Moikka ja mukavaa torstaita sinulle! Kuten jo lokakuun kuulumisissa kerroin, minua on vaivannut viime viikot oikein kunnon flunssa, joka ei vaan ota laantuakseen. Viime viikolla se oli ollut kolme viikkoa ja eilen tuli täyteen neljäs flunssainen viikko. Tästä ei ole tarkoitus tulla mikään sairaskertomus, vaan enemmänkin haluaisin jakaa parhaat vinkit flunssakaudella terveenä pysymiseen tai flunssasta parantumiseen, jos ne voisi olla jollekin avuksi. Itse en ole tästä näköjään paras esimerkki, mutta eilisen lääkärikäynnin jälkeen olen taas pari juttua fiksumpi. :)

Tämä syksy on meidän lapsen ensimmäinen syksy päiväkodissa ja meitä jo etukäteen hieman valmisteltiin siihen, että vanhemmatkin helposti sairastaa ne samat pöpöt lapsen kanssa, jos vastustuskyky ei ole jossain muualla vielä rautaiseksi kehittynyt. Daniel on säästynyt vähän vähemmällä, mutta kyllä me molemmat ollaan kipeinä oltu tämän puolivuotisen päiväkotiuran aikana enemmän kuin hetkeen muistan.

Tämä viimeisin flunssa alkoi kovalla kurkkukivulla ja muuttui siitä kauheaksi yskäksi ja nuhaksi. Kurkkukipu ja yskä lähtivät, mutta nenää olen niistänyt neljä viikkoa. Tällä viikolla sitten kävelin lääkäriin, koska alkaahan tämä jo riittää. Ketuttaa, jos totta puhun.

Lisää vastustuskykyä, kiitos!

Multa otettiin verenkuva, jossa kaikki kunnossa eikä tulehdusarvotkaan koholla. Hemoglobiini hyvällä tasolla, samoin myös varastorauta ferritiini. Selväähän se oli, että poskionteloissa on jonkinlainen tulehdus, mutta lääkäri suositteli silti sinnittelemään taudin pois ilman antibioottia. Antibioottihan toimii niin, että se tappaa tautibakteereja kehosta ja samalla menee niitä kultaakin kalliimpia hyviä bakteereja, jotka ovat osa vastustuskykyä.

Tässä kohtaa taas muistutan lähdekriittisyyttä, tämä on mun henkilökohtainen blogi, eikä siis mikään tiedeartikkeli, joten kuuntele oman lääkärisi neuvoja, aina tällaisissa kohdin. Minä kuitenkin oman lääkärin ohjeella päätin sinnitellä ilman antibioottia ainakin vielä hetken aikaa. Annan kropalle mahdollisuuden hätistää tauti itse pois ja muodostaa sitä kautta vastustuskykyä paremmaksi seuraavia koitoksia varten.

Sain lisäksi muutaman suositeltavan vinkin, joita kannattaa miettiä oman vastustuskyvyn tueksi. Osa vinkeistä on tosi tavallisia juttuja, mutta hyvä nekin on muistutella mieleen:

Parhaat vinkit flunssakaudella terveenä pysymiseen

  • Käsien pesu! Siitä ei voi flunssakaudella liikaa muistuttaa. Kun tulee kaupasta, työpaikalta tai päiväkodista kotiin, niin vessan kautta kädet pesten. Moni virus ja bakteeri leviää pisaratartuntana kädestä toiseen. Hyvällä käsihygienialla voi vaikuttaa ainakin vähän.
  • Maitohappobakteerikuuri tai jatkuva annos. Mulle lääkäri suositteli tällaista 10 päivän kuuria Vivomixx-maitohappo- ja bifidobakteerilisää. Paketin kyljessä lukee, että 450 miljardia elävää bakteeria. Tätä saa siis ihan ilman reseptiä. Otetaan 10 päivän kuurina ja sitten voi jatkaa tavallisilla maitohappobakteerikapseleilla, joissa on suhteessa vähemmän tehoa.
  • Lääkäri myös mainitsi, että D-vitamiinilla ja B-vitamiinilla on tärkeä rooli vastustuskyvyn kannalta. Erityisesti D:llä, jota emme saa riittävästi syksy- ja talviaikaan Suomessa kun aurinko ei paista riittävästi. Terveen aikuisen D-vitamiinin nykyinen päiväsaannin pitkään käytetty suositus on 10 mikrog. Annos on todennäköisesti liian vähän pohjoisen auringottomana talvikautena. Tähän viittaa se, että auringonvalon puuttuessa täydellisesti D-vitamiinin annos 10 mikrog/vrk ei pysty pitämään veren D-vitamiinin (kalsidiolin) pitoisuutta vakaana, vaan pitoisuus laskee. Itse ostin