Kaupallinen yhteistyö Green Planet Astronauts.

Meidän 3-vuotias taapero rakastaa vaaleaa leipää, syö innoissaan lihapullia, iltaisin herkkua on mannapuuro ja tietysti moni makea asia miellyttää – kuten vaikkapa pulla ja pannukakku. Tuttuja mieltymyksiä lapsille varmasti muissakin perheissä. Makeaan makuun totutaan jo äidin maidossa – makeus kertoo vauvalle, että ruoka on turvallista. Vauva kasvaa makealla maidolla ensimmäiset elinkuukautensa, joten se on pienelle luontainen ja tuttu maku. Kysymys lapsen makuaistin kehityksessä ja laajentumisessa onkin siinä, miten uusia makuja ja ruokia lapselle tarjoillaan. Miten kasvikset, hedelmät ja marjat maistuisi lapsille? Miten niistä tulisi luonteva osa arkiruokailua?

Uusiin makuihin totutteleminen ei useinkaan tapahdu sormia napauttamalla. Kun kokkaa jotain omasta mielestään hyvää ruokaa ja lapsen kommentti siihen on: ”En äiti tykkää tästä” niin eihän se siinä hetkessä palkitsevaa ole, päinvastoin. Tai kun tarjoilee uutta kasvismakua samalla palautteella. Mutta palkinto siintää tulevaisuudessa, siihen kannattaa uskoa.

Vastuu pienen lapsen ruokailusta kuuluu kuitenkin vanhemmalle. Olen vanhempana vastuussa siitä, mitä kotona syödään ja miten lasta tuetaan syömään opettelussa sekä uusien makujen kokeilussa. Vanhemmat muodostavat kodin ruokakulttuurin ja ylipäätään sen, millaisessa hengessä ruokaillaan ja miten ruokaan suhtaudutaan. Vanhemmat valitsevat sen, mikä rooli kasviksilla on ruokavaliossa ja miten esimerkiksi ekologiset asiat voidaan ottaa huomioon ruokailussa.

Olen alkanut kääntää tätä positiiviseksi haasteeksi. Yhteiseksi jutuksi, jotta meillä kaikilla olisi mahdollisimman mukavaa ruokapöydässä ja ruoan ympärillä. Miten valikoiva lapsi tykästyisi hedelmiin, marjoihin ja popsisi porkkanaa mielellään? Ei ihan helppo NAKKI, kuten sanontakin viittaa nakin helppouteen, mutta varmasti haaste, johon kannattaa tarttua!

Tähän positiiviseen haasteeseen on tarttunut myös uusi suomalainen lastenruokamerkki Green Planet Astronauts, joka totuttaa lapsia kasvismakuihin pienestä pitäen. Heillä on sama tavoite, kuten monen kotikeittiössä – innostaa lapsia kasvismakujen ja ympäristöystävällisen elämäntyylin pariin. Saatoit kuulla Green Planet Astronautsista vasta ensimmäisen kerran, eikä ihme; heidän Space Snack -välipalapussit ovat vasta laskeutuneet K-kauppojen ja S-ryhmien hyllyille!