Purentakisko suojaa hampaita narskuttelun aiheuttamilta kulumilta

Kaupallinen yhteistyö Terveystalo.

Kävin aikaisemmin tänä keväänä Terveystalossa vuosittaisessa hammastarkastuksessa. Hampaat olivat hyvässä kunnossa, mutta hammaslääkäri teki huomion hampaiden kulumista purupinnoilla. Hammaslääkärin mukaan suurimpana syynä kulumien muodostumiseen on varmasti yöllinen hampaiden narskuttelu ja yhteen pureminen. Tiedän kyllä, että narskuttelen öisin hampaita ja Daniel on sen minulle myös vahvistanut. Silti hieman yllätti, että narskuttelun jälkiä näkyy jo hampaiden purupinnoilla kiilteen kulumina.

Hampaiden narskuttelu yöaikaan voi olla ominaisuus ilman suurempaa syytä. Narskuttelu voi olla stressiperäistä ja lisääntyä stressaavan elämäntilanteen aikana. Kuulemma usein myös pienten lasten vanhemmat (jotka nukkuvat katkonaisia yöunia) hakeutuvat narskuttelun ja leuan kiputilojen takia hammaslääkärin pakeille. Voisin veikata, että itselläni yölliseen narskutteluun syynä voi olla nuo hieman katkonaiset yöunet – toisaalta, olen narskutellut hampaitani nukkuessani jo nuorempana.

Oli syy mikä tahansa, voi hammaskalustoa suojata narskuttelun ja yhteen puremisen aiheuttamilta kulumilta ja vaurioilta purentakiskolla. Hammaslääkäri tiedusteli hammastarkastuksen yhteydessä kiinnostustani purentakiskon teettämiseen ja jäin sitä sen jälkeen pohtimaan.

Olen kohta 32-vuotias ja edessä on varmasti vielä paljon hampaiden narskuttelua, joten päätin lähteä teettämään purentakiskoa hampaideni suojaksi. Haluan, että hampaani pysyisivät mahdollisimman hyvässä kunnossa ja voisin hymyillä purukalustollani leveästi vielä mummonakin. Hammaslääkäri kertoi lisäksi, että purentakisko rentouttaa yöaikaan leukaniveltä ja voi sitä kautta joillain parantaa jopa yöunen laatua, kun hampaat eivät pure kovaa toisiaan vastaan ja aiheuta leukaperiin isoja voimia. Mikä purentakisko on? Mitä hyötyjä siitä on? Siitä kerron seuraavaksi!

Purentakiskon hyödyt

Purentakisko suojaa hampaita – loppu yölliselle hampaiden narskuttelulle 

Purentakiskon tärkeimmät tehtävät ovat hampaiden suojaaminen, purentalihasten rentouttaminen ja sitä kautta myös leukanivelten suojaaminen. Narskuttelu kuluttaa hampaiden kiillettä ja pahimmassa tapauksessa vuosia jatkunut hampaiden narskuttelu voi kuluttaa koko hampaistoa matalammaksi. Narskuttelu on yleinen vaiva, jonka voi aamulla huomata siitä, että kaulan ja leuan alueen lihakset ovat jännittyneet, hampaat kipeytyneet tai purenta tuntuu oudolta.

Akryylimuovinen kisko hampaiden välissä suojaa voimakkaan narskuttelun aiheuttamilta kulumilta sekä minimaalisen pieniltä halkeamilta, joita hampaisiin voi tulla yhteen puremisen voimasta. Purentakiskon ollessa hampaiden välissä yöaikaan, pääsee leuan alueen lihakset rentoutumaan. Siten suun ja leukanivelen lihakset myös palautuvat yön aikana. Joillekin hampaiden yhteen pureminen ja leukanivelen jännitys saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Niissä tilanteissa purentakiskolla voidaan hakea mahdollista apua päänsärkyyn lihaksistoa rentouttamalla.

Hammaslääkärini kertoi, että purentakisko suojaa lisäksi leukaniveltä, joka yhdistää alaleuan kalloon. Leukaniveleen tulee rasitusta päivittäin, kun puhumme, pureskelemme ja haukottelemme. Jos vielä yöaikaan puremme hampaita voimakkaasti yhteen, joutuu leukanivel silloinkin koville. Leukanivelen rasituksesta tai vaurioista saattaa kertoa leukalukko, rajoittunut suun avaus tai kipu nivelen alueella.

Purentakisko hampaiden välissä pitää niveltilan auki, jolloin aineenvaihdunta niveltilassa on parempaa yön ja unen aikana. Kahden luun välissä on välilevy, joka ei purentakiskon avulla joudu puristuksiin, vaan saa rentoutua yön aikana.

On ollut todella mielenkiintoista saada tietoa purentakiskon hyödyistä ja mihin kaikkeen siitä voi olla apua. Itselleni tärkeintä on hampaiden pintojen suojaaminen narskuttelulta, mutta yhtä lailla minua kiinnostaa hyvinvoinnin osalta unen laatu ja se, että päänalueen lihakset ja leukanivelet saisivat rentoutua yöaikaan. Koko nainen saisi mieluiten rentoutua nukkuessaan, eikä käyttää energiaansa hampaiden kiristelyyn ja kirskutteluun!

Miten purentakisko valmistetaan Terveystalossa?

Minua tietenkin ensimmäisenä kiinnosti purentakiskon valmistamiseen liittyvä prosessi, kun hammaslääkärini ehdotti purentakiskoa minulle hammastarkastuksen yhteydessä. Miten se tehdään? Missä? Kuinka monta käyntiä se vaatii? Mitä se kokonaisuudessaan maksaa?

Ensinnäkin, purentakiskon teettäminen onnistui sujuvasti alusta loppuun Terveystalossa, minua hoiti hammaslääkäri Tuulikki Aaltonen. Purentakiskolle hammastarkastuksineen tuli hintaa noin 500 euroa ja se on mielestäni sopiva hinta siitä, että vielä mummona saisin käyttää hampaitani ja hymyillä niiden kanssa.

Yleensä purentakiskon valmistus alkaa hammaslääkärin tekemästä hammastarkastuksesta. Siinä tsekataan hampaiden kunto ja hoidetaan mahdolliset reiät tai muut ongelmat ensin kuntoon. Hampaani olivat tarkastuksessa kunnossa, mutta hammaslääkäri silti suositteli yhden vanhan paikan vaihtamista uuteen ennen purentakiskon teettämistä. Vanha paikka oli laitettu minulle alakoulun 5. luokalla, joten se oli jo päässyt kulumaan ja siksi se kannatti vaihtaa uuteen.

Hammaslääkäri porasi vanhan paikan pois, teki tilalle uuden ja sen jälkeen hän vielä tasoitti hieman etuhampaitani, joihin oli tullut narskuttelusta johtuvaa epätasaisuutta. Katsoimme hammaslääkärin kanssa hapaitani peilistä ja sitten hän hieman hioi teräviä kohtia kahdesta isoimmasta etuhampaastani pois. Ylähampaiden rivistöstä tuli pienen hionnan jälkeen tasaisempi ja esteettisesti kauniimpi. Paikkaus ja hionta tulee tehdä ennen muottien valamista, sillä purentakisko valmistetaan yksilöllisesti hammasmuottien perusteella suuhun ja hampaisiin sopivaksi.

Omaan suuhun sopiva purentakisko

Kun paikkaus ja etuhampaiden tasaiseksi hionta oli hoidettu kuntoon, oli aika tehdä hampaistani alginaattijäljennökset. Hammaslääkäri laittoi muotteihin muovailuvahan kaltaista ainetta, joka painettiin hampaitani vasten ja annettiin hetken kovettua. Sama tehtiin sekä ylä- että alahamapaille. Sinisten alginaattijäljennösten lisäksi hammaslääkäri otti keltaisella taipuisalla vahalla hampaistani purentaindeksin, joka kertoo ylä- ja alaleuan suhteen toisiinsa.

Jäljennökset ja purentaindeksin Terveystalo toimitti hammasteknikolle, joka teki muottien avulla minun suuhuni ja hampaisiini sopivan purentakiskon. Purentakiskon valmistuksessa meni noin viikko, jonka jälkeen varasin uuden hammaslääkäriajan purentakiskon sovitusta varten. Sovituksessa purentakiskoa aseteltiin hampaisiini ja hammaslääkäri tsekkasi, että purenta jakautuu tasaisesti kaikille hampaille. Purentakiskoa hiottiin vielä hieman hampaideni mukaan, jonka jälkeen se oli valmis mukaan otettavaksi.

Sain minua hoitaneelta hammaslääkäriltä hyvät ohjeet purentakiskon käyttöön. Tärkeää on muun muassa se, että akryylimuovinen purentakisko pestään aamulla ja laitetaan kosteana sille tarkoitettuun säilytysrasiaan. Kosteassa säilytysrasiassa purentakisko ei pääse kuivumaan, jolloin se ei myöskään kutistu tai muuta muotoaan ja sopii suuhun jatkossakin. Jos purentakisko on pidempään poissa käytöstä, esimerkiksi viikkoja tai kuukausia, on se silloin parasta säilyttää vesilasissa. Kuivuessaan purentakisko kutistuu, eikä sitten enää sovi suuhun.

Purentakisko puhdistetaan käytön jälkeen hammasharjalla ja pesuaineella sekä pari kertaa kuukaudessa sen voi puhdistaa apteekeissa myytävillä porepuhdistustableteilla, joilla puhdistetaan hammassuojia ja hammasproteeseja. Purentakisko tarvitsee säännöllistä puhdistusta, jotta se pysyy puhtaana hampaiden kanssa.

Ensimmäisten päivien kokemukset purentakiskosta

Sain purentakiskon käyttööni viime viikolla ja ajattelin silloin, että mitenköhän tulen tottumaan sen kanssa nukkumiseen. Asia mietitytti etenkin silloin, kun hammaslääkärin tuolissa hammaslääkäri laittoi kiskon ensimmäistä kertaa suuhuni. Se tuntui niin vieraalta suussa, mutta nopeasti olen siihen jo tottunut.

Hammaslääkäri neuvoi laittamaan purentakiskon ensimmäisenä iltana jo hieman ennen nukkumaanmenoa suuhun, jotta ehtisin tottua siihen. Laitoin ennen kymppiä kiskon suuhun, menin sänkyyn lukemaan, eikä mennyt kauaakaan, kun olin jo kymmenen jälkeen unessa. Aamulla heräsin kisko paikoillaan ja ensimmäinen yö oli sujunut sen kanssa hyvin. Kaikkeen siis tottuu ja vieläpä yllättävän nopeasti!

Huomasin jo ensimmäisen yön jälkeen, että leukaperäni tuntuivat aamulla herätessä rennommilta. Kisko oli hoitanut tehtäväänsä ja pitänyt leukojani lepotilassa nukkuessani. Nämä ovat vasta ensimmäisen viikon käyttökokemuksia ja kirjoitan vielä myöhemmin yhteistyössä Terveystalon kanssa toisen blogitekstin, jossa kerron enemmän siitä, miten olen purentakiskoon tottunut ja millaisia hyötyjä olen sen käytössä huomannut. Jään mielenkiinnolla itsekin seuraamaan, millaisia vaikutuksia huomaan ja eniten olen iloinen tietenkin siitä, että kisko on nyt suojaamassa hampaitani kulumilta. Raportoin kokemuksistani myöhemmin lisää!

Jos sinulla on tarvetta purentakiskolle, niin Terveystalossa asia on helppo ja sujuva hoitaa kuntoon!

Rentoutuneen purennan kera toivotan hyvää viikon jatkoa!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @terveystalo

Suun terveys on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

+7

You may also like

2 kommenttia

 1. Itsekkin asun Kirkkonummella ja ajattelin mainita että täysin samallaisen kiskon saa myös kunnan hammaslääkäristä. Sain sellaisen itse viime kuussa. Odotus aika oli alle kuukauden ja kaikki maksaa muotteineen, sovituksineen ja kiskoineen 350€. Suosittelen siis ehdottomasti kunnallista ettet joudu tulevaisuudessa maksamaan yhtä paljon ylihintaa yksityisellä. (Kiskonhan joutuu todennäköisesti uusimaan elämän aikana, kestävät maksimissaan yleensä 15 vuotta)

  0
  1. Moikka Sade ja kiitos viestistäsi. 🙂 Se on varmasti juuri näin, että kunnalliselta puolelta saa hyvää hoitoa asian kanssa ja kustannuksiltaan hinta on pienempi.

   Minulle kuitenkin sopi hyvin käydä Terveystalossa hoitamassa asia sujuvasti kuntoon ja mikä parasta perheellisen näkökulmasta: sain hoitaa asiat ilta-aikana työpäivän jälkeen. 🙂 Eräänäkin päivänä istuin hammaslääkärin vastaanotolla vasta 19:30 aikaa, mikä on kyllä yrittäjälle kiva niin saa päivällä keskittyä töiden tekoon. Aikakin on rahaa.

   Kiitos kuitenkin kun vinkkasit asiasta, monesti se on näin että julkisella puolella saa asiat edullisemmin, mutta erittäin hyvä, että osa ihmisistä hoidattaa asioitaan myös yksityisellä. 🙂

   -Hilla

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *