niissä aamuissa tohinaa joo, varsinkin jos on useampi lapsi. Kuraeteinen olisi kyllä bueno, nyt meillä on vain kurainen eteinen. Hehee! Siivouskaapin toimivuus on kyllä varmaan yksi iän ikuinen ongelma, kaikki kaatuu päälle kun oven avaa. 😉 Iloista viikonloppua! /Hilla

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *