Palautuminen synnytyksen jälkeen

Kävin tällä viikolla jälkitarkastuksessa. Todettiin lääkärin kanssa, että palautuminen on lähtenyt hyvin käyntiin synnytyksen jälkeen, imetys sujuu sekä juttelimme vähän myös synnytyksestä. Synnytyksestä on nyt kaksi kuukautta aikaa, joten tässä vaiheessa on jo ihan hyvä kohta kirjoittaa siitä, miten palautuminen on sujunut ja edennyt.

Synnytys ja sitä seuraavat viikot ja kuukaudet ovat mullistavia niin fyysisesti kuin henkisesti. Aika kultaa nopeasti muistot, mutta siitä syystä kirjoitin muutamia merkintöjä päiväkirjaan ihan niiltä ensimmäisiltä päiviltä vauvan kanssa sairaalassa ja kotona. Että voin vielä päästä ajatuksen ja muistojen tasolla niihin ajoittain kummallisiin ja epämukaviinkin tunne- ja olotiloihin. Ihan ensimmäisen viikot ovat kuluneet ainakin minulla jonkinlaisessa sumussa (vauvakuplassa), näin jälkeenpäin sen aina vasta tajuaa.

Palautuminen synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeisiin olotiloihin vaikuttaa useampikin asia. Hormonaaliset muutokset kehossa, millainen synnytys oli, uuteen ihmiseen tutustuminen, hetkellinen isohko univelka, imetyksen käynnistyminen, kropan fyysiset ponnistelut, kivut, säryt ja jollain tavalla myös huoli siitä uudesta ihmistaimesta. Kaikki onkin yhdessä hetkessä niin erilaista ja uutta sekä oma keho fyysisesti heikkona. Mutta siitä se lähtee tasaantumaan.

Palautuminen synnytyksen jälkeen

Fyysisiä asioita synnytyksen jälkeen minulla on molemmilla kerroilla ollut hikoilu (johtunee varmaan hormooneista ja maidon noususta), hormoonihuuru koko kropassa, väsymys, kipeät lihakset synnytyksestä, nesteen kertyminen vartaloon ja siitä johtuva turvotus, vatsalihasten puute, kumma tunne keskivartalossa ison muutoksen jälkeen, kipeä alapää ja tikit sekä kuumottavat rinnat, joiden koko kaksinkertaistui parissa päivässä. Paljon kaikenlaista.

Kuvissa näkyy onnellisen väsynyt hymy ja tuore äiti, mutta keho on hetken aikaa jotenkin todella raunio ja heikko. Sitä tuntee itsensä jollain tavalla potilaaksi, vaikka synnytys menikin hyvin. Vaikka maha häviää ihan hetkessä ja kohtu pienenee kuin sormia napauttamalla, palautuminen synnytyksen jälkeen tapahtuu hitaasti. Tai ainakin vie sen oman aikansa.

Palautuminen synnytyksen jälkeen

Tärkeä lapsivuodeaika

Nyt kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen voisin sanoa, että voimat ovat alkaneet palata. Synnytyksen jälkeistä lapsivuodeaikaa kutsutaan noin 2-3 kuukauden aikaa, jonka aikana äiti vielä toipuu synnytyksen aiheuttamista suurimmista muutoksista ja keskittyy lähinnä vauvan hoitoon. Lopulliseen palautumiseen menee jopa vuosi tai vuosia – eikä paluuta täysin entisenlaiseen kehoon ole enää koskaan.