Sinulla, minulla ja meillä kaikilla on varmasti joitain unelmia. Tiedostettuja ja tiedostamattomia. Pieniä tai suuria. Sellaisia haaveita, visioita, tavoitteita ja ajatuksia, joita kutsutaan myös unelmiksi. Jotkut unelmat voivat tuntua täysin ylilyönneiltä, mutta älä silti luovu niistä. Jotkut unelmat vaativat työtä, jotkut päättäväisyyttä, jotkut hyvää onneakin. Unelmia saa olla ja niitä kannattaa sanoa ääneen, vähintään itselleen. Tänään halusin kirjoittaa aiheesta: unelmakartta kohti omia unelmia. Miten omia unelmia voisi työstää, miten omia unelmia voisi kirjata ylös, jotta ne voisivat jonain päivänä olla lähempänä toteutumista?

Unelmakartta on tosi yksinkertainen, mutta hämmästyttävän toimiva keino tai tapa työstää omia unelmia, visioita sekä tulevaisuuden tavoitteita. Itselläni unelmakartan tekeminen auttaa siihen epämääräiseen tunteeseen, kun haluan selkeyttää itselleni, mitä mielessäni pyörii. Kun saan visualisoida omat ajatukseni näkyvään muotoon, niin useimmiten niistä tulee selkeämpiä. Siten niitä kohti on helpompi myös kulkea.

Unelmakartta kohti omia unelmia

Eikä unelmakartan idea ole pelkästään se, että unelmien pitäisi toteutua tai että unelmakartta olisi jokin toimintakaavake unelmien saavuttamiseen. Unelmakartta saa olla alitajunnan tuotetta, yliampuva ja lähes mahdottomalta tuntuva. Se saa olla paikka, jonne kirjoitat villeimmätkin ajatuksesi, koska sellainenkin on välillä tosi ihanaa ja vapauttavaa. Itse saatan kirjoittaa tai piirtää oman unelmakartan juuri niissä tilanteissa, kun kaipaan hieman suuntaviivoja tai hauskuuttakin elämääni. Annan mielen olla täysin avoin ja paperille saa tulla mitä vain! Unelmakartta on hykerryttävän voimaannuttava tapa työstää omia visioitaan kuvien, sanojen tai leikekuvien avulla ikään kuin todeksi.

Unelmakartan voi toteuttaa vaikkapa lehdistä kuvia leikkaamalla. Idea on yksinkertainen. Leikkaa sinua puhuttelevia kuvia, sanoja ja lauseita lehdistä ja kokoa niistä isolle paperille tai kartongille taulu. Alitajunta ymmärtää kuvia ja sitten sinulla on paperilla konkreettisia asioita, joita kohti voit kulkea. Äiti-ihmiset, joilla ei ole aikaa askarrella (haha!), tämän voi vaihtaa myös kirjoittamiseen. Kirjoita ensin mieleesi tulevia unelmia paperille. Kirjoittaminen on siitäkin hyvä asia, että silloin et ole kenenkään toisen ideoiden tai kuvien vaikutuksen alainen. Kaikki mieleesi tulevat ajatukset pulppuavat silloin sinusta itsestäsi. Toisaalta se voi olla myös haaste ja siksi lehdistä sanojen ja kuvien leikkaaminen voi jopa päästä ajatukset valloilleen. Käsillä tekeminen on myös meditatiivista.

Ennen unelmakartan tekemistä on hyvä rauhoittua hetkeksi ja antaa ajatuksille tilaa, niille hulluimmillekin tai pienimmille. Mieli on hyvä rauhoittaa vastaanottavaan tilaan. Pyyhkiä pois päivän arkiset askareet, kiireet ja tulevat hetket. Ole vain tässä hetkessä, ota eteesi tyhjä paperi ja anna unelmiesi syntyä paperille.

Sano unelmasi ääneen

Omasta kokemuksestani tällaiset unelmakartat eivät synny väkisin vääntäen, liikaa yrittämällä. Kun kysymys on omista unelmista ja tavoitteista, ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Liian isoa unelmaa tai liian pientä unelmaa. Jollekin unelma voi olla, että pääsisi uimahalliin kerran viikossa. Toisen unelmakartassa sopivan kokoinen unelma on vuoden kestävä maailmanympärysmatka. Me ihmiset olemme erilaisia ja siksi myös unelmoimme hyvin erilaisista asioista. Pienistä ja suuremmista. Unelmat ja tavoitteet voivat olla myös sellaisia, että niitä toivoo, mutta ei vielä ihan täysin uskoisi itsekään niiden toteutuvan. Silti asia voi olla unelma!