Näin vuoden vaihteen tienoilla ihmiset tekee lupauksia ja asettaa tavoitteita tulevaan. Useimmiten ehkä elämäntapojen ja liikunnan osalta, mutta myös henkilökohtainen talous, kulutus ja säästäminen saattaa tässä kohtaa vuotta olla tarkemman syynin alla. Rahareikiä karsitaan ja sukan varteen halutaan saada enemmän jemmaan. Säästötavoitteita arvioidaan ja tulevaisuuden näkymiä pälyillään.

Luin erästä vaurastumista käsittelevää tekstiä uuden vuoden aikoihin. Siinä puhuttiin vaurastumisesta ja tähdättiin taloudelliseen riippumattomuuteen joskus tulevaisuudessa. Eli siihen, että olisi joskus aikaisilla eläkepäivillä niin pullea osakesalkku, ettei tarvitsisi kantaa huolta huomisesta ainakaan taloudellisten asioiden osalta.

Tekstin luettuani minulle tuli ähky. Ähky siksi, koska teksti antoi ymmärtää, että kaikki pitäisi tehdä nyt, mieluiten heti, vähintään isosti ja mahdollisimman äkkiä. Tekstissä lueteltiin kolme kohtaa vauraampaan elämään: 1. Tienaa enemmän ja hanki lisää tulovirtoja. 2. Säästä enemmän ja karsi kulutusta. 3. Sijoita enemmän rahastoihin ja osakkeisiin, kasvata salkkuasi.

Jos saan olla hiukan sarkastinen, voisi saman asian sanoa toisella tapaa: 1. Tee montaa työtä yhtä aikaa, eli tee liikaa töitä. 2. Nuukaile ja pihistele. 3. Sijoita entistä enemmän, mutta varo ettet unohda elämästä nauttimista. Ettet unohda elää tätä päivää tähdäten vain eläkepäiviin.

Pidän säästämistä ja henkilökohtaisesta taloudesta huolehtimista äärimmäisen tärkeänä asiana ja kannustan kaikkia siihen. Kyllä! Mutta välillä minua hiukan mietityttää tyyli, miten asioita tuodaan esille. Sanotaan, että 10 euron sijoituksella pääsee alkuun, mutta jo seuraavassa lauseessa mopo lähtee keulimaan ja 10 euron perään on lisääntynyt pari nollaa. Kymppi on hyvin paljon eri kuin 1000 euroa.

Eihän ihmiselle, joka haluaa tehdä elämäntapoihinsa muutoksen, sanota, että aloita ainakin kaksi uutta liikuntaharrastusta, pudota ainakin tämän verran painoa ja unohda kaikki vanhat ja huonot tapasi. Että siinä sinulle hyvät neuvot, heipparallaa ja pärjäile. Muutos kyllä tapahtuu! Ei. Vaan kyllä kaikki lähtee pienistä muutoksista ja siitä ajatuksesta, että jo yksi asia vie oikeaan suuntaan. Myöhemmin toinen asia tukee ensimmäistä ja niin edelleen.