Ajatuksia kodin siisteydestä, siisteystasosta ja siivoamisesta

Kysyin Instagramissa viime viikolla seuraajiltani toivepostauksia ja aiheita, joista he toivoisivat tekstejä ja sisältöjä. Yhdeksi suosituksi aiheeksi nousi ehkä hieman yllätyksenä kodin siisteys, siivoaminen ja siivousvinkit. Olin tästä aiheesta tavallaan ihan mielissään, sillä koti on minulle tärkeä paikka. Yhtälailla myös mieltäni on lähellä kodin viihtyisyys, johon siisteys olennaisena osana liittyy. Siitä sain idean avata pelin ajatuksillani kodin siisteydestä ja siisteystasosta.

Arkinen todellisuus siisteyden osalta

Tässä elämänvaiheessa 1- ja 4-vuotiaiden kanssa kodin siisteys ja epäsiisteys on määriteltävä omalla mittapuulla, se on erilaista kuin 4 vuotta sitten pariskuntana kaksiossa asuessa. Olen laskenut rimaani ihan merkittävästi, mutta silti en halua luopua tietystä siisteystasosta, joka vaikuttaa kodin viihtyisyyteen ja ihan omaan hyvinvointiini.

Nykyään 1-vuotias voi saada lastenhuoneen 10 minuutissa täysin hujan hajan. Aamulla aamutoimien ja päiväkotiin lähdön jälkeen koti voi näyttää siltä, että siellä olisi ollut juuri kovan luokan bileet. Iltapäivällä nostan kaksi kuraista lasta eteisen kautta kylppäriin ja lopputulemana on hiekkakasat sekä eteisessä että kylpyhuoneessa. Pyykkiä pesen lähes päivittäin ja tiskikone pyörii samoin. Täysi siisteys on vain hetkittäistä hupia. Eli about sellaiset pelimerkit tällä hetkellä.

Siisteyden käsite? Mikä kenellekin on siisteyttä?

Siisteyden käsite lähtee kunkin omasta siisteystasosta sekä ylipäätään siitä, kuinka korkealle siisteyttä arvostaa. Minulle kodin siisteydellä on merkitystä, mutta en ole asian kanssa kuitenkaan liian tarkka. En edes ehtisi olla, sillä elämä tapahtuu kaiken aikaa ja siihen kuuluu epäjärjestystä ja eteisen hiekkakasoja.

Siisteystasojen osalta meitä on joka lähtöön, jotkut hinkkaa viikoitain kylpyhuoneen kaakeleita ja sitten on niitä, jotka eivät välitä epäjärjestyksestä, eivät ehkä edes näe tai hahmota sitä. Kaikki nämä siisteystasot on täysin fine, kunhan on itse sinut asian kanssa.

Millaisia siisteystasoja somessa näkee?

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen huomannut, että siistit kodit puhututtaa somessa ja arkista sekasotkua ja aitoutta toivotaan. ”On liian siistiä, arkiset kuvat puuttuvat.” Tässä kohtaa jälleen muistuttaisin siitä medialukutaidosta. Inspiraatio vs. todellisuus -dilemmasta. Minä näen kotona jo riittävän paljon epäjärjestystä, en kaipaa sitä somesta niin kauhean paljon lisää, joskaan ei se minua haittaakaan. Minusta on oikein hyvä näin.

Joku toinen taas haluaa saada somesta vertaistukea omille sotkuilleen. Että onhan muillakin sotkua, kun meilläkin on?? (Voin luvata, että on muillakin. Et ole sotkuinesi yksin, vaikkei ne hiekkakasat somessa päivittäin näy.)

Sitten taas on ihmisiä, jotka haluavat saada somen kauniista kuvista tasapainoa omille sotkuilleen sekä inspiraatiota kodin laittamiseen. Haluavat mieluummin vaalia kauneutta. Me jokainen olemme erilaisia ja ajattelemme asioista eri tavoin.

Halusin nostaa tämän somekulman esiin, sillä sinäkin löysit tämän tekstin ääreen varmaan somen kautta ja minunkin Instagram-tilillä kauneus ja siisteys korostuu sotkuja enemmän, vaikka olemme sotkuinemme ihan tavallinen lapsiperhe.

Millainen siisteystaso meillä on?

Minulle kodin siisteys merkitsee hyvää oloa ja se vaikuttaa suotuisasti hyvinvointiini. Teemme molemmat Danielin kanssa töitä kotona ja siksi koemme, että työtilana kodin tulee olle riittävän siisti, jotta ajatus kulkee ja työmaalla viihtyy.

Ihan konkreettisena esimerkkinä minusta on mukavampaa kirjoittaa tätä blogitekstiä nyt kun keittiön taso on siisti ja tiskikone hurisee, kuin niin, että tiskit olisi pitkin poikin ja tasot aivan hujan hajan. Se vaikuttaa olooni ja tuottavuuteeni. Minun on helpompi tehdä töitä siistimmässä kodissa kuin sotkun keskellä.

Meillä on Danielin kanssa suhteellisen sama siisteystaso, mikä on mielestäni myös aika oleellinen asia huomioida pariskuntana. Jos toinen ei välitä ja toinen välittää, voi helpommin asian kanssa mennä sukset ristiin. Tästäkin kannattaa puhua, jos tuntuu, että siisteystasot ja -toiveet eivät yhtään kohtaa.

Meidän kodin siisteystaso on se, että hetkittäin on aivan boom boom sekameteli, vaikka haluaisimme vaalia suht siistiä kotia arjessa. Se on sellaista tasapainoilua tämäkin. 🙂

Iso viikkosiivous vai 15 minuutin siivoushetkiä silloin ja tällöin?

Kodin siisteydessä uskon ylläpitävään siivoukseen. Kun tekee päivittäin jotain pientä, pysyy kokonaisuus kasassa ja siivousvuori ei kasva ylitsepääsemättömäksi. Asiat eivät ole koskaan mustavalkoisia, mutta valitsen siis mieluummin pienempiä 15 minuutin siivoushetkiä silloin ja tällöin kuin ison viikkosiivouksen, vaikka toki niitäkin tarvitaan aika ajoin.

Minulle on tärkeämpää järjestys ja tavaroiden paikoilleen saaminen kuin puhtaus, jos näistä pitää arkisiivouksessa jompi kumpi asettaa toisen yläpuolelle.

Imurin vetäisen melko usein siivouskaapista, mutta imaisen sillä vain suurimmat hiekat eteisestä sekä villakoirat olohuoneen sohvien alta. Kunnolla koko kodin imuroimme harvemmin. Vessaa siivoamme myös arjessa matkan varrella. Minusta se on niin pieni asia harjata pönttö puhtaaksi ja suihkuttaa se vaikka oman suihkun aikana puhtaaksi, että teen sen mielelläni useammin kuin vain viikkosiivouksen yhteydessä.

Siivousvinkki: Siivoa 15 minuuttia ja lopeta!

Olen huomannut toimivaksi siivoustavan, jolla ollaan Danielin kanssa saatu hyviä tuloksia. Järkkää ja siivoa 15 minuuttia ja sitten lopeta! Homma perustuu siis siihen, että joskus siivouksen aloittaminen voi tuntua haastavalta, mutta silloin lupaan itselleni, että vartti riittää. Katson ihan kellosta ajan ja alan siivota. Siivousaika on määritelty ja vartin jälkeen voi hyvillä mielin lopettaa, jos ei esimerkiksi halua käyttää päiväuniaikaa kokonaan siivoamiseen.

Usein olen saanut tehdä sen huomion, että 15 minuutissa on tullut jo iso ero kodin siisteyteen. Juuri se merkittävä ero, että saa esimerkiksi enimmät lelut kerättyä pois lattialta, siistittyä keittiön tasot, laitettua eteisen kengät riviin ja ripustettua pyykit. Se on parhaimmillaan juuri sitä ylläpitävää siivousta, jolla ei tarvitse ratkaista koko asiaa kerralla, mutta pienissä erissä se tukee kodin siisteyttä.

Miten kuvailisit sinun siisteystasoa? Mitä ajatuksia kodin siisteys herättää?

Keskiviikkoterkuin,

Hilla

Instagramissa @hillasblog

Oma lajittelupiste keittiöön.

Täydellisen sijaan riittävän hyvä.

+14

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *