Uusi vuosi edessäni – miltä haluaisin sen liikunnan osalta näyttävän?

Kaupallinen yhteistyö Cool-X:n kanssa.

Eilisen Instagram-kuvan alle kirjoitin ajatuksiani uuden vuoden lupauksista ja tavoitteista, joita tähän aikaan vuodesta usein tehdään. Niistä saa lukea blogeista, naistenlehdistä ja kuntosalien mainoksista.

Kaikkihan on lähtöisin siitä, että haluamme tavoitella jotain parempaa: parempaa oloa, parempaa ulkomuotoa, onnellisuutta, tasapainoa, iloa, tyyneyttä, lepoa, parisuhteelle lisää aikaa tai mitä vaan. On mahtavaa, että elämässä voi mennä eteenpäin ja uskaltaa katsoa tulevaisuutta optimistisesti, toiveikkaasti ja luottavaisesti.

Tärkeintä kuitenkin olisi, että ne lupaukset, tavoitteet tai uudet valinnat – miksi ikinä niitä kutsummekaan – olisivat lähtöisin meistä itsestämme. Meidän todellisista haluista, tarpeista, syvältä sisältä. Että ne toiveet ja tavoitteet täyttäisivät meistä itsestämme lähtöisin olevia tarpeita, eikä kenenkään ulkopuolisen tai ulkomaailman meille näennäisesti asettamia vaateita.

Näen maailman ja ympäristöni positiivisesti mahdollisuuksia täynnä, mutta elämänkokemus (jos kohta 30-vuotias voi edes niin sanoa) ja varmaan myös viimeisimpänä vanhemmuus ovat tuoneet tiettyjä realiteetteja ajatteluun mukaan. Esimerkiksi sen, että jos haluan ja toivon jotain uutta ja erilaista elämääni, on jotain muuta vähennettävä tai kokonaisuutta muokattava siihen sopivaksi. Esimerkiksi perhe-elämän, työelämän ja minun ja mieheni liikunnallisten toiveiden yhteensovittaminen on välillä ollut taiteilua. Ainakin uuden opettelua. Ja aina ei ole mennyt niin, kuin itse olisi ensimmäisen vaihtoehdon mukaan toivonut, koska meitä on kolme ja kaikkien tarpeet on huomioitava.

Uusi vuosi edessäni – miltä haluaisin sen liikunnan osalta näyttävän?

Kuten tämän tekstin otsikkokin kertoo, listaan tähän muutamia ajatuksia vuoden 2019 liikunnallisista tavoitteista. Yhdellä lauseella sanottuna jotenkin näin: Lisää hyvää oloa arkeen perhe-elämän aikataulut huomioiden liikunnasta nauttien.

 1. Rakas laji juoksu on ja pysyy

Viimeiset vuodet juoksu on ollut ehdoton ykköslajini, josta haluan pitää tulevana vuonnakin kiinni ja löytää sille aikaa. Metsässä, poluilla, asfaltilla, sorateillä ja suunnistusmetsissä – kaikki käy! Juoksu on siitä ihana laji perheelliselle, että se on ajallisesti katsottuna tehokkuuden huipentuma. Treeni alkaa siitä, kun astun kotiovesta ulos ja treeni loppuu siihen, kun astun kotiovesta sisään. Äänikirjojen kuunteleminen juoksulenkkien aikana voisi olla vuoden 2019 uusi juttu. Niitä taidan kokeilla. Olisivatkohan mun juttu?

2. Jooga ja barre

Jooga- ja barre-tunteja ajattelin suosia kevään aikana Into Clubilla kuntosaliharjoittelun ohella. Barrea en ole koskaan kokeillut, siitä jotain uutta ja erilaista. Jooga on tuttua ja turvallista, palauttavaa liikuntaa parhaimmillaan. Barre ja jooga vahvistavat kehoa ja antavat ryhtiä.

3. Palautuminen ja lihasten huoltaminen

Työni on pääosin tietokoneen näpyttämistä (parhaimman flow-tilan aikaan hartiat kyyryssä ja huonossa ryhdissä) ja jos sen lisäksi vain kulutan lihaksiani urheilemalla, on jumit taattuja ja notkeus karkotettu tästä vartalosta. Olen saanut viimeisten parin kuukauden aikana tutustua Cool-X-tuotteisiin, jotka ovat kehitetty palvelemaan aktiivisen ihmisen tarpeita, erityisesti lihasten ja nivelten hyvinvointia. Olen sitä kautta löytänyt ihan uuden ulottuvuuden lihashuoltoon ja saanut uusia vinkkejä kehoni huoltamiseen. Hierojaa voisi verrata kuntosalitreeniin ja omaa kehonhuoltoa kotijumppaan. Ammattilaisille on paikkansa, mutta paljon on tehtävissä myös kotona ja siitä haluan pitää kiinni vuonna 2019.

Omiksi suosikeiksini Cool-X-tuotteiden joukosto nousivat hierontaöljy, rentouttava yrittivoide, kylmägeeli sekä palauttava magnesiumsuihke. Olen iltaisin levittänyt joogamaton olohuoneen lattialle ja tehnyt pitkiä venytyksiä ja sen jälkeen hieronut reisi- ja pohjelihaksiani manteliöljyllä tai rentouttavalla yrttivoiteella. Juoksu- tai hiihtolenkkien jälkeen olen suihkuttanut vielä illalla jalkalihaksiin palauttavaa magnesiumsuihketta. Sänkyyn on ihana mennä unille, kun lihaksissa on rento olo. Totta kai villasukat jalassa!

Cool-X-tuoteperheen yksi mielenkiintoinen tuote oli lämpövoide, joka on tarkoitettu levitettäväksi lihaksille ennen liikuntasuoritusta. Liikunnan aikana voide sitten rentouttaa ja lämmittää lihaksia. Vinkiksi sanoisin, että voidetta riittää ihan pieni pisara, koska se todellakin lämmittää lihaksia. Jos kärsit esimerkiksi kipeistä hartioista, niin suosittelisin levittämään pienet tipat lämpövoidetta hartioille ja lähtemään sen jälkeen reippaalle sauvakävelylenkille raikkaaseen ilmaan, jotta veri lähtee lihaksissa kiertämään.

Cool-X-kipuvoide on kuulemma tuoteperheen suosituin tuote. En itse kärsi lihaskivuista, joten en siinä määrin osaa kertoa sen toimivuudesta. Kipuvoiteessa on erilaisia vaikuttavia aineita, jotka helpottavat ajoittaista lihassärkyä, mutta isommissa vaivoissa on toki käännyttävä lääkärin tai fysioterapian puoleen.

Edellä mainittujen lisäksi on erilaisia kylmävoiteita, joiden juuret juontavat 1980-luvulle saakka, jolloin näitä tuotteita alettiin kehittää. Tarpeesta syntyi kipua lievittävä ja lihasjännitystä laukaiseva kylmägeeli. Kylmägeeli on lääkeaineeton lihaskipujen lievittäjä, mutta myös erinomainen apu rasitusvammojen hoitoon ja sitä voidaan käyttää venähdysten ja nyrjähdysten jatkohoitoon akuutin kylmäterapian jälkeen.

Itsekin muutamista krempoista ja urheiluvammoista aikanaan kärsineenä tiedän, että siinä kipeimmässä vaiheessa sitä usein miettii, olisiko asian voinut jotenkin ennalta ehkäistä kehosta paremmin huolta pitämällä.

4. Liikunnasta nauttiminen

Neljäntenä tavoitteena listalla pysyy vanha ja tuttu asia: liikunnasta nauttiminen. Se on loppujen lopuksi kaiken liikunnallisen hyvän olon taustalla. Että nauttii siitä mitä tekee. Tekee sen, mikä hyvältä tuntuu. Liikkuu hyvinvointi edellä eikä suorituskeskeisesti. Sillä tavalla saan liikunnasta kaikista eniten irti. Ja siihen koko liikunnallinen motivaationi ja iloni on viime vuodet kulminoitunut.

5. Kotijumpat

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä kotijumpat. Niihin ideoita ja intoa tarjoilevat somessa muun muassa Candyntreenit, Anna Saivosalmi ja Nanafit! Ja niitä aion tulevan vuoden aikana hyödyntää ja ehkäpä jakaa myös omiani teille. Kätevää kun liikuntasali löytyy omasta olohuoneesta.


Tätä tavoitelistaa voisi jatkaa loputtomiin: suunnistus, kuntosali, puolimaraton, leuanveto, vaellusretki, Finlandia-hiihto, kajakkiretki, seinäkiipeily, vaunulenkit, arkiliikunta jne. Mutta nämä viisi ensimmäisenä mieleen tullutta asiaa saavat riittää tähän listaan. Että lista pysyy vielä jossain määrin realistisena toteuttaa. 😉

Juoksu on rakkain laji, joka pysyy ja antaa omaa aikaa. Jooga palauttaa niin mieltä ja kehoa. Barresta ja barren balettiliikkeistä jotain uutta kivaa tulevaan kevääseen. Kehon ja lihasten huollosta tasapainoa. Kotijumpista tehokkaita välipaloja sinne tänne. Ja loppujen lopuksi liikunnasta nauttiminen sitoo kaiken yhteen. Siinäpä mun vuoden 2019 liikunnallisia tavoitteita.

Mitkä voisivat olla sinun vuoden 2019 liikunnallisia tavoitteita, oletko vielä miettinyt?

Lämmöllä, Hilla

Instagramissa @hillasblog

+17

You may also like

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *