Minulta usein kysellään ajatuksia, kokemuksia ja neuvoja raskaudesta palautumiseen. Saan esimerkiksi lyhyen alustuksen Instagramissa yksityisviestillä ja siinä viestin lopuksi minulta kysytään näkemystä raskaudesta palautumiseen ja liikunnan aloittamiseen. Kiitän luottamuksesta, mutta samaan lauseeseen sanon aina, etten mitenkään voi antaa yksilöllisiä neuvoja, koska en tunne ja tiedä tarpeeksi. Sen voin kertoa, miten itselläni asiat ovat menneet ja mitä olen oppinut kahdesta raskaudesta, synnytyksistä ja niistä palautumisesta. Omat kaksi kokemusta eroavat myös toisistaan ja jo sekin antaa lisää ymmärrystä siitä, miten paljon palautumiset toisistaan voivat erota.

Raskaudesta palautuminen on yksilöllistä

Kokonaisuuteen tietenkin vaikuttaa tausta ja se, millainen raskausaika oli. Oliko raskaus hyvävointinen ja energiaa riitti liikkumiseen. Vai oliko raskausaika enemmän huonovointinen ja siten väsymyksen täyteinen. Millainen synnytys oli, lempeä ja vähän jälkiä jättänyt vai enemmänkin runteleva ja kova fyysinen koettelemus henkisen mullistuksen lisäksi.

Molemmat synnytykseni ovat kestäneet alle kaksi tuntia. Vauhtiraketit ovat saapuneet syöksyllä maailmaan ja itse vain yritin jotenkin pysyä kaikessa perässä, enkä pysynyt ensimmäisellä kerralla. Ensimmäisen synnytyksen jälkeen minua tikattiin siinä määrin kokoon, ettei tikkien määrää enää edes laskettu. Toisesta synnytyksestä tuli pieni nirhauma ja sainko yhden vai kaksi tikkiä.

Ensimmäisen synnytyksen jälkeen olo heräämössä oli kuin rekan alle jäänyt, säikähtänyt, enkä kaikkea tapahtunutta edes muista. Toisen synnytyksen jälkeen olin aivan tolkuissani, hyvävointinen ja täysin mukana ajatuksen tasolla koko synnytyksen ajan. Palautuminen jo noilta osin oli kuin yö ja päivä sekä henkisesti että fyysisesti. Molemmat synnytykset meni yhdellä buranalla, koska muuta ei ikinä ehditty, yhtäkkiä oltiin jo siinä pisteessä, että piti ponnistaa.

Ensimmäisen synnytyksen jälkeen pelkkä tikkien sulaminen kesti 6 viikkoa, toisen synnytyksen jälkeen olin jo seuraavana päivänä todella hyvävointinen. Siis aivan yö ja päivä.