Olen kirjoittanut aiemmista synnytyksistä blogiin synnytyskertomukset ja saanut vuosien aikana kuulla monien saaneen niistä vertaistukea ja kurkistuksen synnytysmaailmaan esimerkiksi ensimmäistä kertaa synnytykseen valmistautuessa. Siksi päätin, että kirjoitan blogiin tästä kolmannestakin synnytyksestä synnytyskertomuksen sekä ajatukset talteen. Samalla tämä on päiväkirjamerkintä, jonka voi itsekin myöhemmin lukea, jos haluan palata muistoihin ja synnytystapahtumiin.

Ensimmäisen lapsen synnytyskertomus.

Toisen lapsen synnytyskertomus.

Kolmannen lapsemme synnytyskertomus on melko tiivis, koska kaikki tapahtui vauhdilla kun synnytys käynnistyi. Siitäkin huolimatta synnytyksestä jäi kerrottavaa, hauskoja yksityiskohtia sekä myös niitä synnytystä ennakoivia asioita muutama päivä ennen synnytystä. Näin jälkeenpäin on helpompi nähdä, että asioita kyllä tapahtui ja keho valmistautui synnytykseen.

Kaksi aiempaa synnytystäni ovat käynnistetty ballongilla yliaikaiskontrollin yhteydessä. Siksi olin valmistautunut henkisesti, että tämä kolmaskin synnytys menisi pitkäksi ja siitä syystä olin merkannut yliaikaiskontrollin ajan kalenteriin punaisella ympyrällä. En liikaa innostunut synnytystä enteilevistä merkeistä, sillä tavalla hieman ”suojelin” itseäni, että ”älähän nyt innostu liikaa tai etsi merkkejä lähestyvästä synnytyksestä”. Koska siitäkin on kokemusta, että niitä merkkejä on odottanut ja lopulta niitä ei koskaan tullut.

Tämä kolmas synnytys käynnistyi kuitenkin spontaanisti ja olen siitä todella iloinen. Synnytys oli kaikista kokemistani helpoin ja tuntuu hyvältä, että sain kokea yhden itsestään käyntiin lähteneen synnytyksen. Se oli kokemuksena hieman erilainen. Ehkä eniten mieltä lämmittää ajatus, että minunkin keho osasi tämän homman ja sai tällä kertaa hoitaa sen omalla tavallaan alusta loppuun. Ilman käynnistysapuja tai liikkeelle laittoa.

Synnytystä ennakoivia merkkejä

Lasketun ajan jälkeen, noin viikko ennen synnytystä, aloin huomata kehon valmistautuvan tulevaan synnytykseen. Yksi selkeä merkki oli suolen aktiivinen toiminta. Kävin vessassa useamman kerran päivässä ja suolisto selvästi tyhjeni normaalia vauhdikkaammin, vatsa valmistautui tekemään tilaa. Samalla huomasin viikon kuluessa vauvan laskeutuvan lantiossa ja paineen tunne lisääntyi. 

Noin kolme päivää ennen synnytystä alkoivat kipeät supistukset. Ei kovin kipeät, mutta sellaiset supistukset, jotka kyllä huomasin ja tunnistin supistuksiksi. Supistukset tuntuivat vain alavatsalla, ei selän puolella tai missään muualla. Muutamat kipeimmät supistukset herättivät yöaikaan, ja sekin oli ihan uusi asia minulle. Kipeitä supistuksia tuli silloin ja tällöin, harvakseltaan lasketun ajan jälkeen. Ne ei kuitenkaan häirinneet sen suuremmin ja esimerkiksi tyttöjen kanssa touhuilin ihan normaalisti, kun olivat sillä viikolla nuhan takia kotona.