Kaupallinen yhteistyö Asianajotoimisto Teräskulma.

Oman kodin myyminen ja ostaminen ovat isoja asioita ja siksi niihin liittyy myös suuria tunteita. Kun vaihtopäätös tai seuraavaan kotiin siirtyminen on laitettu vireille, tekee herkästi mieli hoitaa asiat nopeasti eteenpäin. Etsiä uutta, ihastua ja unelmoida. Fiilistellä elämää jo seuraavassa kodissa. Samaan aikaan olisi toivottua, että vanha koti menee nopeasti kaupaksi, rahat vaihtavat omistajaa, jotta elämässä voitaisiin siirtyä eteenpäin. Näinhän kuvio monesti etenee.

Samaan aikaan pitäisi muistaa maltti, sillä maltti on valttia. Olisi hyvä pitää järki mukana, vaikka ostohousut olisi jo jalassa ja toinen jalka siirtymässä uuden kodin ovesta sisään. Onko asunnon kunto tutkittu perusteellisesti? Olenko saanut myyjältä kaikki tarvittavat tiedot? Onko kauppakirjoihin merkitty mustaa valkoisella kaikki se, mistä olemme puhuneet suullisesti? Ja toisaalta myyjän puolelta: tiedostanko asiat, joista myyjänä lain nojalla vastaan?

Tunne ja järki kulkevat asuntokaupoilla vieri vieren: tarvitaan uuteen ihastumista sekä lisäksi maltillista järkeä hoitaa asiat kerralla hyvin ja asianmukaisesti oikein. Epäonnistuneet asuntokaupat (myynti tai ostaminen) voi myöhemmin pahimmassa tapauksessa johtaa esimerkiksi kaupan purkamiseen, hometaloahdinkoon tai asioiden riitauttamiseen.

Oman kodin myyminen ja ostaminen

Tiedätkö oikeudelliset vastuusi?

Pääsin kirjoittamaan tätä blogitekstiä yhteistyössä asianajaja, varatuomari Saara Leinosen kanssa. Saara on erikoistunut työssään asuntojen sekä kiinteistöjen myyntiin ja ostamiseen liittyvään juridiikkaan ja riitojen ratkomiseen. Saara on lakimies ja juridiikan ammattilainen. Avaamme tässä tekstissä hänen kanssaan selkokielellä juridisia asioita, joita kannattaa kodin myymisen ja ostamisen hetkillä ottaa huomioon.

Saara julkaisee myös kollegansa Tytti Sirkeisen kanssa Lain elämää -podcastia, jota pääset kuuntelemaan Spotifysta tai asianajotoimisto Teräskulman sivuilta. Asianajotoimisto Teräskulma hoitaa näitä asioita koko Suomen alueella.

Myös minulle nämä asiat ovat ajankohtaisia käydä läpi, sillä etsimme parhaillaan uutta kotia ja kun sellainen löytyy, tulee nykyisen myyminen eteen.

”Hold your horses!” ”Malta mielesi ja tarkista vielä kerran” on erinomainen ohjenuora asuntokaupoille. Herkullisten myyntipuheiden ja ostohousujen lisäksi on tärkeää hahmottaa omat juridiset vastuut ja nähdä asiat, joissa voi mahdollisesti mennä pieleen. Silloin niitä osaa paremmin ottaa huomioon. Ensimmäisenä on oleellista huomata asunto-osakkeen ja kiinteistön ero.

Mikä on asunto-osakkeen ja kiinteistön ero?

Saara vastaa:

Asunnon eli asunto-osakkeiden ja kiinteistön eli arkikielessä usein omakotitalon ostamista ja myymistä sääntelevät täysin eri lait. Näissä eri laeissa moni asia eroaa toisistaan, joten on tärkeää tiedostaa mitä on myymässä tai ostamassa.

Keskeisiä eroja on esimerkiksi se, että asuntokauppalain mukainen myyjän vastuu on rajattu kahteen vuoteen, kiinteistökauppaa sääntelevän maakaaren mukainen vastuu puolestaan viiteen vuoteen. Myös esimerkiksi kauppakirjan tulee olla ratkaisevalla tavalla erilainen – kiinteistökaupassa tarvitaan pääsääntöisesti