Luin kevään aikana kirjan: Uraäidin selviytymisopas – Tarinoita ruuhkavuosien kuningattarilta. Kirjaan on kerätty yhdeksän urallaan ja työssään menestyneen äidin tarinat; millä keinoilla nämä naiset ja äidit ovat pystyneet työn ja perhe-elämän yhdistämään. Mitkä ovat heidän selviytymiskeinojaan ja mitä he ylipäätään uran ja perheen yhdistämisestä ajattelevat.

Aihe on minusta tosi mielenkiintoinen, koska olen viimeiset puolitoista vuotta itsekin saanut näitä kahta asiaa yhdistää: työtä ja perhe-elämää. Koen, että olemme siinä perheenä ihan riittävän hyvin onnistuneetkin. Pian tilanne on taas muuttumassa, koska tämän toisen lapsosen laskettu aika lähenee vauhdilla (ehkä reilut 3 viikkoa enää) ja olen parhaillaan siirtymässä työ-moodista äitisloma-moodiin.

Seuraavaksi aion nauttia ainutlaatuisesta ajasta pienen vauvan kanssa kotona, niin kauan kuin hyvältä tuntuu ja taloudellisesti se on mahdollista. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa lapset siirtyvät sitten taas hoitoon ja minä palaan työelämään.

Siksi ajattelinkin, että kirjoitan oman työssäkäyvän äidin selviytymisoppaan nyt tänne blogiin, kun asiat ovat vielä niin sanotusti minulla ”tuoreessa muistissa”. Voin sitten palata tämän tekstin ääreen siinä vaiheessa, kun olen taas palaamassa työelämään isommalla vaihteella ja pohdiskelen sormi suussa, että miten tämä homma nyt menikään.

Mitä olen viimeisten puolentoista vuoden aikana tästä yhtälöstä oppinut? Millaisia selviytymiskeinoja olen itselleni luonut? No, minäpä kirjaan nyt muutaman huomion ja ajatuksen ylös – vinkeiksi ehkä jollekin teistä ja itselleni muistiin:

Työssäkäyvän äidin selviytymisopas – 20 parasta vinkkiäni

1.Listaa asioita

Olen listafriikki, olen ollut sitä jo opiskeluaikoina. Listat selkeyttävät elämääni ja vapauttavat muistikapasiteettiani turhalta pinnistelyltä. Teen erilaisia listoja: Nyt heti tehtävät asiat. Asiat, jotka ovat vain olemassa. Listoja hankinnoista kotiin tai mitä jääkaapista puuttuu. Lista asioista, joita pitäisi edistää, mutta joilla ei kuitenkaan ole kiire. Yrittäjänä minulla on aina myös lista tehdyistä töistä, jotta muistan myöhemmin laskuttaa ne. Listat kasvavat, kehittyvät ja muokkaantuvat. Useimmiten maanantaiaamuna järkkään listat ajantasalle.

2. Priorisoi asioita

Yritän hahmottaa, mikä juuri nyt on tärkeää ja oleellista. Mikä asia on hoidettava prioritettiijärjestyksessä seuraavaksi ja mikä saa odottaa. Priorisoinnissa on tärkeää, että kokonaiskuva on itselleen jossain määrin selkeä. Kuten edellisessä kohdassa sanoin, teen listoja, jos tehtävää tuntuu olevan liiaksi. Sillä keinolla saan asiat visuaaliseen muotoon, järjestykseen ja voin edetä yksi tehtävä kerrallaan.

3. Työ tekee minulle hyvää ja on osa onnellisuuttani

Työnteko tekee minulle hyvää äitiyden rinnalla. Olin Pikkuässän kanssa kotona yhden vuoden ja neljä kuukautta, jonka jälkeen halusin päiviini muutakin. Oli hyvä päätös palata osittain töiden pariin.