Kaupallinen yhteistyö Nordea.

Lainaa hakiessa ja saadessa on hyvä muistaa, että kyseessä on lainaraha, joka pitää maksaa takaisin pankille. Lainaa otettaessa on jo syytä miettiä lainan takaisinmaksua, kuukausieriä, oman talouden kantokykyä sekä mahdollisia riskejä tai varautumista arjen yllättäviin tilanteisiin.

Tässä blogitekstissä keskityn asuntokauppojen jälkeiseen aikaan, kun Nordean notkean asuntolainan lyhennykset pyörivät kuukausittain. Siinä sivussa haluaa ehkä säästää vähän, ja lisäksi on huomioitava mahdolliset yllättävät menoerät, joita arkeen ja elämään voi ilmestyä. Mitä riskit ja ikävät yllätykset voivat olla? Miten perheemme on varautunut sellaisiin? Miten olemme turvanneet tulevaisuutta?

Kun uusi koti löytyy, alkaa lainanlyhennys

Asuntolainan takaisinmaksaminen

Kun ensiasunto tai uusi koti löytyy, tehdään siitä asuntokaupat ja sen jälkeen alkaa useimmiten lainan takaisinmaksun aika. Ensimmäisen asuntokaupan yhteydessä perustimme Danielin kanssa meille Nordeaan yhteisen tilin, jolta olemme hoitaneet rahaliikenteen asuntolainan osalta.

Joka kuukausi yhteiseltä tililtämme lähtee automaattinen lainanlyhennys Nordealle sekä taloyhtiölle hoitovastike, jolla katetaan taloyhtiön hoito- ja ylläpitomenoja. Näihin kuluihin on ollut helppo varautua, sillä kuukausilyhennys ja asunnon hoitovastike ovat pysyneet lähes samoina kuluneet vuodet. Kuluja on ollut siis helppo ennakoida.

Lyhennämme asuntolainaa kuukaudessa 893 euroa, josta minun osuuteni on puolet eli 446,50 euroa. Lyhennyksen lisäksi asumiskuluihimme kuuluu jo mainitun hoitovastikkeen lisäksi sähkönkulutus. Lämmityskulut näkyvät sähkölaskussa ja vedenkulutus sisältyy ennakkona hoitovastikkeeseen. Olemme melko tietoisia asumisemme kokonaiskuluista.

Nykyistä asuntolainaamme olemme lyhentäneet yli kolme vuotta ja nähneet siinä ajassa, että asuntolainan kuukausierä voisi olla hieman suurempi ja silti perheemme taloudelle sopiva. Olemme pystyneet joka kuukausi säästämään muiden menojen ohella sekä kartuttamaan puskuria yllättäville menoille. Se auttaa osaltaan varautumaan yllätyksiin ja luo hyvää turvaa arkeemme.