Miksi daalioita pitää esikasvattaa?

Daalioiden esikasvatus aikaistaa niiden kukintaa kesällä eli kesän aikana ehtii saada enemmän kukkia ja nauttia kukkaloistosta aiemmin ja pidempään. Daalioiden esikasvatus ei ole mitenkään pakollista, vaan juurakot voi istuttaa suoraan kukkapenkkiin myös touko-kesäkuun vaihteessa yöpakkasten/hallan loputtua. Mutta silloin ne aloittavat vasta kasvun ja kasvu tapahtuu esikasvatettuja myöhemmin.

Tähän vielä jatkokysymys: esikasvatatko sun daalian juurakoita lämpimässä, siis normaaleissa sisätiloissa? Mulla ei ole viileää tilaa, joten mietin, että onnistuuko ihan vaan sisällä.

Olen lukenut monesta lähteestä samaa, että daalian esikasvatukselle optimaaliset olosuhteet olisivat valoisa, viileähkö tila, joka ei kuitenkaan yöllä mene pakkaselle. Tuskin monella on tuollaista tilaa, sehän tarkoittaisi lämmitettyä lasiverantaa tai kasvihuonetta. Meillä ehkä ulkosaunan lauteet.

Olen aina esikasvattanut daaliat sisällä, tavallisessa huoneenlämmössä ja sanoisin, että aivan riittävän hyvin ovat onnistuneet näinkin. Latvomista kannattaa tehdä, jotta daaliat vahvistuu ja haaroittuu, varret eivät katkeile sitten niin helposti ulos siirrettäessä. (Tämä oli kuulemma ollut jonkun ongelma viime vuonna, kun daaliat olivat kasvaneet pitkinä ja honteloina) 

Daalioiden kasvatus

Miksi esikasvatat pussissa?

Esikasvatan pussissa sekä ruukuissa ja molemmissa onnistuu. Annoin pussivinkin siksi, ettei kaikkien tarvitse ostaa vain esikasvatusta varten (muovi)ruukkuja, jos sellaisia ei muuten kotitaloudessa ole. Esikasvatus onnistuu vallan hyvin muovipussissa sen lyhyen aikaa mitä niitä esikasvatetaan sisätiloissa. Esikasvatuksen jälkeen daaliat istutetaan runsaampaan multaan kukkapenkkiin, lavakaulukseen tai tilavaan ruukkuun.

Mihin multaan olet daaliat esikasvattanut?

Olen laittanut daaliat esikasvamaan moneenkin multaan, tänä keväänä kukkamultaan. Pääasia, että multa on laadultaan hyvää ja sisältää riittävästi ravinteita, jotta daaliat jaksavat kasvaa. 

Millaiseen multaan ulkona laittanut kasvamaan?

Viime kesänä daaliat kukkivat todella runsaasti, pitkään ja kukat olivat isoja. Kasvatin daalioita lavakauluksissa runsaassa mullassa ja uskon, että pohjatyöllä oli iso vaikutus siihen, että ne lähtivät niin hyvin kasvuun.

Käänsin rautalapiolla ensin lavakauluksen vanhan mullan, joka oli edellisen viljelykauden aikana huventunut. Sen jälkeen tyhjensin meidän kompostista ravinteikkaan kompostimullan vanhan joukkoon, ripottelin sekaan Kekkilän Kanankakkaa ja lopuksi lisäsin jokaiseen laatikkoon vielä pari pussia uutta ja tuoretta Kekkilän Puutarhamultaa. Multa oli todella hyvää ja ravinnerikasta, siitä oli daalioiden hyvä ponnistaa kasvuun. Myöhemmin kesällä kasvukauden ja kukinnan aikana vielä jatkoin lannoitusta kastelulannoitteella ja silloin tällöin lisäsin kanankakkaa mullan joukkoon.

Miten lannoitat daalioita?

Esikasvatusvaiheessa lannoitan sopivan vahvuisella kastelulannoitteellam kun daaliat ovat lähteneet kasvuun. Noin kerran viikossa voi antaa kasteluveden joukossa tai lisätä lannoitepuikon juurelle. Lannoitteita on monia erilaisia ja olen käyttänyt vaihtelevasti erilaisia. Pääasia, että lukee annostelun pakkausselosteesta (ettei lannoita liian vahvasti) ja ylipäätään muistaa lannoittaa. Lannoite on kasvien ruokaa, joka boostaa niiden kasvua.

Kanankakalla olen lannoittanut vasta sitten, kun daaliat on siirretty ulos kasvamaan. Kanankakkaa ei kannata erehtyä sisätiloissa käyttämään, hajuhaitta on melkoinen.

Tekeekö daalian yksittäisellä mukulalla mitään, joka oli irronnut tuosta ryppäästä?

Daalian juurakoita myydään pusseissa, jonka pohjalle aika monesti irtoaa sellainen pieni mukula (soikea peruna) eli juurakosta irronnut mukula. Yksittäisellä mukulalla ei tee mitään, jos siinä ei ole riittävästi sitä edellisen vuoden kasvutynkää. Pelkästä mukulasta daalia ei lähde kasvamaan, mutta saa tietenkin yrittää, jos siltä tuntuu.

Missä vaiheessa siirrät tosta pussista ruukkuun kasvamaan ja missä vaiheessa viet ulos?  

En siirrä välissä ruukkuun, vaan suoraan pussista ulos lavakaulukseen/kukkapenkkiin kasvamaan. Daalian siirtäminen ulos kasvamaan tapahtuu siinä vaiheessa, kun hallat ja yöpakkaset ovat varmuudella ohi. Daaliat eli dahliat ovat ymmärtääkseni peräisin Meksikosta, Väli- ja Keski-Amerikasta ja kasvavat siellä luonnonmukaisina ja kotoperäisinä kasveina. Ne ovat tottuneet lämpimään ilmastoon, eivätkä siksi siedä pakkasta tai hallaa, varsinkaan keväällä istutusvaiheessa. Siksi esikasvatus on tehtävä lämpimässä ja ulos istuttaminen vasta myöhemmin kevään edetessä kohti kesää. Suomi on pitkä maa, joten yhtä aikaikkunaa ei voi antaa, vaan pakkasen ja kelien mukaan. 

Viime vuonna vein pari daaliaa liian aikaisin ulos toukokuun lopulla. Hallayö nahistutti ne täysin ja pilaantuivat siinä.

Miten istutan daalian ulos ulos?

Daalian voi istuttaa ruukkuun, kukkapenkkiin tai esimerkiksi lavakaulukseen. Parhaiten ovat kukkineet minulla ne daaliat, jotka ovat olleet runssaimmassa mullassa kukkapenkissä tai lavakauluksessa. Ruukussa kasvaneet ovat menestyneet ihan hyvin, mutta kukinta ei ole ollut ihan yhtä runsasta ja ongelma oli myös heinäkuun helteiden aikaan ruukun nopea kuivuminen. Saatoin välillä kastella aamulla ja silti hellepäivän illalla daalia alkoi illalla olla nuupahtanut, koska iso kasvi ja isot lehdet haihdutti niin paljon. Lavakauluksessa ja kukkapenkissä on yhteys maahan ja silloin kuivuminen ei ole helteillä niin nopeaa. Laitoin lavoissa mullan päälle  vähän myös Kekkilän kuorikatetta, joka ehkäisee veden haihtumista mullasta kastelun jälkeen. 

Milloin, miten ja miksi daalia latvotaan?

Latvominen esikasvatusvaiheessa tekee daaliaan lisää haaroja, siihen kasvaa enemmän oksia eli daaliasta kasvaa suurempi puska, mikä tarkoittaa enemmän kukkia. Latvomisen toinen hyöty on sekin, että sisätiloissa esikasvatuksessa daalia kasvaa joskus pituutta ohuena ja hontelona, jolloin sen latvominen (eli lyhentäminen parin lehtiparin jälkeen) voi auttaa kasvin tukevoitumista. Tukeva ja tuuhea on helpompi istuttaa kesän alussa ulos, sen sijaan ohut ja pitkä voi katkeilla helpommin.

Oletko aina istuttanut daalioita vain lavakauluksiin? Onko sulla kokemusta, onko se paras paikka niille? Ja onko sulla yksi vai kaksi kaulusta päällekkäin?

Olen kasvattanut daalioita kukkapenkissä, lavakauluksessa ja terrassilla ruukuissa. Isoimmat puskat ja eniten kukkia on minun kokemuksella tullut daalioihin, jotka ovat kasvaneet runssaimmassa mullassa lavakauluksessa tai kukkapenkissä. Suurimmassa osassa lavakauluksia oli kaksi päällekkäin, muutamassa vain yksi, mutta silloin olin kaivanut kauluksen alle kuopan, joten niissäkin oli runsaasti multaa. 

Kasvu hidastui ruukussa loppukesällä, ja veikkaan syyksi sen, ettei juurille enää olut tilaa kasvaa isommiksi.

Heips! Ekaa kertaa esikasvatan daalioita, niin mietin sitä, että jos se latvotaan kuitenkin alhaalta, niin täytyykö kasvin antaa silti kasvattaa noin paljon tota ”hukkaan leikattavaa” osaa?  Vai voiko latvoa heti kun näkyy ne kaks lehtiparia?

Latvoin daaliat Insgtagram-videolla ja ne olivat ehtineet kasvaa aika isoiksi, koska välissä oli elämä (yksi synnytys ja sairaalakeikka :D), joten tämän kevään daaliat menee sillai tässä sivussa vasemmalla kädellä. Ehkä hieman aiemmin olisin voinut ne latvoa, mutta en suosittele latvomaan heti kun vihreää alkaa näkyä. Kasvin on annettava kasvattaa ”uusi runko” kunnolla alkuun ja muutamat lehdet aika matalalle. Sen jälkeen se jaksaa sitten tuuheentua. Kasvi tarvitsee lehtiä yhteyttämiseen eli kasvuun ja sille pitäisi jäädä pari lehtiparia latvomisen jälkeenkin, jotta jaksaa jatkaa kasvuaan.

Hei meinasin mökille viedä mun daaliat. Voisko näitä kasvattaa ruukussa? Olin lukevinani jostain näin. Kumpikohan ois parempi: muovi vai saviruukku?  

Pärjäävät ruukussa, mutta mun kokemus on se, etteivät kuki ihan niin paljon sitten enää kun tila loppuu ns juurilla kesken. Voi toki kasvattaa ruukussa, mutta ruukussa niitä pitää kastella useammin kuin kukkapenkissä. Toivottavasti mökillä riittää kastelijoita tarpeeksi. Saviruukut ovat kauniimpia, mutta muoviruukuissa kasteluvesi säilyy oman kokemuksen mukaan hiukan pidempään ja voisi siksi olla mökille parempi valinta. 

Millaisessa kasvupaikassa daalia viihtyy?

Koska daaliat ovat kotoisin Keski/Väli-Amerikasta ja Meksikon alueelta, joten viihtyvät ne lämmössä ja auringossa. Meidän entisen kodin piha oli lähes koko päivän auringossa ja daaliat viihtyivät hyvin. Heinäkuun helteillä oli muutama viikko, kun toivoin, että olisipa hieman enemmän varjoa. Silloin piti kastella runsaasti. Oma kokemusta on siis aurinkoiselta ja lämpimältä kasvupaikalta, joten sen mukaan osaan vain kommentoida. Tämä kesä on ensimmäinen tällä uuden kodin pihalla, enkä siksi ole vielä aivan varmaksi päättänyt, minne sijoitan daaliat kasvamaan. 

Jos jokin asia vielä mietityttää, niin jätä kysymys kommenttina tähän postaukseen, käyn vastaamassa siihen täällä blogin puolella. :)

Kesän daalioista haaveillen,

Hilla

Instagramissa @hillasblog

Lue lisää: Mitä leikkokukkia kasvatan?

  1. Annika 27.4.2022 at 20:13 - Reply

    Monta juurakkoa sinulla on lavakauluksessa? 🌸

    • Hilla 20.5.2022 at 09:52 - Reply

      Pieniä daalialaikkeita on mahtunut 4-5, mutta jätti cafe au lait kasvoi miltein 2 metrin korkuiseksi puskaksi ja mahtui just ja just 2 kpl sellaisia. :) Eri hiukan siis vaihtelee, mutta puskia niistä kasvaa, jotka kukkivat heinäkuun lopulta jopa lokakuun alkuun, silloin keräsin viimeiset, sitten yöpakkaset vei viimeiset.

  2. Jonna 27.4.2022 at 23:43 - Reply

    Sinun innoittamana laitoin tällä viikolla elämäni ekat daaliat esikasvatukseen:) Nyt innolla odotan et saanko ne pidettyä hengissä.

    • Hilla 20.5.2022 at 09:50 - Reply

      Mahtava juttu, ihana kun innostuit kokeilemaan! :)

  3. Minna 4.5.2022 at 20:23 - Reply

    Erotteletko samasta juurakosta kasvaneet daaliat jossain vaiheessa vai istutatko kaikki samaan ruukkuun/lavakaulukseen tms?

    • Hilla 20.5.2022 at 09:50 - Reply

      Moikka! Kun juurakko on lähtenyt kasvuun keväällä, niin silloin en siihen koske, vaan laitan lavakaulukseen suoraan kasvamaan. Juurakot nostetaan maasta pois syksyllä ja nostetaan esim kellariin talveksi. Keväällä ennen esikasvatusta isoja juurakoita voi jakaa ja siten saada yhdestä isosta juurakosta useamman kasvuston. Mutta jako on tehtävä ennen kasvuun lähtöä, näin olen ainakin ymmärtänyt. :)

  4. Reetta 21.4.2023 at 12:19 - Reply

    Moikka!

    Onko sun lavakaulukset 80x120cm, ja tämän kokoisiin olet laittanut 4-5 kpl pieniä daalialajikkeita?

    • Hilla 25.9.2023 at 10:34 - Reply

      Kyllä, just niin! :)

  5. elina 31.3.2024 at 11:41 - Reply

    Pääsiäishuomenta!
    Kuinka aikaisin keväällä kannattaa alkaa esikasvatus? Onko huhtikuun alku liian aikaisin?

  6. Meri 22.4.2024 at 07:54 - Reply

    Moikka! Esikasvatusvaiheessa sisällä – miten usein kastelet daalian alkuja? Pitääkö mullan kuivahtaa välissä vai kastellaanko runsaasti vai miten päin? Tuolla luki että kerran viikossa kastelun yhteydessä voi laittaa lannoitetta, tarkoittaako tämä samalla sitä, että kerran viikossa siis kastelu?

Seuraa Instagramissa