Viherkasvien hoito ja lannoitus

Kaupallinen yhteistyö Kekkilä Garden.

Kauniit viherkasvit täydentävät kodin ilmettä ja ovat osa sisustusta. Huonekasvit tuovat vehreyttä ja elinvoimaa kotiin – ne ovat silmäniloa ja antavat tilaan raikasta energiaa. Tutkimusten mukaan viherkasvit voivat parhaimmillaan lievittää stressiä, kun ne tuovat sisätilaan pienen palan luontoa ja vihreyttä mukanaan. Sisätilojen viherkasveja voi pienessä määrin verrata luonnossa liikkumiseen – molemmat rauhoittavat ja tukevat hyvinvointiamme. Huonekasvit parantavat ilmanlaatua tuottamalla happea ja haihduttamalla ympäristöön kosteutta lehdistään.

Viherkasvit osana kodin sisustusta

Me asumme kompaktissa paritalossa, jonka asuinneliöt eivät taivu siihen, että meillä olisi isoja ja kookkaita viherkasveja kodissamme. Ainakaan kovin montaa tai muuten tunnelma menee viidakoksi. Isot huonekasvit näyttävät kyllä upeilta, mutta vaativat riittävästi tilaa ympärilleen. Sen sijaan suosin kodissamme keskikokoisia ja pieniä viherkasveja, joiden paikkoja voi vaihdella osana sisustusta. Useimmiten viherkasvit ovat ruukuissaan makuuhuoneemme isojen ikkunoiden edessä hyllyllä. Siellä maksimoin niille luonnonvaloa talvikuukausina.

Makuuhuoneen ikkunoiden läheisyydestä siirtelen viherkasveja milloin minnekin. Pienistä ja keskisuurista viherkasveista saa kauniita asetelmia hyllyille ja lipaston päälle. Vihreät elementit tuovat elinvoimaa sisustukseen. Olen aina ihaillut vanhojen talojen ikkunalautoja, joille voi asetella huonekasveja kodikkaasti vieri viereen. Viherkasvi WC:ssä tai kylpyhuoneessa tuo mukavaa piristystä ja pientä spa-tunnelmaa. Viherkasvit sopivat hyvin myös lastenhuoneisiin tai eteiseen toivottamaan tervetulleeksi.

Marraskuun pimeys, ja ehkä joiltain osin puutteellinen hoito, vei voimat parilta viherkasvilta kuluneen syksyn aikana, mutta niiden tilalle olen hankkinut uusia. Ajatuksen tasolla olisi upeaa, että viherkasvit saisi säilymään vuosia hyväkuntoisina, mutta ei siihenkään maailma kaadu, jos välillä joku kasvi näivettyy. Tilalle voi hankkia uuden. Tärkeintä kasvien hoidossa on mielestäni tekemisen ilo, kokeileminen ja oppiminen. Kaupan päälle saa vihervoimaa ja kauneutta kotiin.

Viherkasvien lajien suhteen minulla ei ole ehdottomia lemppareita, vaan vaihtelu virkistää. Tykkään kokeilla erilaisia kasveja ja muotokielessä ilahduttaa enemmän runsaus kuin esimerkiksi kaktusten tai jukkapalmun yksinkertaisuus. Joskus teen valinnan kasvin vihreän sävyn mukaan, toisinaan persoonallisuus kiehtoo tai jonkin uuden kasvin kokeileminen. Toisinaan viherkasvin valinta voi lähteä myös tilasta liikkeelle. Millainen viherkasvi voisi mahtua yöpöydälle tai keittiön tasolle?

Sain mummoltani viime keväänä pistokkaita hänen viherkasveistaan, joista olen saanut kasvatettua uusia kasveja hyvällä menestyksellä. Olen juurruttanut esimerkiksi mummolta saamia juorun pistokkaita eli kasvattanut katkaistulle kasvin osalle juuret vesilasissa ja istuttanut myöhemmin multaan. Juoru on ollut helppo kaveri ja sain sen jopa kukkimaan syksyllä. Pistokkaiden vaihto ystävän kanssa on yksi tapa saada uusia kasveja.

Viherkasvien hoito ja lannoitus

Kokosin tähän blogitekstiin yhteistyössä Kekkilän kanssa parhaat vinkin viherkasvien hoitoon ja lannoitukseen. Kasvit elää nyt pimeän talven aikana lepokautta, jolloin ne eivät tarvitse samassa määrin vettä ja ravinteita. Kevään tullen alkaa uusi kasvukausi, jolloin kannattaa tukea huonekasvien hoitoa laadukkailla ravinteilla kastelun ja sumutuksen ohessa. Kerron seuraavaksi muutamia hoitovinkkejä ja näytän niihin sopivia tuotteita Kekkilän valikoimasta.

Viherkasvien hoito talven lepokaudella

Syksyn ja talven pimeä aika on viherkasvien lepoaikaa. Talven lepokaudella viherkasvit siirretään kodin valoisimmalle ikkunalle tai mahdollisuuksien mukaan lisävalon alle kasvivalon läheisyyteen. Lepokaudella viherkasvien kastelua ja lannoitusta vähennetään, sillä kasvi ei tarvitse niitä yhtä paljon kasvun ollessa hitaampaa. Lannoitteen sijaan kasveille voi antaa luonnonmukaista merileväuutetta.

Merilevällä kasteleminen talvikaudella

Kekkilä Merilevä on luonnonmukainen, hajuton ja kasviperäinen lannoituksen lisänä annettava hoitoaine kaikille kodin kasveille. Merilevä tehostaa kasvien ravinteiden -ja vedenottokykyä. Lisäksi se parantaa vastustuskykyä ja lisää kasvien elinvoimaa etenkin pimeänä vuodenaikana.

Tee näin:

 1. Laske vettä kastelukannuun
 2. Lisää Merilevää 3 pumppausta/ litra
 3. Täytä kannu vedellä ja kastele kasvit

Sumutus ja suihkutus tekee viherkasveille hyvää

Pölyt kannattaa pyyhkiä kasvien lehdiltä silloin tällöin pois tai viedä ne kokonaisuudessaan suihkuun pesulle puhdistumaan. Puhtaat lehdet auttavat kasveja voimaan hyvin, sillä kasvi ottaa valon lehdillään ja myös ”hengittää” lehtien kautta. Kun lehdet ovat puhtaat, on kasvilla paremmat oltavat ja ne hyötyvät merilevällä tehdystä hoitosumutuksesta.

Merilevähoitosumutuksen annostelu sumutepulloon on 1 pumppaus merilevää 0,5 litraan vettä.

Kodin viherkasveja voi sumuttaa usein myös pelkällä vedellä. Kasvin sumuttaminen vedellä lisää ilmankosteutta, mikä on kasveille hyväksi.

Viherkasvien lannoitus kasvukauden aikana

Sisäkasvien kasvukausi käynnistyy valon lisääntyessä helmi-maaliskuussa. Kevät on jälleen oikea aika antaa viherkasveille annos elinvoimaa lannoitteen muodossa. Viherkasvit voivat hyvin, kun niitä lannoittaa. Kasviravinne on kasvien ruokaa, josta ne saavat ravinteet kasvuun ja kukintaan.

Viherkasveja ja ruukkukukkia lannoitetaan joka viikko kasvukaudella maalis-lokakuussa ja lepokaudella kerran kuukaudessa. Kaktusten ja mehikasvien ravinnetarve on vähäinen, kerran kuussa keväästä kesään. Kasvit lannoitetaan aina kastelun jälkeen.

Kekkilä kasviravinne

Kekkilä Kasviravinne on luonnonmukainen, kasviperäinen yleislannoite kaikille kodin kasveille. Kasviravinne on kätevä annostella suoraan pumppupullosta kastelukannuun.

Tee näin:

 1. Laske vettä kastelukannuun
 2. Lisää Kasviravinnetta 3 pumppausta/ litra
 3. Täytä kannu vedellä ja kastele kasvit

Kekkilä kasviravinnepuikot

Kekkilä Kasviravinnepuikko on luonnonmukainen ja pitkävaikutteinen yleislannoite kaikille kasveille.

Tee näin:

 1. Ota sopiva määrä ravinnepuikkoja pakkauksen ohjeesta
 2. Kastele multa hyvin
 3. Paina ravinnepuikot mullan peittoon
 4. Uusi lannoitus kolmen kuukauden kuluttua.

Kekkilän kuluttajien kanssa yhteistyössä kehitetyt uutuuslannoitteet löytyvät kätevistä ja kauniista pumppupulloista, mutta parasta niissä on helppokäyttöisyys: sama lannoite sopii kaikille kasveille!

Viherkasvien istuttaminen uuteen ruukkuun ja mullanvaihto

Uusi huonekasvi kannattaa istuttaa sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun mahdollisimman pian. Kasville tarvitaan isompi ruukku, jos vanha ruukku on täynnä juuria. Yleensä mullanvaihto tehdään kerran vuodessa.

Kekkilän Viherkasvimulta on viherkasveille parhaiten sopivaa multaa, josta kasvit saavat parhaan alustan ja voiman kasvulleen. Ruukun pohjalle laitetaan salaojaksi ruukkusoraa, jotta ylimääräinen kasteluvesi voi valua ruukun pohjalle, eikä jätä multaa liian märäksi. Altakasteluruukuissa salaojitusta ei tarvita.

Ruukkusoran päälle lisätään kasville sopivaa multaa. Kasteluvara kannattaa huomioida niin, että multapinta asettuu hieman ruukun reunaa alemmaksi. Kasvi otetaan pois vanhasta ruukustaan, enimmät vanhat mullat rapistellaan juuriston ympäriltä pois ja juuristoa voi myös avata hellävaroen.

Sen jälkeen viherkasvi asetellaan uuteen isompaan ruukkuun ja ruukku täytetään uudella mullalla. Istutuksen jälkeen multa kastellaan kauttaaltaan hyvin, jotta multa vielä tiivistyy ja täyttää pienetkin kolot. Lopuksi kasville valitaan kodista sopiva paikka valon mukaan.

Kasvin kastelua jatketaan sen vedenkulutuksen mukaan. Lehtiä sumutellaan ja lannoitus aloitetaan vuodenajan ja kasvikohtaisten ohjeiden mukaan.

Kekkilällä on kolme teesiä sisäkasvien hoitoon

 1. Kukaan ei elä pelkällä vedellä, ei myöskään huonekasvi. Tähän on helppo ratkaisu: lannoita viherkasveja kerran viikossa kasvukaudella maaliskuusta lokakuuhun. Pimeällä kaudella marraskuusta helmikuuhun riittää lannoitus kerran kuussa.
 2. Uusi viherkasvi kannattaa vaihtaa uuteen multaan ja isompaan ruukkuun, jotta juurilla on tilaa kasvaa.
 3. Kasvien kasvatus ei ole niin vakavaa puuhaa. Joskus se nimittäin sattuu kohdalle, vaikka olisi millainen viherpeukalo tahansa: kasvi näivettyy ja kuolee. Tämä ei tarkoita, että vika olisi sinussa. Tarvittaessa sure hetki, sitten hanki uusi kasvi ja yritä rohkeasti uudestaan! Kokeilemalla oppii.

Mielestäni tuo kolmas teesi on jopa kaikista tärkein, koska siitä syntyy tekemisen ilo. Viherpeukaloksi ei kukaan synny, vaan tekemällä oppii. Nautitaan vehreydestä ja viherkasvien hyvää tekevästä voimasta kodeissamme.

Vihertävää viikonloppua! <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @kekkilagarden

Nurmikon hoito ja lannoitus.

Syksy puutarhassa.

+11

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *