Kaupallinen yhteistyö SYNLAB.

Kuuntelin viime viikolla Perjantain parhaat -podcastin jaksoa, jossa Noorien vieraana oli psykoterapeutti Maaret Kallio. He puhuivat jaksossa muun muassa poikkeusajan jaksamisesta, voimavaroista ja siitä, että on ihan ok hyväksyä, ettei aina jaksa ja tämä aika voi olla rankkaa. Molemmilla Noorilla on pieniä lapsia, joten he kysyivät Maaretilta vinkkejä perheellisen jaksamiseen. Mielestäni Maaret antoi pari hyvää ajatusta pureskeltavaksi.

Ensimmäinen ajatus oli korjaamisen taito. Sillä Maaret tarkoitti, että kyllä elämässä saa mennä pieleen ja meneekin, mutta tärkeää on sen jälkeen sanoittaa tapahtunut, jututtaa ja korjata. Perhe-elämässä korjaamisella voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että riitatilanteen jälkeen asiaa ei jätetä sikseen tai lakaista hiljaa maton alle, vaan asia otetaan vielä esille, siitä jutellaan, kysellään miltä se tuntui, mitä tunnettiin ja lopuksi pyydetään anteeksi. Sovitaan ja korjataan. Se on sitä, mikä vahvistaa.

Maaretin toinen neuvo vanhemmille (ja tietenkin kenelle tahansa) oli lyhyt ja ytimekäs: Itsestään on pidettävä huolta. Ajatus siitä, että happinaamari on ensin annettava itselle ja sitten vasta seuraavalle. Kun vanhempi voi hyvin, voi myös koko perhe ja lapset paremmin. Lapsille on tärkeää, että he näkevät vanhempien välittävän itsestään ja kohtelevan itseään hyvin.

Maaret kysyi: ”Miten esimerkiksi sinun perheessäsi näkyy se, että vanhemmat pitävät itsestään huolta?” ”Nyt äidin on mentävä sinne lenkille, vaikka se saattaa tuntua susta kurjalta, mutta äiti tarvii sitä hetkeä nyt niin paljon.” Ja vaikka lapsi huutaisi, että ”Älä mene, älä mene!” niin vanhempi voi rauhallisesti vastata, että ”mä kuulen, että sinua harmittaa, mutta nyt äiti menee ja tulen tunnin päästä takaisin, kaikki on ihan hyvin.”