Haluan pitää itsestäni huolta

Kaupallinen yhteistyö SYNLAB.

Kuuntelin viime viikolla Perjantain parhaat -podcastin jaksoa, jossa Noorien vieraana oli psykoterapeutti Maaret Kallio. He puhuivat jaksossa muun muassa poikkeusajan jaksamisesta, voimavaroista ja siitä, että on ihan ok hyväksyä, ettei aina jaksa ja tämä aika voi olla rankkaa. Molemmilla Noorilla on pieniä lapsia, joten he kysyivät Maaretilta vinkkejä perheellisen jaksamiseen. Mielestäni Maaret antoi pari hyvää ajatusta pureskeltavaksi.

Ensimmäinen ajatus oli korjaamisen taito. Sillä Maaret tarkoitti, että kyllä elämässä saa mennä pieleen ja meneekin, mutta tärkeää on sen jälkeen sanoittaa tapahtunut, jututtaa ja korjata. Perhe-elämässä korjaamisella voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että riitatilanteen jälkeen asiaa ei jätetä sikseen tai lakaista hiljaa maton alle, vaan asia otetaan vielä esille, siitä jutellaan, kysellään miltä se tuntui, mitä tunnettiin ja lopuksi pyydetään anteeksi. Sovitaan ja korjataan. Se on sitä, mikä vahvistaa.

Maaretin toinen neuvo vanhemmille (ja tietenkin kenelle tahansa) oli lyhyt ja ytimekäs: Itsestään on pidettävä huolta. Ajatus siitä, että happinaamari on ensin annettava itselle ja sitten vasta seuraavalle. Kun vanhempi voi hyvin, voi myös koko perhe ja lapset paremmin. Lapsille on tärkeää, että he näkevät vanhempien välittävän itsestään ja kohtelevan itseään hyvin.

Maaret kysyi: ”Miten esimerkiksi sinun perheessäsi näkyy se, että vanhemmat pitävät itsestään huolta?” ”Nyt äidin on mentävä sinne lenkille, vaikka se saattaa tuntua susta kurjalta, mutta äiti tarvii sitä hetkeä nyt niin paljon.” Ja vaikka lapsi huutaisi, että ”Älä mene, älä mene!” niin vanhempi voi rauhallisesti vastata, että ”mä kuulen, että sinua harmittaa, mutta nyt äiti menee ja tulen tunnin päästä takaisin, kaikki on ihan hyvin.”

Mielestäni nuo ajatukset olivat rauhoittavia ja sellaisia minua äitinä sekä vanhempana tyynnyttäviä. Minun on ollut kyllä aina helppo lähteä liikkumaan tai juoksulenkille (niin tuttu rutiini), mutta tunnistan silti tuon ajatuksen, että omasta hyvinvoinnistaan ja huolenpidostaan antaa äitinä periksi. On tottakai välillä pakkokin, koska aikaa on rajallisesti ja haluaa viettää riittävästi aikaa lasten kanssa. Välillä itsestään huolen pitäminen silti jää, ilman hyvää syytä.

Arki pienten lasten kanssa on joskus rankkaa. Ruuhkavuosina muistettavaa on paljon ja yöunet voi olla katkonaisia. Ihan rauhallisia hetkiä tulee viikkoihin vähän. Siksi on erityisen tärkeää ja arvokasta, että välillä pysähtyisi tarkasti miettimään, mitkä ovat niitä hetkiä, jotka huoltavat itseä. Mikä tekee minulle hyvää, mikä palauttaa? Miten huolehdin itsestäni? Kyse ei tarvitse olla hemmottelusta tai mistään luksuksesta, vaan niistä tärkeistä hetkistä, jolloin saa hengittää ja kerätä energiaa itseensä.

Minua on jo jonkin aikaa kiinnostanut veriarvoni ja sitä kautta kehoni terveys ja hyvinvointi. Verikokeissa käyminen on jäänyt, ehkä koska vanhemmuus ja muka ajanpuute. Nyt päätin verikokeen olevan juuri se asia, jolla pidän huolta kehostani. Verikoe kertoo paljon ja sen avulla voi nähdä, pitäisikö jostain asiasta ravinnon tai levon suhteen pitää parempaa huolta, tehdä muutoksia tai tarkennuksia esimerkiksi ruokavalioon.

Kävin laboratoriotutkimuksessa SYNLABilla, jolla on toimipisteitä ympäri Suomen. Varasin ajan verikokeisiin helposti netistä ja sain ajan jo nopeasti seuraavalle päivälle Helsingin Kamppiin. Lääkärin lähetettä ei tarvita ja tulokset ilmestyvät parin arkipäivän aikana verkkopalveluun, SYNLABin omaan Terveyskansioon. Jos tuloksissa ilmenisi jotain viitearvoista poikkeavaa, on tietenkin tärkeää konsultoida siitä lääkäriä.

SYNLABilla on parhaillaan tarjoukset Terveystarkastus ja Liikkujan paketeista, jotka saa nyt tarjoushintaan 70 euroa (normaalisti hinta on 89 euroa) + palvelumaksu 13,5 euroa. Tarjous on voimassa 12. maaliskuuta asti. Valitsin itselleni Terveystarkastuspaketin, jonka avulla saa laajan kuvan omista veriarvoista ja sitä kautta terveydentilasta.

Terveystarkastuspakettiin sisältyy veriarvojen mittaus, jonka avulla kartoitetaan kehon yleistä hyvinvointia, immuunijärjestelmän vahvuutta sekä munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toimintaa. Lisäksi veriarvot auttavat arvioimaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Terveystarkastuspaketti sisältää 13 eri tutkimusta, muun muassa verensokerin, kolesterolin, raudan ja D-vitamiinin pitoisuusmääritykset. Minua kiinnostivat erityisesti kolesteroli, varastoraudan eli ferritiinin sekä D-vitamiinin tsekkaus pimeän talvikauden jälkeen.

D-vitamiiniarvoni oli 110.0 (nmol/l), kun sen viitearvo on >75.0. Olen siitä iloinen näin pitkän pimeän talven jälkeen, jolloin D-vitamiini on tullut otettua purkista. Verikokeen avulla on mahdollista nähdä, että D-vitamiinin napsiminen on kannattanut ja ollut tarpeen. Viime aikoina on ollut upeita aurinkoisia päiviä ja tuntuu hyvältä pitkästä aikaa ladata D-vitamiinia ihon kautta.

Parhaillaan koen vireystilani hyväksi. Olen kärsinyt raudanpuutteesta raskausaikana ja tiedän, miltä se olotilassa tuntuu. Tällä hetkellä tunnen asioiden olevan kunnossa ja saman vahvisti verikokeet. Kaikki arvot olivat viitearvojen sisällä ja olen siitä tosi iloinen. Myös ferritiini ja hemoglobiini, jotka itselläni ovat olleet ne herkimmin viitearvojen alle tippuvat. Samalla tulokset motivoi jatkamaan tällä tiellä ja pitämään jatkossakin balanssista ja kohtuudesta mahdollisimman hyvin kiinni sekä muistamaan lisäraudan tarpeellisuuden aika ajoin.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on monen asian summa, mutta verikoe antaa numeroiden valossa selvää faktaa sen hetkisestä terveydentilasta. Terveys ja hyvinvointi liittyvät toisiinsa, mutta ovat kuitenkin hiukan eri asioita. Koen hyvinvoinnin enemmän omaksi kokemukseksi, mutta terveys taas on absoluuttisempi määre.

Esimerkiksi korkea kolesteroliarvo voi olla huomaamattaan, mutta pienillä muutoksilla ruokavalioon voi saada kolesteroliarvot parempiin lukemiin, mikä on terveydelle tärkeää. Täytyy vain olla tietoinen asiasta, jotta muutos on mahdollinen. Näitä asioita on aika ajoin hyvä tsekata. Parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi SYNLAB suosittelee Terveystarkastuspaketin teettämistä ennaltaehkäisevästi muutaman vuoden välein.

Kattava verikoe kertoi minulle, että voin hyvin ja asiat ovat siinä mielessä terveyden kannalta kunnossa. Minulle hyvinvoinnin ja terveyden osalta tärkeitä ajatuksia ovat tasapaino, kohtuus ja itsensä kuunteleminen, joissa koen kehittyneen viime vuosina entistä paremmaksi. Ehkä juuri siksi, että hyvinvointia ja omaa jaksamista koettelevia asioita on ollut enemmän ja siksi on pitänyt vielä tarkemmin miettiä, mikä tekee hyvää ja huoltaa minua pienten lasten äitinä. Jatkan matkaa tällä polulla uutta oppien ja viimeisimpänä Maaretin ajatukset korvan takana pitäen. Haluan pitää itsestäni huolta!

Jos haluat hyödyntää tarjouksen labrapaketeista, tulee tutkimuksessa käydä viimeistään 12.3.2021.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @synlabsuomi

+8

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *