Säästeliäs, tavoitteellinen, nuuka vai pihi? – Pienin askelin kohti oman talouden tavoitteita

Näin vuoden vaihteen tienoilla ihmiset tekee lupauksia ja asettaa tavoitteita tulevaan. Useimmiten ehkä elämäntapojen ja liikunnan osalta, mutta myös henkilökohtainen talous, kulutus ja säästäminen saattaa tässä kohtaa vuotta olla tarkemman syynin alla. Rahareikiä karsitaan ja sukan varteen halutaan saada enemmän jemmaan. Säästötavoitteita arvioidaan ja tulevaisuuden näkymiä pälyillään.

Luin erästä vaurastumista käsittelevää tekstiä uuden vuoden aikoihin. Siinä puhuttiin vaurastumisesta ja tähdättiin taloudelliseen riippumattomuuteen joskus tulevaisuudessa. Eli siihen, että olisi joskus aikaisilla eläkepäivillä niin pullea osakesalkku, ettei tarvitsisi kantaa huolta huomisesta ainakaan taloudellisten asioiden osalta.

Tekstin luettuani minulle tuli ähky. Ähky siksi, koska teksti antoi ymmärtää, että kaikki pitäisi tehdä nyt, mieluiten heti, vähintään isosti ja mahdollisimman äkkiä. Tekstissä lueteltiin kolme kohtaa vauraampaan elämään: 1. Tienaa enemmän ja hanki lisää tulovirtoja. 2. Säästä enemmän ja karsi kulutusta. 3. Sijoita enemmän rahastoihin ja osakkeisiin, kasvata salkkuasi.

Jos saan olla hiukan sarkastinen, voisi saman asian sanoa toisella tapaa: 1. Tee montaa työtä yhtä aikaa, eli tee liikaa töitä. 2. Nuukaile ja pihistele. 3. Sijoita entistä enemmän, mutta varo ettet unohda elämästä nauttimista. Ettet unohda elää tätä päivää tähdäten vain eläkepäiviin.

Pidän säästämistä ja henkilökohtaisesta taloudesta huolehtimista äärimmäisen tärkeänä asiana ja kannustan kaikkia siihen. Kyllä! Mutta välillä minua hiukan mietityttää tyyli, miten asioita tuodaan esille. Sanotaan, että 10 euron sijoituksella pääsee alkuun, mutta jo seuraavassa lauseessa mopo lähtee keulimaan ja 10 euron perään on lisääntynyt pari nollaa. Kymppi on hyvin paljon eri kuin 1000 euroa.

Eihän ihmiselle, joka haluaa tehdä elämäntapoihinsa muutoksen, sanota, että aloita ainakin kaksi uutta liikuntaharrastusta, pudota ainakin tämän verran painoa ja unohda kaikki vanhat ja huonot tapasi. Että siinä sinulle hyvät neuvot, heipparallaa ja pärjäile. Muutos kyllä tapahtuu! Ei. Vaan kyllä kaikki lähtee pienistä muutoksista ja siitä ajatuksesta, että jo yksi asia vie oikeaan suuntaan. Myöhemmin toinen asia tukee ensimmäistä ja niin edelleen.

Sen sijaan, että pitäisi tienata enemmän, säästää enemmän, kuluttaa vähemmän ja koko ajan sijoittaa enemmän, niin kyllä minun mielestä paras on asettaa tavoitteet juuri itselleen sopiviksi. Lähteä ihan vaikka yhdestä asiasta liikkeelle, jos ja kun se on omille rahkeille sopivaa.

Riippuen tilanteesta, se yksi asia voisi olla omiin menoihin tarkemmin tutustuminen tai jostain isommasta menoerästä karsiminen ja säästäminen. Kaikki lähtee tiedostamisesta ja motivaatiosta.

Jos säästäminen on jo hanskassa ja omat menot tiedossa, mutta et ole vielä aloittanut sijoittamista, voisi seuraava steppi olla siinä. Uuden vuoden yksi askel voisi olla esimerkiksi Nordnettiin arvo-osuustilin avaaminen, jonka kautta sijoittaa rahastoihin sen 10 euroa kuukaudessa. Sen jälkeen voit kutsua itseäsi jo sijoittajaksi!

Tavoitteen ei tarvitse olla taloudellinen riippumattomuus tai aikainen eläköityminen. Arvo-osuustilillä ei tarvitse olla pulleaa osakesalkkua, että voi sanoa itseään sijoittajaksi. Ei minulla ainakaan ole.

Tavoite voi olla jotain huomattavasti pienempää ja sen saavutettuasi voi olla tyytyväinen. Tarvitaan joku raja tai piste, jonka saavutettuaan voi kokea onnistuneensa. Jos tavoite on miljoonan salkku, on matka pitkä ja siinä matkalla niitä eläkepäiviä alkaa jo kaivatakin. Heh!

Omat taloudelliset tavoitteet voi asettaa juuri sen kokoisiksi vuonna 2021, että ne on mahdollista saavuttaa. Kartuttaa säästöjä ja sijoituksia, mutta muistaa elää samalla tätä päivää ja tätä hetkeä. Nauttia elämästä ja niistä pienistä merkityksellisistä hetkistä.

Ollakko säästeliäs, tavoitteellinen, nuuka vai pihi? Missä menee raja? Hyvä kysymys! Kohtuus pitää muistaa niin liikunnassa, työnteossa kuin ruokailussa, mutta yhtä tärkeää se on oman talouden hallinnassa. Rajansa on sekä turhassa tuhlailussa että liiassa nuukailussa.

Haluan ajatella ja tsempata sinua näin tammikuun alussa siihen, että oikeat, vaikkakin pienet teot ja valinnat vievät kokonaisuutta ja taloutta oikeaan suuntaan. Vertailukohtana kannattaa aina pitää eilistä itseään. Voiton merkiksi voi tuulettaa juuri siinä kohtaa, kun on saavuttanut itselleen sopivan merkkipaalun tai pienen muutoksen tavoissaan!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Säästämisen tavoitteellisuus motivoi.

+27

You may also like

2 kommenttia

 1. Hyviä pointteja! Itseäkin välillä on häirinnyt tuollainen rahapuhe. Olen samaa mieltä, että pienin askelin kohti tavoitteita.
  Halusin sen vielä kommentoida, että Nordnet ei ole aina paras mahdollinen paikka sijoittamisen aloittamiseen. Kannattaa tiedustella myös esim. omasta pankista sijoittamiseen liittyvistä asioista. Itse laskin, että kannattaa alkaa sijoittaa oman pankin kautta. Mitä enemmän varallisuutta minulla on pankissa, niin sitä paremmat edut saan mm. pankki- ja vakuutusmaksuihin 🙂 hallinnointikuluissa ero oli ihan minimaalinen.

  +2
  1. Moikka Maija!
   Niinpä, pienin, määrätietoisin askelin kohti omia tavoitteita, niin hyvä tulee.
   Ja kiitos tärkeästä lisäyksestä. Ihan totta, oman pankin kautta voi saada niin hyvät edut , että sijoittaminen on sitä kautta parempi vaihtoehto. 🙂 /Hilla

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *