Unelmakartta kohti omia unelmia

Sinulla, minulla ja meillä kaikilla on varmasti joitain unelmia. Tiedostettuja ja tiedostamattomia. Pieniä tai suuria. Sellaisia haaveita, visioita, tavoitteita ja ajatuksia, joita kutsutaan myös unelmiksi. Jotkut unelmat voivat tuntua täysin ylilyönneiltä, mutta älä silti luovu niistä. Jotkut unelmat vaativat työtä, jotkut päättäväisyyttä, jotkut hyvää onneakin. Unelmia saa olla ja niitä kannattaa sanoa ääneen, vähintään itselleen. Tänään halusin kirjoittaa aiheesta: unelmakartta kohti omia unelmia. Miten omia unelmia voisi työstää, miten omia unelmia voisi kirjata ylös, jotta ne voisivat jonain päivänä olla lähempänä toteutumista?

Unelmakartta on tosi yksinkertainen, mutta hämmästyttävän toimiva keino tai tapa työstää omia unelmia, visioita sekä tulevaisuuden tavoitteita. Itselläni unelmakartan tekeminen auttaa siihen epämääräiseen tunteeseen, kun haluan selkeyttää itselleni, mitä mielessäni pyörii. Kun saan visualisoida omat ajatukseni näkyvään muotoon, niin useimmiten niistä tulee selkeämpiä. Siten niitä kohti on helpompi myös kulkea.

Unelmakartta kohti omia unelmia

Eikä unelmakartan idea ole pelkästään se, että unelmien pitäisi toteutua tai että unelmakartta olisi jokin toimintakaavake unelmien saavuttamiseen. Unelmakartta saa olla alitajunnan tuotetta, yliampuva ja lähes mahdottomalta tuntuva. Se saa olla paikka, jonne kirjoitat villeimmätkin ajatuksesi, koska sellainenkin on välillä tosi ihanaa ja vapauttavaa. Itse saatan kirjoittaa tai piirtää oman unelmakartan juuri niissä tilanteissa, kun kaipaan hieman suuntaviivoja tai hauskuuttakin elämääni. Annan mielen olla täysin avoin ja paperille saa tulla mitä vain! Unelmakartta on hykerryttävän voimaannuttava tapa työstää omia visioitaan kuvien, sanojen tai leikekuvien avulla ikään kuin todeksi.

Unelmakartan voi toteuttaa vaikkapa lehdistä kuvia leikkaamalla. Idea on yksinkertainen. Leikkaa sinua puhuttelevia kuvia, sanoja ja lauseita lehdistä ja kokoa niistä isolle paperille tai kartongille taulu. Alitajunta ymmärtää kuvia ja sitten sinulla on paperilla konkreettisia asioita, joita kohti voit kulkea. Äiti-ihmiset, joilla ei ole aikaa askarrella (haha!), tämän voi vaihtaa myös kirjoittamiseen. Kirjoita ensin mieleesi tulevia unelmia paperille. Kirjoittaminen on siitäkin hyvä asia, että silloin et ole kenenkään toisen ideoiden tai kuvien vaikutuksen alainen. Kaikki mieleesi tulevat ajatukset pulppuavat silloin sinusta itsestäsi. Toisaalta se voi olla myös haaste ja siksi lehdistä sanojen ja kuvien leikkaaminen voi jopa päästä ajatukset valloilleen. Käsillä tekeminen on myös meditatiivista.

Ennen unelmakartan tekemistä on hyvä rauhoittua hetkeksi ja antaa ajatuksille tilaa, niille hulluimmillekin tai pienimmille. Mieli on hyvä rauhoittaa vastaanottavaan tilaan. Pyyhkiä pois päivän arkiset askareet, kiireet ja tulevat hetket. Ole vain tässä hetkessä, ota eteesi tyhjä paperi ja anna unelmiesi syntyä paperille.

Sano unelmasi ääneen

Omasta kokemuksestani tällaiset unelmakartat eivät synny väkisin vääntäen, liikaa yrittämällä. Kun kysymys on omista unelmista ja tavoitteista, ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Liian isoa unelmaa tai liian pientä unelmaa. Jollekin unelma voi olla, että pääsisi uimahalliin kerran viikossa. Toisen unelmakartassa sopivan kokoinen unelma on vuoden kestävä maailmanympärysmatka. Me ihmiset olemme erilaisia ja siksi myös unelmoimme hyvin erilaisista asioista. Pienistä ja suuremmista. Unelmat ja tavoitteet voivat olla myös sellaisia, että niitä toivoo, mutta ei vielä ihan täysin uskoisi itsekään niiden toteutuvan. Silti asia voi olla unelma!

Unelma voi olla esimerkiksi tulevaisuudessa oma yritys: kauneushoitola, kahvila, verkkokauppa tai konsultointiyritys. Tällä hetkellä unelma ei välttämättä näytä ajankohtaiselta tai tapahtuvan lähitulevaisuudessa, mutta silti siitä saa unelmoida.

Ääneen sanotuilla unelmilla on nimittäin suurempi todennäköisyys toteutua. Kun uskallat sanoa ääneen, mistä unelmoit, kirjoitat sen vielä paperille ylös, niin pikkuhiljaa ja alitajuntaisesti teet valintoja ja ratkaisua ehkäpä juuri siihen suuntaan. Jos haaveena on oman kahvilan perustaminen, niin pitkällä aikavälillä katselet kahviloita sillä silmällä, millaisen itse haluaisit perustaa. Mietit kahvilla ollessasi, mitä omassa kahvilassasi haluaisit tarjoiltavan, millainen tunnelma ja sisustus siellä olisi ja miten haluaisit asiakkaitasi palveltavan. Ehkä sinulle syntyisi ajatus takaraivoon siitä, miten haluaisit positiivisesti yllättää asiakkaasi. Tämä kahvilan perustaminen toimii siis esimerkkinä, mutta yhtä lailla ääneen sanotut unelmat ja tavoitteet ohjaavat jossain määrin toimintaamme. Menemme ehkäpä hiljaa niitä kohti.

Suurin asia kohti oman unelman toteutumista on niiden myöntäminen itselleen. Oli se mikä hyvänsä. Jos nykyinen työ ei vaikkapa motivoi, niin tulevaisuuden unelma voi olla alan vaihto. On uskallettava myöntää myös itselleen realiteetit, jotta voi lähteä rakentamaan reittiä kohti omaa, uutta tavoitetta.

Isoja ja pieniä unelmia

Jotkut unelmat vaativat myös rahallisia panostuksia ja niissä tilanteissa säästäminen voi olla asia, josta täytyy lähteä liikkeelle. Harvalla meistä on takataskussa isoa pottia mammonaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö jokin sellainenkin rahallista panostusta vaativa asia olisi mahdollinen, joskus. Ystävälläni oli esimerkiksi kolme vuotta sitten haave vuoden kestävästä maailmanympärimatkasta. Olihan heillä paljon epäilijöitä ja osa yritti puhua heille ”järkeä”, mutta suurin ja merkittävin asia oli oma sisäinen motivaatio ja oman unelman toteuttaminen. Se vaati pariskunnalta molempien vakituisista töistä irtisanoutumista sekä oman asunnon myymistä. Joku toinen voisi toteuttaa samanlaisen matkan säästämällä, siinä tilanteessa unelman toteutuminen vaatisi pitkäjänteisyyttä ja säästämistä. Kolmas voisi lähteä puolestaan ulkomaille tekemään töitä ja sitä kautta kokemaan erilaisia kulttuureja ja tapoja elää ympäri maailman.

Tähän mennessä olen luetellut esimerkkeinä todella isoja unelmia. Unelmat voivat olla pieniäkin, kuten: haluan päästä viikonlopuksi metsään vaeltamaan ja telttaretkelle, haluan vaihtaa viisipäiväisestä työviikosta nelipäiväiseen, jotta saisin viettää enemmän aikaa lapseni kanssa, haluan ostaa talveksi juuri sen toppatakin, josta olen monta vuotta unelmoinut, mutta koskaan minulla ei ole ollut varaa. Haluan joogata kerran viikossa, haluan oppia uimaan tai laulamaan, haluan alkaa valmistella joulua jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta. Unelmia on niin monenlaisia ja erilaisia. Kullakin meillä erilaisia.

Unelmakartta juuri sinulle

Ja lopuksi haluan sanoa sen, ettei kenenkään tarvitse nähdä sinun unelmakarttaasi. Voit rakentaa sen ja laittaan vaikka vaatehuoneen korkeimmalle hyllylle puoleksi vuodeksi tai vuodeksi odottamaan. Sitten ajan kuluessa voit palata uudelleen unelmiin, ja ehkä yllättyäkin näkemästäsi. Jotkut unelmat saattavat olla toteutuneita, osa unelmista tulleet lähemmäksi sinua ja osa unelmista muuttuneet merkityksettömiksi. Niin unelmille on tapana tapahtua. Mutta kaikesta tästä huolimatta unelmakartta on toimiva väline kanavoida omia ajatuksiaan pään sisältä visuaaliseen muotoon.

Itse aion lähiaikoina tehdä oman unelmakarttani, ihan sellaisen villin ja vapaan. Lupaan kuvata sen sitten tänne blogiin ja kertoa, mitä siitä syntyi. 🙂

Oletko sinä tehnyt joskus unelmakartan? Mikä merkitys unelmilla on sinulle? Koetko, että omat unelmat myös motivoivat sinua eteenpäin? Vai tuntuuko kenties, että tällaiset unelmajutut ovat täyttä humpuukia?

-Hilla

Lue lisää:

Näin säästin pesämunan ensimmäiseen omistusasuntoon.

Mitä, jos olisimme valinneet toisin?

Luovuus on seurausta tuhlatusta ajasta.

Rovaniemen alkavaa ruskaa ja yhdessäoloa.

 

+12

You may also like

4 kommenttia

 1. Heei tuohan pitäis tehä itekki! Ja pyytää miestäki tekemään… Näkis molempien pienempiä ja suurempia unelmia. Ja osattais paremmin yhdessä mennä niitä kohti ja tukea toisiamme niissä, ku ois jotenki konkreettisesti ne tuotu esille.. Toisaalta tuntuu, et mistä minä muka haaveilen, ku lapsikin on ja toinen tulossa. Lapset on aina ollut se suurin haave, tasapainoisen parisuhteen lisäksi. Mut onhan näitä. Omakotitalo isommalla tontilla, omaa aikaa viikoittain, kahdenkeskinen lomaviikko jossakin pohjoisessa, parisuhdeaikaa kerran kuussa jne jne.. Pitäis vaan mennä noita kohti oikeen tiedostaen..

  0
  1. Toi oliskin hyvä idea, että myös mies tekisi. Ja sitten niistä voisi myös yhdessä keskustella. Tietäisi molemmat, mitä toisella on ajatuksissa, jos ei niitä aina muista ääneen sanoa. 🙂 Ja olet oikeassa, itsestäkin tuntuu, että kaikkihan tässä jo on ja niin onkin, mutta saa siitäkin huolimatta haaveilla ja unelmoida. Vaikka jotain pienempääkin. Unelmat on kuitenkin asioita, jotka vie myös elämää useimmiten positiivisella tavalla eteenpäin.

   0
 2. Teen n. puolivuosittain ”aarrekartan” keräämällä ensin lehdistä sellaisia kuvia/sanoja/aforismeja tms, jotka jotenkin sykähdyttää. Käyn ne sitten läpi siten, että saan niistä itselle merkitykselliset ”teemat” elämän eri osa-alueille. Yleensä siis olen jo alussa intuitiivisesti poiminut kuvia, joita haluaisin enemmän tai joista olen haaveillut. Lopulta asettelen ja liimaan kuvat kartongille ja teippaan sen vaatehuoneeseen, josta se osuu silmiin joka aamu. Jälkikäteen on kiva katsoa, miten kartasta on pala kerrallaan menneiden kk aikana tullut totta.

  0
  1. Kuulostaa ihanalta! 🙂 Ja tuo siinä onkin mukavaa, kun voi jälkikäteen katsoa, miten asiat ovat edenneet elämässä. 🙂

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *