Kaupallinen yhteistyö Terveystalo.

Kävin aikaisemmin tänä keväänä Terveystalossa vuosittaisessa hammastarkastuksessa. Hampaat olivat hyvässä kunnossa, mutta hammaslääkäri teki huomion hampaiden kulumista purupinnoilla. Hammaslääkärin mukaan suurimpana syynä kulumien muodostumiseen on varmasti yöllinen hampaiden narskuttelu ja yhteen pureminen. Tiedän kyllä, että narskuttelen öisin hampaita ja Daniel on sen minulle myös vahvistanut. Silti hieman yllätti, että narskuttelun jälkiä näkyy jo hampaiden purupinnoilla kiilteen kulumina.

Hampaiden narskuttelu yöaikaan voi olla ominaisuus ilman suurempaa syytä. Narskuttelu voi olla stressiperäistä ja lisääntyä stressaavan elämäntilanteen aikana. Kuulemma usein myös pienten lasten vanhemmat (jotka nukkuvat katkonaisia yöunia) hakeutuvat narskuttelun ja leuan kiputilojen takia hammaslääkärin pakeille. Voisin veikata, että itselläni yölliseen narskutteluun syynä voi olla nuo hieman katkonaiset yöunet – toisaalta, olen narskutellut hampaitani nukkuessani jo nuorempana.

Oli syy mikä tahansa, voi hammaskalustoa suojata narskuttelun ja yhteen puremisen aiheuttamilta kulumilta ja vaurioilta purentakiskolla. Hammaslääkäri tiedusteli hammastarkastuksen yhteydessä kiinnostustani purentakiskon teettämiseen ja jäin sitä sen jälkeen pohtimaan.

Olen kohta 32-vuotias ja edessä on varmasti vielä paljon hampaiden narskuttelua, joten päätin lähteä teettämään purentakiskoa hampaideni suojaksi. Haluan, että hampaani pysyisivät mahdollisimman hyvässä kunnossa ja voisin hymyillä purukalustollani leveästi vielä mummonakin. Hammaslääkäri kertoi lisäksi, että purentakisko rentouttaa yöaikaan leukaniveltä ja voi sitä kautta joillain parantaa jopa yöunen laatua, kun hampaat eivät pure kovaa toisiaan vastaan ja aiheuta leukaperiin isoja voimia. Mikä purentakisko on? Mitä hyötyjä siitä on? Siitä kerron seuraavaksi!

Purentakiskon hyödyt

Purentakisko suojaa hampaita – loppu yölliselle hampaiden narskuttelulle 

Purentakiskon tärkeimmät tehtävät ovat hampaiden suojaaminen, purentalihasten rentouttaminen ja sitä kautta myös leukanivelten suojaaminen. Narskuttelu kuluttaa hampaiden kiillettä ja pahimmassa tapauksessa vuosia jatkunut hampaiden narskuttelu voi kuluttaa koko hampaistoa matalammaksi. Narskuttelu on yleinen vaiva, jonka voi aamulla huomata siitä, että kaulan ja leuan alueen lihakset ovat jännittyneet, hampaat kipeytyneet tai purenta tuntuu oudolta.

Akryylimuovinen kisko hampaiden välissä suojaa voimakkaan narskuttelun aiheuttamilta kulumilta sekä minimaalisen pieniltä halkeamilta, joita hampaisiin voi tulla yhteen puremisen voimasta. Purentakiskon ollessa hampaiden välissä yöaikaan, pääsee leuan alueen lihakset rentoutumaan. Siten suun ja leukanivelen lihakset myös palautuvat yön aikana. Joillekin hampaiden yhteen pureminen ja leukanivelen jännitys saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Niissä tilanteissa purentakiskolla voidaan hakea mahdollista apua päänsärkyyn lihaksistoa rentouttamalla.

Hammaslääkärini kertoi, että purentakisko suojaa lisäksi leukaniveltä, joka yhdistää alaleuan kalloon. Leukaniveleen tulee rasitusta päivittäin, kun puhumme, pureskelemme ja haukottelemme. Jos vielä yöaikaan puremme hampaita voimakkaasti yhteen, joutuu leukanivel silloinkin koville. Leukanivelen rasituksesta tai vaurioista saattaa kertoa leukalukko, rajoittunut suun avaus tai kipu nivelen alueella.