Kaupallinen yhteistyö Anyfin

Huomenna on Black Friday ja se tarkoittaa sitä, että verkkokalvoillemme syötetään toinen toistaan parempia tarjouksia ja alennusprosentteja. Niin on tehty jo koko kulunut viikko. Meitä houkutellaan ostoksille, kuluttamaan ja hakemaan tarpeelliset tavarat _nyt_ alehinnoin. Kaikissa kanavissa pyörii mustan perjantain tarjoukset, alet ja miinus-prosentit.

Eikä siinä mitään väärää, että hyödyntää tuon päivän, jos ja kun kohdalle osuu jokin tarpeellinen asia. Jos esimerkiksi koko syksyn on etsinyt lapselle lämmintä toppapukua ja huomenna sen saa hyvällä alella, niin silloinhan siihen kannattaa tarttua. Klikata tai napata tuote ostoskoriin ja hyödyntää alennus. Ostaa tuote silloin, kun sen saa paremmalla hinnalla.

Mutta ennen Black Fridayn villityksiä haluan silti herätellä kulutustottumuksiamme parilla kysymyksellä. Ensinnäkin: mitä oikeasti tarvitset? Mitkä asiat ovat tarvelistallasi? Ja toinen asia: oletko säästänyt ostoksia varten rahat etukäteen vai aiotko vinguttaa huomenna luottokorttia tai ostaa korkeakorkoisella kulutusluotolla?

Nämä ovat oleellisia kysymyksiä käydä läpi, kun haluaa huolehtia henkilökohtaisesta taloudestaan ja tehdä fiksuja kulutuspäätöksiä. Eikä sen sijaan kerryttää kulutusluottoja oman talouden painolastiksi.

Pieni katsaus suomalaisten kulutusluottoihin

Suomen Pankin arvion mukaan suomalaisilla on erilaisia tilastoituja kulutusluottoja yhteensä jo 22 miljardin euron arvosta ja keskimääräinen kulutusluoton summa on noin 5000 euroa jokaista suomalaista aikuista kohden. Se on paljon, niin paljon, että sitä on vaikea edes hahmottaa. Kaikki nämä luotot vaikeuttaa suomalaisten taloudellista tasapainoa ja vaurastumista.

Kulutusluotoilla tarkoitetaan osamaksuja, luottokortteja ja muita vakuudettomia lainoja, joista maksetaan korkeita korkoja – usein ymmärtämättä sitä. Osissa maksaminen ja luotolla shoppailu on yleistä, mutta luottojen ehdot usein epäselviä ja epäreiluja!

Vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin 302 miljoonaan euron edestä heinäkuussa 2020, mikä on hieman enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Heinäkuun nostomäärä