Kauramaidon pehmittämä kukkakaalikeitto

Kaupallisessa yhteistyössä Kaslink Aito.

Olen koko ikäni ollut maitotuotteiden kuluttaja ja ne ovat kuuluneet osaksi päivittäistä ruokailuani. Olen siinä mielessä tyypillinen suomalainen. Reilu vuosi sitten aloin tutustua enemmän kaurasta valmistettuihin tuotteisiin, osin hyvinvoinnin näkökulmasta, osin ihon epäpuhtauksien takia, osin ympäristösyistä ja osin siksi, että vaihtoehtoja on nykyään enemmän tarjolla.

Meidän perheessä kauratuotteiden ja etenkin kauramaidon käyttö arjessa, ruuanlaitossa, leivonnassa ja lapsen ruokajuomana on lisääntynyt viimeisimmän vuoden aikana. Olen kokeillut kauratuotteita erilaisiin tarkoituksiin ja pian huomasin, että ne toimivat ihan yhtä hyvin kuin perinteiset lehmänmaidosta valmistetut tuotteet.

Kaurajuoma arjessa, leivonnassa ja ruuanlaitossa

Tällä hetkellä esimerkiksi yksi suosikkini on lähes joka aamuinen kaurapuuro, jonka keitän kauramaitoon. Siitä tulee mukavan pehmeä, maukkaampi ja kauramaito antaa puuroon myös ihanaa makeutta. Päälle laitan pakasteesta marjoja; vadelmia, tyrnimarjoja, mustikoita, mansikoita, mustaviinimarjoja, puolukoita, mitä milloinkin sattuu olemaan. Kauramaitoon keitetty aamupuuro tuntuu jollain tavalla tukevammalta ja pitää siksi vatsan kylläisenä pidempään. Lapsikin syö aamupuuronsa paremmin, kun olen keittänyt sen kauramaitoon – eron siis taitaa huomata joku muukin.

Leivonnassa kauramaito korvaa hyvin tavallisen maidon. Olen monet kerrat pyöräyttänyt sämpylätaikinan kauramaitoon tai leiponut pehmeät korvapuustit kauramaitoon. Blogiin jaoin tänä keväänä ohjeen pannukakku kauramaidosta, johon niin ikään tulee nesteeksi 8 desilitraa kaurajuomaa.

Kotimainen Kaslink Aito Kaurajuoma valmistetaan suomalaisesta kaurasta

Jossain vaiheessa käytin jonkin verran manteli-, riisi-, ja cashew-maitoa, soijamaitoa harvemmin, mutta nykyään kaupan hyllystä mukaan tarttuu lähes poikkeuksetta edellä mainittujen sijaan vain kauramaitoa. Suurimmat syyt ovat maku ja kotimaisuus. Minusta on upeaa, että meillä on täällä Suomessa kotimainen perheyritys Kaslink, joka tuottaa kauramaitoa Kouvolassa puhtaasta suomalaisesta kaurasta. Suomalaista perheyritystä ja kotimaisia raaka-aineita on kiva suosia, ja lisäksi kaurajuomat pärjäävät vertailussa maun ja laadun puolesta muihin verrokkeihin.

Kaslinkin Aito on tuoteperhe, jonka avulla on helppo korvata yksi jos toinenkin maitotuote kaurapohjaisella vaihtoehdolla. Aito-tuoteperhe tarjoaa kaurapohjaisia vaihtoehtoja niin juomiin, välipaloihin, leivontaan kuin ruoanlaittoonkin.

Aito Kaurajuoma ja Aito Kaurajuoma Barista ovat laktoosittomia, maidottomia ja gluteenittomia, joten ne sopivat myös keliaakikon ruokavalioon. Kaurajuomiin on lisätty kalsiumia, D2-vitamiinia, B12-vitamiinia, foolihappoa ja jodia. Kaurajuoma Barista on koostumukseltaan hieman täyteläisempää ja kahvijuomia varten sen pystyy vaahdottamaan kylmänä tai kuumana. Baristasta syntyy herkullinen cappuchino tai lattekahvi ja niiden lisäksi se soveltuu hyvin leivontaan ja ruoanlaittoon.

Kasvimaidot ovat osa jääkaappimme sisältöä ja uskon, että monille teillekin kauratuotteet ovat jo luonnollinen osa arkea – ainakin jossain määrin. Kokeilemalla olen itse oppinut parhaiten, miten kaurapohjaiset tuotteet soveltuvat ruoanlaittoon tai leivontaan.

En ole missään määrin ehdoton ruokailujeni suhteen, mutta esimerkiksi maidon korvaaminen kauratuotteilla on tehty nykyään todella helpoksi. Eikä todellakaan kaikkea tarvitse kerrasta vaihtaa, en minäkään niin ole tehnyt, mutta pikkuhiljaa voi huomata uusia toimivia tuttavuuksia, jotka vähitellen muuttuvat rutiiniksi tai jääkaapin vakiovarusteeksi. Moni varmaan pohtii myös käytännön seikkoja: vaahdottuuko kaurakerma kakun koristeluun, mutta kokeilemalla sekin selviää.

Kauramaidon pehmittämä kukkakaalikeitto

Pohtiessani reseptiä tähän postaukseen halusin leivonnan sijaan valita arkiruoan, koska kauratuotteiden käyttö ruoanlaitossa on vielä jokseenkin epätavallisempaa. Meidän perheen arjen bravuureja ovat erilaiset sosekeitot niiden helppouden ja nopeuden vuoksi. Silti niistä saa loihdittua pehmeän täyteläisiä ja pienillä viilauksilla mukaan saa erilaisia makuja.

Tästä kauramaidon pehmittämästä kukkakaalikeitosta yrttiöljy tekee pirteän keväisen. Lisukkeeksi vain tuoretta leipää ja iltaruoka on hetkessä valmis pöytään katettavaksi esimerkiksi työpäivän jälkeen. Yhtä hyvin tämä kukkakaalikeitto sopisi myös illallisen alkuun tai viikonlopun herkutteluun. Tulevana vappuna sosekeiton voisi ottaa termoksessa mukaan piknikille ja kaataa kuuman höyryävänä tarjolle esimerkiksi patongin kera.

Kukkakaalikeiton resepti 4 hengelle

3 jauhoista perunaa
1 isohko kukkakaali
2,5 dl Kaurajuoma Baristaa
1 dl Kauraruoka Pippuria
0,5-1 tl suolaa
¼ tl muskottipähkinää
(keitinlientä tarpeen mukaan)

Tee näin:

Laita vesi kiehumaan. Kuori ja pilko perunat paloiksi. Laita perunat ja kukkakaali kattilaan, keitä pehmeiksi. Kaada kuuma keitinvesi pois, mutta säästä se vielä toiseen kulhoon. Kaada pehmenneet perunat ja kukkakaali blenderiin, kaada sekaan kaurajuoma, kaurakerma ja mausteet. Aja keitto samettisen pehmeäksi. Jos keitto tuntuu jäävän liian paksuksi, kaada joukkoon loraus kuumaa keitinlientä ja sekoita vielä hieman lisää.

Yrittiöljy keiton päälle

  • 1 litra yrttejä oman maun mukaan. Tällä kertaa käytin basilikaa ja timjamia
  • 1,5 dl öljyä
  • ripaus sormisuolaa

Laita huudellut yrttien lehdet blenderin ja lisää öljy. Aja seos brenderillä tai sauvasekoittimella melko tasaiseksi yrttiöljyksi. Öljy säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän ja sitä voi käyttää muidenkin ruokien tai salaattien maustamiseen.

Keiton lisukkeeksi

Lisäksi keiton päälle mauksi ja koristeeksi vaahdotettua Aito Kauravispiä ja pannulla paahdettuja cashew-pähkinöitä. Pähkinät paahtuvat kuumalla pannulla nopeasti, joten ole varovainen, etteivät ne pala. Keiton kanssa tarjoiluun lisukkeeksi tuoretta leipää, jota voi myös dipata syödessään yrttiöljyyn.

Maukkaita ruokahetkiä ja aurinkoista viikon jatkoa!

Muita herkullisia kaurapohjaisia reseptejä löydät Kaslinkin reseptiosiosta. Olen itsekin niistä useamman testannut. 🙂

-Hilla

Instagramissa @hillasbog

+12

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *