Hiihdon aloitus ja hiihtovälineiden hankinta (uutena tai käytettynä) on ollut viime päivinä ajankohtainen aihe, josta olen saanut useita kysymyksiä Instagramin inboksiin. Kokosin tähän tekstiin seuraajieni kysymyksiä ja niihin vastauksia muillekin luettavaksi. Voin tätä tekstiä jatkossa linkkailla eteenpäin jos ja kun aihe kiinnostaa.

Olen päässyt tänä talvena jo useamman kerran hiihtoladulle ja nauttinut jokaisesta suksen liu’usta. Viimeisen vuorokauden aikana lunta on satanut paljon ja kelit on pian erinomaiset. Joulun aikaan hiihdimme Lapissa ja viimeisten parin viikon aikana hiihto on onnistunut täällä Uudellamaallakin. Myös Hollolan ja Lahden laduilla olen piipahtanut. Viime talvi oli lähes lumeton Etelä-Suomessa ja sellaisen talven jälkeen lumi tuntuu vielä upeammalta.

Hiihdon aloitus ja hiihtovälineiden hankinta – kysymyksiä ja vastauksia

Miksi panostaa hyviin hiihtovälineisiin?

On sanottava, että hiihto on jonkin verran välineurheilua siinä mielessä, että laadukkailla ja oikean kokoisilla välineillä on paljon mukavampi hiihtää niin lasten kuin aikuisten. Siksi kannustan vanhempia hankkimaan lapsilleen hyvät hiihtovälineet, jos toivovat lapsen tykästyvän lajiin ja viihtyvän ladulla.

Laadukkailla välineillä on jatkossa hyvä jälleenmyyntiarvo ja lasten hiihtovarusteita kannattaakin katsella myös käytettynä, sillä monot ja sukset säilyvät hyvinä useamman käyttäjän aikana.

Sama neuvo pätee aikuisten hiihtovälineisiin. Jos hiihto lajina inhottaa vanhojen muistojen ja huonojen välineiden takia, niin suosittelen tutustumaan nykyaikaisiin hiihtovälineisiin ja millaiselta hiihto sellaisten kanssa tuntuu. Voisin sanoa, että kokemus saattaa poiketa hurjasti, kun alla on tukeva mono, luistava tai pitävä suksi ja oikean mittaiset sauvat, joilla on hyvä työntää vauhtia.

Millaiset hiihtovarusteet lapselle?

Ihan pienimmille lapsille myydään niitä omaan kenkään kiinnitettäviä suksipaketteja, mutta en lähtisi sellaisia hankkimaan, vaan siirtyisin suoraan kunnon monoihin ja suksiin. Hyvien monojen ja suksien kanssa hiihdon opettelu on helpompaa ja siten lapselle mielekkäämpää.