Miltä näyttää tyypillinen liikuntaviikkoni? Ajattelin, että voisi olla mukava kertoa ja avata hieman laajemmin sitä, miten nykyisin liikun. Stooreissa vilahtelee usein pieniä hetkiä ja paloja liikuntahetkistä, mutta millainen kokonaisuus niistä rakentuu.

Minkä verran liikun? Mistä liikunnallinen aktiivisuus viikoittain muodostuu? Minun suosikkilajit? Miten käytännössä ehdimme arkena liikkua Danielin kanssa? Mikä liikkumisessa on parasta? Onko jossain asiassa parannettavaa? Mikä on liikuntafilosofiani?

Suosikkilajit?

Suosikkilajit eivät ole ihmeemmin muuttuneet, ne pysyvät vuodesta toiseen samoina. Rakkaita liikuntamuotoja minulle ovat kävely, juoksu ja eroteltuna lisäksi polkujuoksu metsäpoluilla ja suunnistus metsässä sekä hiihto (jos lunta on). Lisäksi jumppailen kotona kehonpainotreenejä, joskus lisänä saattaa olla kuminauha tai kahvakuula. Kuntosalilla käymisestä pidän, mutta siitä on ollut taukoa kuopuksen syntymän ja sittemmin myös koronan jälkeen.

Kuntosalilla olen käynyt viimeksi noin puoleen väliin saakka toista raskautta vuonna 2019. Vauvavuoden ja koronan aiheuttamien muutosten aikaan en ole suoraan sanoen edes kaivannut kuntosalille ja olen jo hyvin tottunut kuntosalin poissaoloon. Kotona treenatessa säästyy aikaa ja siten ehdimme molemmat arkena liikkua Danielin kanssa.

Olen monet kerrat todennut senkin, että kotona tehdyt lihaskuntotreenit ovat ihan riittävän tehokkaita, kun lisäksi nostelee päivän mittaan monet kerrat 12 kilon taaperokuulaa.

Rakkaista lajeista on mainittava vielä suunnistus, joka sekin on ollut enemmän offilla viime aikoina, vaikka se monet vuodet oli ykköslajini. Ympärillä on kyllä metsiä ja karttoja löytyy, mutta kuntorasteja tuli kierrettyä menneen kesän aikana tosi vähän. Polkujuoksu metsässä on ollut mieluinen korvaaja suunnistukselle.

Kestävyysurheilu ulkona on eniten mun juttu, jos kokonaisuus pitäisi jotenkin tiivistää. Ollut aina ja on edelleen.

Minkä verran liikun?

Kävelen melkein päivittäin jonnekin tai teen jonkinlaisen kävelylenkin. Useimmiten kävely on hyötyliikuntaa, eli samalla tulee vietyä lapsi päiväkotiin, työnnettyä tytöt leikkipuistoon tai käytyä kaupassa. Kävely ei aina edes ole määrätietoista jonnekin menoa, mutta askelia kertyy päivittäin.

Kävelyaskelien lisäksi teen viikossa keskimäärin noin 2-3 juoksulenkkiä poluilla tai teillä ja välillä yhdistän niihin lihaskuntoa. Tulen lenkin jälkeen sisälle tekemään esimerkiksi vartin verran kuntopiiriliikkeitä tai jollain kerralla loikin ylämäkeen ulkona tai teen kyykkyjä lenkin varrella. Porrastreenit ovat kanssa erinomaista lihaskuntotreeniä.

Veikkaan, että hyötyliikunta tulee jonkun verran vähenemään nyt hoitovapaalta läppärin ääreen palatessa, mutta samaan aikaan muihin treeneihin tulee ehkä enemmän laatua, kun ei ole kävellyt jo 20 000 askelta ennen lenkille lähtöä. Heh!