Kaupallinen yhteistyö Kekkilä.

Viljelylaatikon perustaminen on ajankohtainen aihe näin toukokuussa, kun luonto alkaa vihertää ja kasvukausi on aluillaan. Pian on aika suorakylvää siemeniä multaan ja esikasvatetut taimet odottavat sisältä ulospääsyä. Sitä ennen on laitettava viljelylaatikot, kukkapenkit tai kasvimaa kuntoon – riippuen siitä, missä ja mitä meinaa kasvattaa. Olen itse tykännyt lavakauluksien ja viljelylaatikoiden helppoudesta ja siksi aion tänäkin keväänä perustaa pari uutta kasvupaikkaa viljelylaatikoihin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: viljelylaatikko, kasvilaatikko, istutuslaatikko ja lavakauluslaatikot jne. Yhtä kaikki, ajatus on siis se, että puukehikko rajaa kasvimaan tai kukkapenkin laatikoihin. Puulaatikot voi rakentaa itse tai hankkia valmiita lavakauluksia, joita myyvät puutarhamyymälät ja rautakaupat tähän aikaan vuodesta. Lavakaulus nimi tulee siitä, että lavakaulus on mitoiltaan juuri tavarankuljetuksessa käytettävän kuorma- eli trukkilavan levyinen.

Muutimme uuteen kotiimme viime syksynä, joten tämä on ensimmäinen kevät ja kesä tämän kodin pihamaalla ja puutarhassa. Muuton yhteydessä toin osan vanhoista lavakauluksista mukanani, mutta niiden lisäksi olen hankkinut tänä keväänä uusia. Aion istuttaa viljelylaatikoihin sekä syötäviä keittiöpuutarhan kasveja että leikkokukiksi sopivia kesäkukkia. Tässä blogitekstissä kerron, miten viljelylaatikot perustan ja mitä on hyvä ottaa huomioon, jotta kesällä saisi mahdollisimman hyvän sadon ja hyvinvoivat kasvit.

Viljelylaatikon ABC

Miten perustan viljelylaatikon?

Kevään koittaessa olen käyskennellyt kotipihalla ja miettinyt sopivaa paikkaa viljelylaatikoille. Kaikki lähtee siitä, että löytää pihalta sopivan paikan laatikkopuutarhan perustamiselle. Kasvit tarvitsevat kasvaakseen valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita. Viljelylaatikoita ei kuitenkaan kannata sijoittaa kaikista kuumimpaan ja paahteisimpaan paikkaan pihalla, mutta ei myöskään esimerkiksi varjoisaan talon pohjoispäätyyn. Maan tulisi olla laatikon kohdalla tasainen.

Sijainnin valintaan vaikuttaa tietysti myös se, mitä aikoo viljelylaatikoissa kasvattaa. Esimerkiksi daaliat ja monet kesäkukat rakastavat lämpöä ja aurinkoa ja viihtyvät siksi kuumassakin paikassa, mutta noin muuten hajanaisesta varjosta ei ole hyötypuutarhalle haittaa. Erityisesti sen huomaa myöhemmin heinäkuun helteillä, jolloin kastelua tarvitsee sitä enemmän, mitä kuumemman kasvupaikan on laatikoilleen valinnut.

Minulla on ajatus perustaa kaksi viljelylaatikkokokonaisuutta pihallemme. Toinen terassin lähelle ja toinen kokonaisuus metsän reunaan tontin laitaan. Terassin lähettyville sijoitan enemmän kauniita kesäkukkia ja metsän laitaan aion sijoittaa hyötypuutarhan vihannesten ja juuresten kasvatuksen. Sieltä löytyy paremmin tilaa kasvimaalle.

Viljelylaatikoiden rakentaminen lavakauluksista

Kuten aiemmin sanoin, olen tykästynyt lavakaulusten helppouteen ja siksi ihailen erilaisia lavakauluspuutarhoja. Lavakaulukset voi ostaa valmiina, ne ovat melko edullisia ja niiden kasaaminen käy nopeasti. Juuri tässä vaiheessa elämää pienen vauvan äitinä minulla ei olisi aikaa rakennella itse laatikoita, ehkä sellaiselle tulee joskus aikansa. Nyt lavakaulukset ovat meidän juttu ja suosittelen niitä mielelläni muillekin.

Lavakaulusten sijoitteluun voi hakea inspiraatiota esimerkiksi Instagramista. Hashtagilla #lavakauluspuutarha #viljelylaatikko tai #lavakaulus nousee esiin erilaisia lavakaulusrakennelmia. Olen nähnyt, että niistä voi rakentaa esimerkiksi kohoavat ”rappuset”, jolloin alimmassa kerroksessa on vähiten multaa ja ylimmässä kerroksessa eniten.

Viljelylaatikot rajaavat istutusalueet kauniisti ja pitävät kasvit niin sanotusti ojennuksessa ja paikoillaan. Ihastelen rentoja ja boheemeja puutarhoja, jotka ovat tällä hetkellä puutarhatredien suuntaus, mutta itse olen ainakin vielä enemmän sitä tyyppiä, joka pitää selkeistä linjoista ja rajoista puutarhassa, ainakin kasvimaalla.

Etenkin kasvimaan osalta pidän siitä, että kasvit voi järjestellä omiin laatikoihin ja kulkureitit säilyvät niiden välillä. Erilaiset kulkureitit ja pihamaalle kasvien väliin jäävät tilat rakentavat osaltaan kaunista kokonaisuutta. Viljelylaatikoilla saa rakennettua puutarhaan mielestäni juuri sitä ryhdikkyyttä ja erilaisia kokonaisuuksia.

Viljelylaatikoiden hyvä puoli on myös se, että niiden siistinä pitäminen on helppoa. Kun laatikoiden väliin jättää riittävästi tilaa, voi väleissä kasvaa nurmikko tai täyttää ne puuhakkeella.  Nurmikon leikkaaminen viljelylaatikon vierestä on helppoa ja sekin on yksi plussa lavakauluksien käytössä.

Kasvimaa ja kukkapenkki viljelylaatikossa

Minulta kysytään usein, tarvitseeko lavakauluksia olla päällekkäin kaksi vai riittääkö yksi. Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Lavakauluksia on mahdollista kasata toistensa päälle, riippuen siitä, millaisen ryhmän haluaa laatikoista muodostaa ja mitä on ajatellut niiden sisällä kasvattaa. Valinta voi olla myös visuaalinen asia, jos esimerkiksi lavakauluspuutarhan takaosa on korkeammalla ja etuosa matalampi. Siten kasvit tulevat paremmin esille.

Eniten ratkaisee tietysti se, mitä laatikoissa aikoo kasvattaa. Salaateille ja muille pienijuurisille kasveille riittää hyvin yksinkertainen lavakaulus ja siten ohuempi multakerros. Kasvit, joilla on laajempi ja syvemmälle ulottuva juuristo, kuten porkkanat, perunat ja punajuuret, tarvitsevat enemmän multaa ja siksi kaksi lavakaulusta päällekkäin on parempi vaihtoehto. Kokemus on opettanut senkin, että esimerkiksi daaliat viihtyvät runsaassa mullassa ja siksi pari kaulusta on ollut niille hyvä. Etenkin jos ei kaiva juuristolle tilaa maan alle.

Toisaalta yksikin kaulus voi riittää hyvin, jos kaivaa ensin lavakauluksen alle kuopan ja täyttää sen ravinteikkaalla uudella mullalla. Siten juurilla on hyvin tilaa kasvaa maanpinnan alla. Siksi sanoisin, että kysymys on enemmän mullan määrästä ja laadusta kuin lavakaulusten korkeudesta.

Viljelylaatikoita hoidetaan reunoilta, joten lavojen väliin kannattaa jättää riittävästi työ- ja liikkumatilaa. Useamman lavan kokonaisuudessa käytävät kannattaa jättää niin leveiksi, että mahtuu kävelemään kottikärryillä niiden väleissä. Maa-aineksen vaihtaminen ja lisääminen käy silloin huomattavasti helpommin.

Edellisen kodin pihalla lavakaulukset olivat melko tiiviinä kokonaisuutena, ja loppukesällä kulkureitit olivat rehevöityneet lähes umpeen. Kannattaa siis muistaa, että kasvit kasvavat kauluksissa ja hieman niiden reunojen yli.

Täytä viljelylaatikot ravinteikkaalla ja laadukkaalla mullalla

Sen olen puutarhahommissa monet kerrat todennut, että ravinteikas multa on kaiken a ja o, mitä kasvien kasvuvoimaan ja runsaaseen satoon tulee. Viime kesänä rehevät viljelykseni keräsivät ihailua, mutta olen muistuttanut ihailijoille aina sitä, että kysymys on enemmänkin mullasta ja lannoitteista kuin siitä, mitä minä teen. Mullan määrään ja laatuun kannattaa todellakin panostaa. Multa on yleisnimi humuspitoiselle maa-ainekselle, mutta mullan laaduissa ja sisällöissä on huomattavia eroja. Multaa tulee rikastaa joka vuosi, jotta sen sisältämä ravinteikkuus säilyy.

Kukille tarkoitetut viljelylaatikot tulevat pihallamme nurmikkoalueelle terassin reunaan, joten ensimmäiseksi asettelen lavakaulukset paikoilleen ja sen jälkeen kaivan rautalapiolla nurmikon lavakauluksen kohdilta pois. Sillä tavalla teen tilaa ravinteikkaalle uudelle mullalle, jota mahtuu lavakauluksen alle kaivettuun kuoppaan. Mullan voi tietysti lisätä myös suoraan nurmikon päälle, mutta silloin ravinteikkaasta multakerroksesta tulee ohuempi. Esimerkiksi salaatin viljelyyn sekin riittää hyvin.

En laita viljelylaatikkojen alle muovia, sanomalehtiä tai muutakaan kangasta maan ja mullan väliin. Haluan, että yhteys maahan on olemassa ja siten esimerkiksi madot pääsevät liikkumaan, jos niin aikovat.

Täytän lavakaulukset Kekkilän Puutarhamullalla, joka sisältää kaiken tarvittavan kasvuvoiman niin kukille kuin hyötypuutarhan kasveille. Lavakauluksen täyttämiseen menee 5-6 kappaletta 50 litran multasäkkejä. Multaa on hyvä hieman tiivistää ennen kasvien istutusta tai siementen kylvöä. Kesän edetessä multa tiivistyy vielä lisää ja siksi multapinta yleensä jonkin verran laskee lavakauluksissa. Kastelu tiivistää multaa osaltaan.

Aiempina vuosina olen tyhjentänyt Kekkilän Puutarhamullan sekaan vielä omasta pihakompostorista tuoretta kompostimultaa lavoihin ja pihan kukkapenkkeihin. Kompostimulta tarjoaa todella ravinteikasta kasvuvoimaa kasveille. Uuteen kotiin muutettuamme en pääse tänä keväänä kompostia lavoihin tyhjentämään, sillä multa ei ole vielä valmista. Uudet mullat muhii kyllä jo meidän Kekkilän maapallokompostorissa eli Kekkilän Puutarha- ja mökkikompostorissa pihan perällä.

Kekkilän koko multavalikoimaan kannattaa käydä tutustumassa ja lukemassa sieltä erilaisten multien ominaisuuksia. Kekkilän Puutarhamultaa on mahdollista tilata verkkokaupoista kokonainen lava, jos tarve on suurempi.

Muista lannoittaa ja lisätä kasvuvoimaa viljelylaatikoihin

Kekkilällä on hyvä valikoima erilaisia lannoitteita, joita voi valita käyttötarkoituksen ja kasvien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi hyötypuutarhan syötäville kasviksille on omia lannoitteita kuten Kasvimaalannoite, Marjalannoite, Perunalannoite, mutta löytyy toki sellaisia lannoitteita, jotka sopivat lähes kaikille puutarhan kasveille, kuten Kevätlannoite PLUS+ ja Kanankakka ja Kastelulannoite.  Kanankakkaa olen käyttänyt erityisesti kesäkukkien lannoittamiseen kesän aikana.

Viljelylaatikkoa perustaessa sekoitan kanankakkaa viljelylaatikon pohjalle multaan ja lisäksi teen muutamia varastolannoituksia mullan pintakerrokseen. Varastolannoitus tarkoitta sitä, että multaan tehdään pienellä lapiolla kolo ja koloon laitetaan esimerkiksi kanankakkaa, jonka jälkeen kolo peitetään mullalla. Myöhemmin kasteluveden mukana ravinteita liukenee kasvien juurien käyttöön hyödynnettäväksi.

Kekkilän laadukas Puutarhamulta sisältää kaiken tarpeellisen kasvuvoiman ja ravinteet kasvuunlähtöön, mutta on hyvä muistaa lisätä lannoitteita myöhemmin kesällä, jotta kasvit jaksavat kasvaa. Usein lannoittaminen unohdetaan kesän edetessä, vaikka se on hyvin oleellista juuri siinä vaiheessa, kun kasvikset ja vihannekset kasvavat kokoa ja kukkivat kasvit kukkivat.

Jaan Instagramissa stoorien puolella videoiden muodossa vielä kuulumisia viljelylaatikoiden perustamisesta, esittelen viljelylaatikoita ja kerron siellä vähän myös siitä, mitä olen suunnitellut laatikoissa kasvattaa. Tallennan IG-stoorit kohokohtiin, joten puutarha-aiheiset stoorit löytyvät sieltä sitten 24 tunnin jälkeenkin.

On todella ilahduttavaa huomata keväisin, miten moni teistä seuraajistani innostuu piha-, parveke- ja puutarhajutuista ja jakaa intoa somessa puolin ja toisin. Kasvun ihmettely ja vihertyvä kevät onkin ihan parasta meditaatiota ja mukavaa puuhastelua pihalla. Puutarha- ja kasvijuttuja oppii parhaiten tekemällä ja kokeilemalla, ja sen lisäksi arvokkaita vinkkejä on hyvä jakaa eteenpäin suusta suuhun ja huikata parhaimmat vinkit kaverillekin. Kunhan saadaan viljelylaatikot, kukkapenkit ja kasvimaat perustettua, pääsemme seuraavaksi fiilistelemään siementen kylvöä ja taimien istuttamista. Sitä kohti! 💚

Multasormisin terveisin,

Hilla

Instagramissa @hillasblog ja @kekkilagarden

Mitä leikkokukkia kasvatan?

Kasvimaa istutuslaatikossa.

Daalioiden kasvatus – kysymyksiä ja vastauksia.

  1. Amanda 20.5.2022 at 12:58 - Reply

    Tämä oli NIIN toivottu! Mulla on toi kehikko jo tuolla pihalla, mutta just esimerkiksi tämä tieto, että kaivanko sitä nurmikkoa ja maata siitä alta pois oli ihan sairaan hyvä. Menin myös tietenkin ostamaan ne alus ja päällisuojat. Se päällisuoja varmaan tosin on hyvä kun meidän piha vilisee helkutin citypupuja. :D Aloitan yhdellä viljelylaatikolla suht helpoilla kasveilla (salaatit yms) ja jos onnistun näissä niin uskallan ensi keväänä laajentaa repertuaaria. Kiitos taas Hilla!

Seuraa Instagramissa