Suun terveys on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia

  Kaupallinen yhteistyö Terveystalo.

Hammashoito ja suun terveys ovat osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Suun terveys heijastuu koko kehon terveyteen. Syöminen, pureskelu, hammasten käyttäminen ja hampaiden kotihoito ovat niin arkisia toimintatapoja ja rutiineja, että juuri siksi niitä on välillä hyvä pysähtyä miettimään. Voiko suuni hyvin? Napostelenko? Onko janojuomani vesi vai useimmiten kahvi maidolla? Käytänkö hammaslankaa säännöllisesti? Milloin vaihdoin hammasharjan uuteen puhtaaseen? Milloin viimeksi olen käynyt hammaslääkärissä? Onko hammaskivi poistettu?

Suun terveys heijastuu koko kehon terveyteen

Saan ilokseni Terveystalon kanssa kirjoittaa tästä tärkeästä aiheesta – suun ja hampaiden terveydestä. Oma tarinani hampaiden hoitoon ja nykyiseen hammashymyyni lähtee ala-asteen kuudennelta luokalta. Hyppään hetkeksi ajassa taaksepäin 19 vuoden taakse, jolloin olin 12-vuotias. Taksi haki meidät silloin pienissä ryhmissä koulun pihalta ja vei paikallisen Terveyskeskuksen hammashoitolaan. Saimme hammashoitolassa ohjeistuksen hampaiden oikeaoppiseen kotihoitoon ja odottelimme vuoron perään, että jokaisen hampaat hoidettiin kuntoon hammaslääkärin penkissä.

Sillä kerralla poskihampaistani otettiin röntgenkuvat, jotka paljasti poskihampaissani kaksi isoa reikää hammaskiilteen alla. (Kuulemma lapsilla voi käydä helpommin niin, että reikä pääsee etenemään huomaamattaan hampaan sisällä kiilteen alla). Ne kaksi reikää paikattiin silloin, ja samalla se oli niin iso harmituksen paikka minulle, että päätin jatkossa hoitaa hampaani mahdollisimman hyvin. Ja niin olen tehnyt. Muistan edelleen hyvin tuon päätöksen, joka on sittemmin kantanut pitkälle hampaiden hoidossa.

Hammastarkastus Terveystalossa

Tällä kertaa varasin itse hammaslääkäriajan netistä Terveystalon sivuilta ja sehän onnistui sujuvasti muutamassa minuutissa. Meitä lähin Terveystalon piste löytyi Espoon Ison Omenan Terveystalosta, joten varasin aikani sinne. Myös Helsingistä olisi löytynyt useita vastaanottopaikkoja.

Terveystalon hammaslääkärissä oli hyvin tilaa ja rauhallinen tunnelma odotustilassa. Täytin esitietokaavakkeeseen tietoja hampaideni hoidosta ja terveydestä, ja sitten pääsinkin jo hammaslääkärin vastaanotolle.

Koronatilanteen takia ennen hammaslääkärin tarkastusta purskuttelin suussa minuutin verran puhdistavaa suuvettä, joka vähentää syljen mikrobeja. Sen jälkeen hammaslääkäri teki perusteellisen tarkastuksen ja tutki suun sekä hampaat hyvin. Hammaslääkäri kertoi ja selosti rauhallisesti kaiken aikaa minulle mitä teki, ja se tuntui minusta potilaana mukavalta. Lopuksi poskihampaista otettiin röntgenkuvat, jotta hammaslääkäri näki hampaiden väleihin ja sisälle.

Suu ja hampaani olivat hyvässä kunnossa, ei reikiä, mikä oli tietenkin taas iloisen huokauksen ja tuuletuksen paikka. Kaikki neljä viisaudenhammastani on poistettu opiskeluvuosien aikana, ja se on kuulemma hammaslääkärin mukaan hyvä juttu, niin välttyy niiden osalta myöhemmiltä harmeilta. Sain myös kehuja, että hampaat oli puhdistettu hyvin ja hammaslääkäri jälleen painotti hammaslangan käytön tärkeyttä. Se on hampaiden harjaamisen rinnalla ihan yhtä tärkeää. Hampaanvälit tulisi puhdistaa hammaslangalla joka ilta harjauksen yhteydessä.

Purentakiskoista voisi olla hyötyä

Yhden havainnon hammaslääkäri kuitenkin teki: hampaissani oli pieniä pureskelusta johtuvia kulumajälkiä. Narskuttelen ja puren hampaita yhteen jonkin verran yöllä, ja vauvavuosien katkonaiset yöunet eivät ainakaan ole parantaneet asiaa. Luulen, että leukaperät ovat olleet tiukalla kerran jos toisenkin. Yöllinen hampaiden yhteen pureminen voi aiheuttaa hampaisiin purupintojen kulumien lisäksi pieniä minimaalisen pieniä halkeamia.

Hammaslääkäri suositteli hampaiden suojiksi yöllä käytettävää purentakiskoa, joka estää hampaiden puremista yhteen ja siten säästää hampaiden pintoja ja jopa helpottaa joillain ihmisillä päänsärkyihin. Purentakiskon valmistaminen omaan suuhun sopivaksi maksaa noin 500 euroa. Purentakisko on pitkäikäinen väline, ja voi osaltaan auttaa siihen, että hampaat ovat sitten joskus eläkeikäisenä paremmassa kunnossa. Siinä mielessä tuollainen sijoitus hampaisiin voi maksaa itsensä myöhemmin takaisin.

Jäin oikein miettimään, että nämä hampaat ovat kasvaneet minulle ala-asteikäisenä ja tulen pureskelemaan näillä samoilla hampailla toivon mukaan ruokani vielä vanhana mummelina. Hampaista huolehtiminen on ihan älyttömän tärkeä juttu ja siihen kyllä kannattaa panostaa.

Siinä missä meitä kannustetaan liikkumaan, syömään terveellisesti ja pitämään psyykkisestä voinnistamme huolta, on ihan yhtä tärkeää muistaa hampaiden terveys. Haluan pienestä pitäen opettaa meidän tytöille hyvät rutiinit hampaiden pesun ja kotihoidon osalta.

Hampaat on osa hymyä

Kaiken huollon ja hoidon taustalla on itselläni myös esteettinen näkökulma. Suu on osa kasvoja, hampaat ovat osa hymyäni ja haluan jatkossakin hymyillä yhtä leveästi kuin joissain näissä postauksen kuvissa. Hammashoitoon liittyy terveyden lisäksi esteettisiä asioita, kuten hampaiden valkaisu tai vanhojen hammaspaikkojen uusiminen nykyaikaisiin vaaleisiin ja kestäviin paikkoihin. Hammaslääkärit voivat ratkaista joiltain osin myös esteettisiä pulmia.

Hammaslääkäri suositteli minulle lisäksi käyntiä suuhygienistillä, joka puhdistaa hampaan pinnat ja välit huolella muun muassa hammaskivestä, jotta kotihoito olisi jatkossa mahdollisimman helppoa. Hammaskivi on suun bakteereista ja kalkkisuoloista hampaiden pinnalle muodostunutta kovaa kerrostumaa, jonka syyhygienisti saa tarkasti puhdistettua pois.

Seuraavaksi siis sinne suuhygienistille ja lisäksi pohdin purentakiskoon investointia. Olen parhaillaan 31-vuotias ja purentakisko suojaisi hampaitani tästä eteenpäin monen vuoden ajan ja pitäisi samalla arvokkaasta hymystäni huolta. Ei yhtään pöllömpi juttu siis! Haluan jatkossakin hoitaa hampaitani hyvin, jotta hymy pysyisi kauniina.

Tässä vielä linkki Terveystalon ajanvaraukseen, mistä voit varata ajat niin hammaslääkäriin kuin suuhygienistin vastaanotoille.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @terveystalo

Hyvinvointi.

+7

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *