Digihyvinvointi on tiedostamista ja rajojen asettamista

Kaupallinen yhteistyö Telia Dot & Asennemedia.

Puhelin on kasvanut kiinni käteemme. Teemme puhelimella ostoksia, luemme sähköposteja, hoidamme pankkiasiat. Vaihdamme viestejä ystävien kanssa, otamme kuvia, vastaanotamme kirjaston eräpäivämuistutuksen, saamme viestiä Postiin saapuneista paketeista.

Selaamme sosiaalista mediaa, soitamme, puhumme, etsimme tietoa. Viihdytämme itseämme, katsomme videoita ja tv-ohjelmia, tuotamme sisältöä ja jaamme sitä. Skrollaamme, teemme töitä, luemme uutisia ja tallennamme muistiin. Huh, hengästyttävä lista vai mitä sanot?

Tätä listaa kirjoittaessa tajusin itsekin hyvin konkreettisesti sen, miten moneen asiaan puhelintani käytän. Se kulkee mukana minne menenkin ja otan sen käteeni monet kerrat päivän aikana.

Kun vaikuttajana työni on sosiaalisen median maailmassa, on puhelimesta välillä vaikea irrottautua. Kuvailen story-pätkiä milloin lenkillä tai vastailen seuraajien viesteihin vielä iltamyöhällä. Siksi digihyvinvointi lähtee mielestäni asian tiedostamista sekä tarvittavien rajojen asettamista.

Tarkoitukseni ei ole kirjoittaa tästä tekstistä mitenkään hyvä-paha-asetelmana siitä, onko puhelimen käteen kasvaminen hyvä vai huono asia. Pikemminkin haluan oman ja teidän digihyvinvoinnin takia selvittää, miten teknologiaa voisi käyttää mahdollisimman fiksusti hyödyksi ja iloksi.

Mitä digihyvinvointi on minulle?

Mielenkiinnosta googlasin sanan digihyvinvointi, sillä halusin nähdä, millaisia määritelmiä tuolle sanalle löytäisin. Tulos oli vaihteleva; tieteellisiä tutkimuksia ja teoksia löytyi jonkun verran englanninkielellä, suomenkielellä tulokset olivat laihoja, määritelmiä oli monenlaisia ja eri mittareilla.

Ajattelen, että puhelin on hyvä renki, mutta huono isäntä. Puhelimesta on äärettömän paljon apua: hoidan sillä paljon asioita, se on osa työtäni ja saan sen kautta iloa, mutta isäntää siitä ei saa tulla.

Digihyvinvointi

Digihyvinvoinnin tunnistaa siitä, että laitteiden käyttö ei häiritse tai koukuta vaan istuu luontevaksi osaksi muuta elämää. Digihyvinvointimme on tasapainossa, kun puhelimella ei ole negatiivisia vaikutuksia fyysiseen tai psyykkiseen terveyteemme.

Digihyvinvointiin vaikuttaa se, että tiedän mihin ja kuinka paljon puhelintani käytän. Kuten monessa muussakin asiassa, myös puhelimen käyttöön liittyy kohtuus. Tällä hetkellä voin rehellisesti sanoa, etten tarpeeksi hyvin tiedä kuinka paljon puhelinta kokonaisuudessaan käytän. Muutamista sovelluksista, kuten Instagramista, voin seurata omaa käyttöä, mutta sehän on vain osa koko digilaitteiden käytöstä.

Lisäksi omassa työssä sosiaalisen median sisällöntuottajana ajattelen, etteivät digilaitteet saa tulla luovuuden eteen. Olen huomannut sen monet kerrat esimerkiksi lomien aikana, kun puhelimesta on ottanut etäisyyttä, että samaan aikaan luovuuteni on lisääntynyt. Enkä ihmettele sitä yhtään. Jos päivät pitkät skrollaan muiden tekemisiä, vähentää se tietenkin omaa aikaa luovuuden äärellä. Luovuus ja luova työ vaatii tilaa ympärilleen.

Miksi haluan seurata tarkemmin puhelimen käyttöäni?

Haluan seurata ja selvittää tarkemmin puhelimen käyttöäni, sillä kokonaisvaltainen hyvinvointi on teemana lähellä sydäntäni. Haluan kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka paljon aikaa somessa ja puhelin ääressä käytän. Mikä on työkäyttöä? Mikä vapaa-ajan käyttöä? Miten hyödyllisesti käytän someaikani? Mikä on viihdettä? Mikä osa on asioiden hoitamista?

Yrittäjän näkökulmasta somea ja alan menoa tulee seurata oman työn kannalta, mutta samaan aikaan tiedän, että jonain päivinä vietän siellä ihan turhaan aikaa.

Lisäksi minua kiinnostaisi asettaa itselleni pieniä haasteita puhelimen käytön rajaamiseen ja katsoa, millaisia vaikutuksia sellaisilla muutoksilla olisi. Olen oivallinen koekaniini, kun tutkitaan ihmistä, jolla puhelin on paljon kädessä päivän aikana.

Telian Dot-liittymä on suunniteltu tukemaan digihyvinvointia ja siinä on erilaisia ominaisuuksia, joilla voi seurata puhelimen käyttöä. Kerron seuraavaksi Telia Dotista hieman lisää ja lisäksi minulla on sinulle koodi, jolla saat tuplamäärän ilmaista Telia Dot -kokeiluaikaa.

Koe hetkessä enemmän – Tätä on Telia Dot

Telia Dot liittymässä maksat vain siitä mitä käytät: 5-25 €/kk (rajaton data, tekstarit ja puhelut). Tilaus tehdään suoraan Telia Dot -sovelluksesta, josta voit myös seurata ja hallinnoida liittymää itse. Et sitoudu määräaikaisuuteen vaan voit irtisanoa sopimuksen koska tahansa. Erittäin yksinkertaista, läpinäkyvää ja suoraviivaista siis, kyllä!

Telia Dot pähkinäisessä kuoressa:

1. Reilu hinta: Hinta määräytyy käyttösi mukaan, 5-25€/kk. Läpinäkyvyys ja ennakointi. Maksat siitä mitä käytät – ja wifin käytöllä säästät lisää.

2. Joustava: Dot joustaa käyttösi mukaan rajattomaan asti. Näin se on aina tarpeeseesi sopiva.

3. Digihyvinvointi: Dot tarjoaa työkaluja digihyvinvoinnin seurantaan ja auttaa rajojen asettamisessa. Monen liittymän hallinta helposti yhdessä sovelluksessa. Lasten liittymien seuranta. Liittymä, joka pitää huolta omasta ja perheesi digihyvintoinnista.

4. 100% DIGITAalinen: Kaikki yhdessä sovelluksessa muutaman hipaisun päässä.

5. 2 MIN käyttöönotto: Muutama klikkaus ja olet valmis. Telia Dot -asiakaspalvelu hoitaa loput puolestasi.

Koodilla HILLA1414 saat Dotin maksuttoman kokeilujakson nyt tuplana eli 14 + 14 päivää. Maksuttoman jakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti toistaiseksi voimassa olevana normaalilla käytön mukaan -hinnoittelulla (5-25 €/kk). Koodi on voimassa 31.12.2020 asti.

Itse otin Telia Dotin käyttöön tällä viikolla ja parhaillaan tutustun digihyvinvoinnin seurannan työkaluihin, jotka auttavat rajojen asettamisessa.

Millaisia tavoitteita voin asettaa puhelimen ja somen käytölleni?

Digilaitteet ja nettiyhteys tuovat ihmisiä yhteen, helpottavat arkeamme ja tuottavat iloa. Mutta kun viestitulvat, eri kanavat ja kiinnostavat sisällöt ovat kaiken aikaa käden ulottuvilla, voi puhelimesta irtaantuminen olla välillä haastavaa. Siksi laitteiden käyttöön kannattaa luoda pelisäännöt, jotka muodostavat hyvän perustan tasapainoiselle digin käytölle Telia Dot -sovelluksessa.

Telia Dot -sovelluksessa on kohta digihyvinvointi, jonka alta löytyvät kohdat Meidän perhe, Digivanhemmuuden ABC ja Digiarki haltuun. Minua kiinnostaa eniten juuri tuo digiarjen haltuun ottaminen ja sen alta löytyvät 10 haastetta, joita voin lähteä toteuttamaan kokeilumielessä.

Siellä on muun muassa Säännöt selväksi -haaste, jolla voi luoda omat säännöt digilaitteiden käytölle. Lisäksi toteuttamisen arvoisia haasteita ovat analoginen aamu, digipaasto ja taukoja päivään -kohdat. Katsotaan, miten voisin nuo arjessani toteuttaa.

Ainakin edellä mainittuja asioita aion Telia Dotin avulla seurata, tarkkailla ja myöhemmin analysoida. Dot -liittymä on minulla käytössä digihyvinvoinnin seurannan tueksi ja lisäksi aion tulevien parin viikon aikana pitää hieman päiväkirjaa tavoista ja teoistani. Palaan huomioiden ja digihyvinvointivinkkien kanssa seuraavassa blogitekstissä parin viikon kuluttua!

Hyvinvoivin digiterkuin,

Hilla

Instagramissa @hillasblog & @teliafinland

Miten kuluttaa sosiaalista mediaa?

+8

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *