Kodinhoitohuone, khh, kodari, tuo pyykkihuollon keidas sekä arjen siisteyden ja järjestyksen sujuvoittaja. Millainen olisi toimiva kodinhoitohuone? Mitkä asiat tulisi ottaa kodinhoitohuoneessa huomioon? Millainen olisi täydellinen kodari tai miten nykyisestä kodinhoitohuoneesta voisi saada entistä paremman? Mitä kodinhoitohuoneen rakentamisessa kannattaisi ottaa huomioon? Tässä postauksessa kerään yhteen kaikki vinkit, jotka sain seuraajiltani kysyessäni heiltä, millainen on toimiva ja heidän mielestään täydellinen kodinhoitohuone.

Tämä postaus sai alkunsa siitä, kun laitoin Instagram-stooreihin kuvan viikatuista pyykkikasoista, jotka odottivat kaappeihin pääsyä meidän keittiön pöydällä. Meillä ei ole kodinhoitohuonetta ja siksi kirjoitin story-klippiin, että toimiva kodari olisi yksi tulevaisuuden unelma asumiseen liittyen.

Yllättäen aika moni vastasi yksityisviestillä, että vaikka heillä on kodinhoitohuone, niin silti pyykkihuolto kulkee vähän siellä sun täällä ympäri kotia. Halusin sitten selvittää jo näin etukäteen, että mikä tekee kodinhoitohuoneesta toimivan ja miten se pyykkihuolto myös pysyisi (ainakin suurimmaksi osaksi) siellä sille tarkoitetussa paikassa, kodinhoitohuoneessa. Selvitin, millainen olisi toimiva kodinhoitohuone.

Toimiva kodinhoitohuone x 10

1. Kaikille kodinhoitohuoneen toiminnoille tulee olla oma paikka

Monessa vastauksessa kävi selväksi, että kodinhoitohuone toimii ja sen siisteyden ylläpitäminen helpottuu huomattavasti, kun kaikille toiminnoille on oma selkeä paikkansa. Pyykkiprosessi alkaa likapyykkikoreista. Joillain niitä oli jopa useampi: valkopyykki, kirjopyykki, tummat vaatteet ja hikiset urheiluvaatteet erikseen. Pyykkikorista siirrytään pyykinpesuun ja sen jälkeen kuivaukseen joko narulla tai kuivausrummussa.

Kuivauksen jälkeen kodinhoitohuoneesta tulee löytyä riittävän iso taso, jonka päällä mahtuu viikkaamaan ja lajittelemaan pyykit perheenjäsenille omiin kasoihin. Tämän jälkeen pyykit viedään paikoilleen, joko kaappeihin kodinhoitohuoneessa tai muihin huoneisiin.

2. Pyykkitelineelle oma paikka

Kodinhoitohuoneessa toimimista helpottaa suuresti se, että pyykinkuivaustelineelle tai telineille on oma selkeä paikkansa ja riittävästi tilaa kulkea niiden ohi tai ympäri.

Osa vastaajista sanoi, että pyykkitelineelle oli rakennusvaiheessa suunniteltu oma kiinteä paikka, jotta teline ei ole kulkuväylien edessä. Teline ei saisi olla keskellä kulkuväylää, kun kodinhoitohuoneessa halua liikkua, tehdä kodinhoitoa tai kulkea sen läpi.

Vaikka taloa ei pääsisi alusta asti suunnittelemaan itse, voi pyykinkuivaustelineelle fiksata kodinhoitohuoneessa paikan myöhemmin. Vaihtoehtoja on laittaa

  • taittuva teline seinään kiinni,
  • narut kattoon, seinän vierelle tai oven taakse,
  • haitarimallinen teline pesukoneen päälle,
  • oskarin orsi johonkin sopivaan paikkaan tai
  • muokata nykyisen kodin kiintokalusteita niin, että telineelle saadaan oma tila.