Kaupallinen yhteistyö Kekkilä.

Viljelylaatikon perustaminen on ajankohtainen aihe näin toukokuussa, kun luonto alkaa vihertää ja kasvukausi on aluillaan. Pian on aika suorakylvää siemeniä multaan ja esikasvatetut taimet odottavat sisältä ulospääsyä. Sitä ennen on laitettava viljelylaatikot, kukkapenkit tai kasvimaa kuntoon – riippuen siitä, missä ja mitä meinaa kasvattaa. Olen itse tykännyt lavakauluksien ja viljelylaatikoiden helppoudesta ja siksi aion tänäkin keväänä perustaa pari uutta kasvupaikkaa viljelylaatikoihin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: viljelylaatikko, kasvilaatikko, istutuslaatikko ja lavakauluslaatikot jne. Yhtä kaikki, ajatus on siis se, että puukehikko rajaa kasvimaan tai kukkapenkin laatikoihin. Puulaatikot voi rakentaa itse tai hankkia valmiita lavakauluksia, joita myyvät puutarhamyymälät ja rautakaupat tähän aikaan vuodesta. Lavakaulus nimi tulee siitä, että lavakaulus on mitoiltaan juuri tavarankuljetuksessa käytettävän kuorma- eli trukkilavan levyinen.

Muutimme uuteen kotiimme viime syksynä, joten tämä on ensimmäinen kevät ja kesä tämän kodin pihamaalla ja puutarhassa. Muuton yhteydessä toin osan vanhoista lavakauluksista mukanani, mutta niiden lisäksi olen hankkinut tänä keväänä uusia. Aion istuttaa viljelylaatikoihin sekä syötäviä keittiöpuutarhan kasveja että leikkokukiksi sopivia kesäkukkia. Tässä blogitekstissä kerron, miten viljelylaatikot perustan ja mitä on hyvä ottaa huomioon, jotta kesällä saisi mahdollisimman hyvän sadon ja hyvinvoivat kasvit.

Viljelylaatikon ABC

Miten perustan viljelylaatikon?

Kevään koittaessa olen käyskennellyt kotipihalla ja miettinyt sopivaa paikkaa viljelylaatikoille. Kaikki lähtee siitä, että löytää pihalta sopivan paikan laatikkopuutarhan perustamiselle. Kasvit tarvitsevat kasvaakseen valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita. Viljelylaatikoita ei kuitenkaan kannata sijoittaa kaikista kuumimpaan ja paahteisimpaan paikkaan pihalla, mutta ei myöskään esimerkiksi varjoisaan talon pohjoispäätyyn. Maan tulisi olla laatikon kohdalla tasainen.