Rautavarastojen mittaus anemian ja raudanpuutteen selvittämiseksi

Kaupallinen yhteistyö Terveystalo.

Olen kirjoittanut aiemmin tänne blogiin kokemuksiani raudanpuutteesta. Tässä postauksessa kerron, miten asian kanssa nykyisin voin, miten olen asiaa hoitanut synnytyksen jälkeen ja miten raudanpuutteen syytä on selvitetty.

Kärsin raudanpuutteesta ja sen aiheuttamista oireista raskauden aikana. Isoimpia ja häiritsevimpiä oireita olivat väsymys (sellainen, jota en ole koskaan aiemmin kokenut), hengästyminen todella pienestä sekä sydämen tykytys ja sykkeen nousu olemattomasta. Urheilevana ihmisenä tunnen kroppani ja osasin tunnistaa, ettei kyseinen olotila ollut normaalia ja siksi lähdin sitä selvittämään.

 

Sain raskauden aikana asian kanssa hyvää hoitoa osaavalta lääkäriltä, rauta-arvoni mitattiin sekä kaikki muut arvot, jotka ylipäätään vaikuttavat ihmisen jaksamiseen ja yleiseen olotilaan. Ferritiiniarvo oli hyvin matala, hemoglobiini oli matala ja aika nopeasti kävi selväksi, että raudanpuute oli oireiden taustalla. Loppuraskaudessa sain infuusion, koska raudanpuutetta päätettiin hoitaa tehokkaasti ennen synnytystä, jossa ja jonka jälkeen voimia vasta tarvitaankin.

Raudanpuutteen syy tulee selvittää

Myöhemmin raudanpuutteen syytä on selvitetty lääkärin kanssa. Olen käynyt pari kertaa mittaamassa nykyiset arvoni, jotta tiedän asian olevan kontrollissa. Samalla on seurattu oloani, joka on pysynyt hyvänä.

On tärkeää, että raudanpuutteen taustalla oleva syy selvitetään, eikä vain hoideta oireita. Nykyisin tiedän, että omalla kohdallani raudanpuutteeseen johtaneita syitä olivat runsaat kuukautiset, ensimmäisessä synnytyksessä menetetty veri ja näiden lisäksi vielä imetys ja urheilu kuluttivat rautavarastojani ensimmäisen ja toisen raskauden välissä. Lähdin toiseen raskauteen rautareppu tyhjänä ja raskauden edetessä se tyhjeni entisestään.

Hedelmällisessä iässä olevalla naisella on monia syitä, jotka voivat vaikuttaa siihen, ettei rautaa ole elimistössä riittävästi käytettävissä. Rauta on elimistölle kuitenkin välttämätöntä. Sillä on rooli useissa kehon toiminnoissa. Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Elimistömme ei kykene itse tuottamaan rautaa, joten rautaa on saatava ravinnosta päivittäin.

Ensisijainen reitti rautavarastojen täyttämiseen on laadukas, ravinnerikas ja monipuolinen ruokavalio. Sen jälkeen tulee suun kautta otettavat rautalisät ja näiden lisäksi joissain tilanteissa myös infuusio, eli rautaliuoksen tiputtaminen suoraan verenkiertoon voi olla vaihtoehto raudanpuutteen hoidossa. Näissä asioissa ammattitaitoinen lääkäri tekee hoitosuunnitelmat.

Runsaat kuukautiset raudanpuutteen taustalla

Jos rautaa menettää veren ja eritteiden (hiki, rintamaito) mukana enemmän kuin sitä ehtii tulla ruokavalion kautta imeytyen takaisin, ehtyy elimistön rautavarastot. Aivan samalla tavalla ehtyy pankkitilisi, jos viilaat pankkikorttiasi liian usein maksupäätteillä. Ehkä huono vertaus, mutta kyse samasta asiasta: kun menot ovat liian suuret tuloon nähden.

Minun matalaan ferritiiniin löytyi syy runsaista kuukautisista. Mutta millaiset ovat runsaat kuukautiset? Minusta tämä on oleellinen kysymys! Minähän olin tottunut omiin kuukautisiin teini-iästä asti. Ne olivat minulle normaalit. Sitten minulla oli useita vuosia hormonikierukka, joka piti kuukautiset poissa useita vuosia ja siten myös rauta-arvoni pysyivät hyvinä. Raudanpuutteen taustalla voi olla myös esimerkiksi imeytysmisongelmat, keliakia tai liian yksipuolinen ruokavalio, jos raudanlähteistä ei tule pidettyä huolta. Joskus myös kasvisruokavalio voi olla raudanpuutteen taustalla.

Ensimmäisen ja toisen raskauden välissä vain ajattelin, että kai nämä ovat normaalit kuukautiset. Enhän minä muiden kuukautisia ole näkemässä, joten mistä minä tietäisin tarkkaa määritelmää ”normaalille”. Mutta eiväthän ne kuukautiset olleet normaalit, ne olivat todella runsaat. Tajusin sen oikeastaan siitä, kun juttelin ystävien kanssa ääneen asiasta. Jos kuukautiset ovat ns. ”normaalit”, ei niiden pitäisi haitata yöunia ja yhden kuukupin kanssa pitäisi pärjätä edes jokunen tovi. Normaalit kuukautiset ei ole hyökyaaltoileva riesa.

Toisin sanoen: liian runsaat kuukautiset on sitä, kun hana olisi auki kerran kuukaudessa. Onneksi sitäkin asiaa voi hoitaa ja on sittemmin hoidettu gynekologin kanssa. Hana on saatu kiinni ja nykyisin rauta myös pysyy sisälläni. Ja tiedättekös mitä, sen myös huomaa olossa!

Näin jälkeenpäin voi peruutuspeilistä nähdä, että tullessani toisen kerran raskaaksi olivat rautavarastoni jo lähtötilanteessa matalat ja kasvavan sikiön ottaessa omat rautansa asia vain korostui. Olen hyvin onnellinen, että oireitani ja vointiani silloin kuunneltiin tarkalla korvalla ja sain asianmukaista ja tarvittavaa hoitoa siinä kohtaa raskautta. Puhun kanavissani naisten hyvinvoinnin puolesta ja minusta tämä on yksi asia, joka pitää tulla kuulluksi. Ei missään nimessä vähätellyksi. Olemme jokainen yksilöitä omine ”normaaleineen”.

Voimat vähissä -tutkimuspaketilla voi selvittää oman rauta-arvosi

Terveystalon Voimat vähissä -tutkimuspaketilla voi selvittää kattavasti omat rauta-arvot. Raudanpuutteen ja anemian selvittämisessä pelkkä yksittäinen ferritiinimittaus ei riitä. Ihminen on kokonaisuus, ja kattavan kokonaiskuvan saamiseksi on tehtävä myös muita tutkimuksia: ferritiinin lisäksi verenkuva, tulehdusarvo, B12-vitamiini ja folaatti. Terveystalon Voimat vähissä -laboratoriopakettiin sisältyy kaikki nämä tarvittavat tutkimukset.

Et tarvitse lääkärin lähetettä päästäksesi laboratoriotutkimukseen, vaan voit käydä mittauttamassa arvosi milloin vain ja saat tulokset sinun Oma Terveys -sovellukseen. Tulokset on esitetty siellä helposti ja ymmärrettävästi. Jos tutkimuksissa ilmenee jotain poikkeavaa, kokonaisvaltainen hoito onnistuu Terveystalossa. Saman katon alla apuna ovat asiaan perehtyneet erikoislääkärit sekä ravitsemusterapeutit.

Raudanpuutteen syytä voidaan selvittää lääkärin lisäksi osaavan ravitsemusterapeutin kanssa, jos ilmenisi, että syynä olisi enemminkin ruokavalio tai sieltä puuttuvat raudan lähteet. Suun kautta otettavien rautalisien ottamisessakin tulee huomioida tietyt asiat imeytymisen näkökulmasta ja siinä ravitsemusterapeutti osaa olla apuna.

Pidä terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi huolta

Kävin itse selvittämässä nykyiset rauta-arvoni Terveystalon Voimat vähissä -tutkimuksessa. Varasin netin kautta laboratorioajan, saavuin paikalla, minut kutsuttiin odotusaulasta sisälle näytteenottohuoneeseen, verikokeet otettiin ja homma hoitui sujuvasti. 1-vuotias istui sen pienen hetken mukanani autokaukalossa ja sitten jatkoimme matkaa. Tulokset oli näppärää katsoa Oma Terveys -sovelluksesta, kun ne sinne ilmestyivät.

Terveytemme ja hyvinvointimme on ihmisen kalleinta omaisuutta ja siksi sitä tulee pitää hyvänä kuin kukkasta kämmenellä. Olet todella sen arvoinen!

Jos tunnet olosi selittämättömällä tavalla väsyneeksi, kannattaa asiaa selvittää mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Voimat vähissä paketti on kehitetty juuri sinua varten, joka koet, että nyt muuten mun voimat on vähissä. Väsymykselle on nyky-yhteiskunnassa monia syitä ja selittäjiä, mutta asioita on aina mahdollista selvittää, hoitaa ja tämä raudanpuute on ainakin helposti tsekattavien asioiden joukossa.

Koin itse toisen raskauden aikana sellaista väsymystä ja epämiellyttäviä oireita, joita en ole aiemmin kokenut. Sellaisen kokemuksen jälkeen katsoo omaa hyvinvointiaan ja terveyttään hieman erilaisten lasien läpi ja ymmärtää, kuinka tärkeää ihmisen on tulla nähdyksi ja kuulluksi voimattomassa olossaan. Joskus voimat ovat vähissä, mutta syytä on aina mahdollista selvittää, hoitaa ja saada siihen apua.

Lempeää syksyä toivottaen,

Hilla

Instagramissa @hillasblog & @terveystalo

+16

You may also like

2 kommenttia

  1. Hei, teetkö postauksen lasten syksy/talvipukeutumisesta? Vinkeistä?! Kiinnostaisi☀️

    0
    1. Moikka! Otan tämän ehdotuksen korvan taakse ja sopii hyvin johonkin kohtaan ja ehdin sellaisen koostaa ja kuvata, niin mikä jottei. Onko jokin erityinen asia, mikä kiinnostaisi enemmän?

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *