Miten kasvikset, hedelmät ja marjat maistuisi lapsille?

Kaupallinen yhteistyö Green Planet Astronauts.

Meidän 3-vuotias taapero rakastaa vaaleaa leipää, syö innoissaan lihapullia, iltaisin herkkua on mannapuuro ja tietysti moni makea asia miellyttää – kuten vaikkapa pulla ja pannukakku. Tuttuja mieltymyksiä lapsille varmasti muissakin perheissä. Makeaan makuun totutaan jo äidin maidossa – makeus kertoo vauvalle, että ruoka on turvallista. Vauva kasvaa makealla maidolla ensimmäiset elinkuukautensa, joten se on pienelle luontainen ja tuttu maku. Kysymys lapsen makuaistin kehityksessä ja laajentumisessa onkin siinä, miten uusia makuja ja ruokia lapselle tarjoillaan. Miten kasvikset, hedelmät ja marjat maistuisi lapsille? Miten niistä tulisi luonteva osa arkiruokailua?

Uusiin makuihin totutteleminen ei useinkaan tapahdu sormia napauttamalla. Kun kokkaa jotain omasta mielestään hyvää ruokaa ja lapsen kommentti siihen on: ”En äiti tykkää tästä” niin eihän se siinä hetkessä palkitsevaa ole, päinvastoin. Tai kun tarjoilee uutta kasvismakua samalla palautteella. Mutta palkinto siintää tulevaisuudessa, siihen kannattaa uskoa.

Vastuu pienen lapsen ruokailusta kuuluu kuitenkin vanhemmalle. Olen vanhempana vastuussa siitä, mitä kotona syödään ja miten lasta tuetaan syömään opettelussa sekä uusien makujen kokeilussa. Vanhemmat muodostavat kodin ruokakulttuurin ja ylipäätään sen, millaisessa hengessä ruokaillaan ja miten ruokaan suhtaudutaan. Vanhemmat valitsevat sen, mikä rooli kasviksilla on ruokavaliossa ja miten esimerkiksi ekologiset asiat voidaan ottaa huomioon ruokailussa.

Olen alkanut kääntää tätä positiiviseksi haasteeksi. Yhteiseksi jutuksi, jotta meillä kaikilla olisi mahdollisimman mukavaa ruokapöydässä ja ruoan ympärillä. Miten valikoiva lapsi tykästyisi hedelmiin, marjoihin ja popsisi porkkanaa mielellään? Ei ihan helppo NAKKI, kuten sanontakin viittaa nakin helppouteen, mutta varmasti haaste, johon kannattaa tarttua!

Tähän positiiviseen haasteeseen on tarttunut myös uusi suomalainen lastenruokamerkki Green Planet Astronauts, joka totuttaa lapsia kasvismakuihin pienestä pitäen. Heillä on sama tavoite, kuten monen kotikeittiössä – innostaa lapsia kasvismakujen ja ympäristöystävällisen elämäntyylin pariin. Saatoit kuulla Green Planet Astronautsista vasta ensimmäisen kerran, eikä ihme; heidän Space Snack -välipalapussit ovat vasta laskeutuneet K-kauppojen ja S-ryhmien hyllyille!

Kyllä meilläkin niitä kylmiä nakkeja syödään, mutta niiden lisäksi yritämme rohkeasti opetella uusia makuja ja niiden yhdistelmiä lapsen kanssa. Keräsin tähän seuraavaksi muutamia vinkkejä, joita lasten kanssa voi kokeilla uusiin makuihin ja kasviksiin totutellessa.

Lapsi mukaan pilkkomaan

Pilkkoessa jutellaan mitä kyseiset hedelmät ja vihannekset ovat ja kaikkea saa maistaa työn touhussa! Pilkkomisen ja tekemisen ohessa lapsi (huomaamattaan) haluaa maistella ja popsia suuhun uusia makuja. Sanoisin, että tällä tavalla meidän perheessä on parhaiten saatu lapsi maistamaan uusia vihanneksia ja hedelmiä. Otetaan siis lapset mukaan pilkkomaan ja maistelemaan.

Perheen yhteiset ruokailuhetket

Useat tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että lapsi oppii parempia ruokailutottumuksia, kun perheessä pidetään kiinni yhteisistä ruokailuhetkistä, vähintään viikonloppuisin. Lämmin ruoka nautitaan perheen kanssa yhdessä, isommat näyttävät pienemmille esimerkkiä. Ruokaa arvostetaan ja siitä puhutaan hyvää. Positiivisessa hengessä uusien makujen kokeilusta tulee mukavaa. Eräässä Jyväskylän yliopiston pro gradu tutkimuksessa sanotaan: Parhaimmillaan lämpimän aterian valmistaminen ja syöminen yhdessä perheenjäsenten kanssa vähentää epäterveellistä napostelua ja lisää ravitsemusarvoltaan hyvien ruoka-aineiden käyttöä.

Makeat smoothiet kätkee sisäänsä vaikka mitä

Smoothieista voi tehdä makeita, mutta samalla sekaan voi lisätä raaka-aineita, jotka eivät muuten lapselle välttämättä maistuisi: esimerkiksi avokado, kaalin lehdet, pähkinät, loraus öljyä, kaurahiutaleet. Kun lapsen smoothie sisältää makeita raaka-aineita, kuten banaania, mansikoita, mangoa tai appelsiinia, voi sekaan lisätä myös vieraampia makuja. Smoothin voi valmistaa yhdessä ja syödessä muistella, mitä kaikkea siihen laitettiin.

Myönteinen ruokapuhe ja ruoan arvostaminen

Ruokailusta ei kannata tehdä suorittamista ja patistamista. Kaikki ei aina suju ja uudet maut vaativat aikaa. Pääasia on, että ruokapöydässä istutaan yhdessä ja tunnelma pysyy hyvänä. Pöydässä rupatellaan, vaikka ruoka ei enää maistuisi. Myönteinen ruokapuhe kertoo ruoan arvostamisesta.

Dippaa kasviksia

Hedelmät ja marjat ovat helpompia, mutta miten kurkku, porkkana ja kukkakaali maistuisi parhaiten lapselle? Dippaamista kannattaa kokeilla! Tehkää yhdessä vihannestikkuja ja niiden seuraksi herkullinen dippi. Mums!

Iloinen ja värikäs ruoka

Lapset on luotuja leikkimään. Ruoalla ei varsinaisesti kuulu leikkiä, mutta esimerkiksi hedelmistä voi tehdä lautaselle hauskoja asetelmia tai iloisia hymynaamoja, jotka houkuttelevat maistamaan. Voileivälle voi laittaa silmät kurkkuviipaleista ja hymysuun paprikasta! 🙂

Green Planet Astronauts – terveellisiä välipaloja kasvipohjaisesti

Green Planet Astronauts -lastenruokatuotteiden taustalla on planetaarinen ruokavaliosuositus: tutkimusten mukaan kasvispainotteinen ruokavalio on itsemme ja ympäristön kannalta paras.

Tuotteet ovat saaneet lähtölaukauksen Green Planet Astronautsin perustajan, Milla Westerlingin, kotikeittiöstä lasten innoittamana, ja nyt ollaan siinä pisteessä, että tuotteita on saatavilla sinunkin lähikaupasta! Ammattilaisten kanssa valmistetut maukkaat lastenruoat ovat aidosti terveellisiä ja ympäristöystävällisiä. Myös tuotteen pakkauspussi on 80 % uusiutuvista luonnonvaroista valmistettua GreenPack-pakkausmateriaalia. 

Green Planet Astronautsin Space Snack -välipalapussi on hyvä esimerkki terveellisestä välipalasta lapselle: puhtaista raaka-aineista valmistettu ravitseva ja täyteläinen luomuvälipala, josta kolmannes kaurajuomaa, maksimimäärä kauraa, vähemmän makeutta, eivätkä ne sisällä lisä- tai säilöntäaineita. Tuotteessa ei ole lisättyä sokeria, vaan makeus tulee luonnon raaka-aineista.

Mahtava juttu, että välipalaksi on saatavilla mahdollisimman luonnollinen ja kasvipohjainen tuote, joka on myös meidän 3-vuotiaan suun mukainen ja muutaman kuukauden kuluttua toivottavasti myös nuoremman maistelijan mieleen.<3 Maistuvia välipaloja käytetään meillä metsäretkillä eväänä, päiväkodin jälkeen kotimatkalla, automatkoilla, leikkipuistossa tarvittaessa lisäenergiana sekä kaikissa niissä tilanteissa, joissa lapsen nälkä yllättää nopeammin kuin äiti ja iskä osasi odottaa!

Jaa ihmeessä kommenttiboksissa tai Instagramin puolella teidän perheen parhaat vinkit, miten lapset ovat opetelleet uusia kasvimakuja. 🙂

”Meillä on tehtävä suoritettavana: Muuttaa maailma kasvispainotteisemmaksi kosmisen herkullisella ja terveellisellä kasvipohjaisella lastenruoalla. Pitämällä maapallon puhtaana ja syömällä kasvispainotteisemmin teemme hyvää sekä itsellemme että ympäristöllemme.” Green Planet Astronauts.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog.

Green Planet Astronauts Instagramissa.

Green Planet Astronauts Facebookissa.

Herkullisen mustikka-mansikkaraakakakun resepti.

Pannukakku kauramaidosta.

Syksyn pehmeimmät sosekeitot.

+6

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *