Työssäkäyvän äidin selviytymisopas – 20 parasta vinkkiä

Luin kevään aikana kirjan: Uraäidin selviytymisopas – Tarinoita ruuhkavuosien kuningattarilta. Kirjaan on kerätty yhdeksän urallaan ja työssään menestyneen äidin tarinat; millä keinoilla nämä naiset ja äidit ovat pystyneet työn ja perhe-elämän yhdistämään. Mitkä ovat heidän selviytymiskeinojaan ja mitä he ylipäätään uran ja perheen yhdistämisestä ajattelevat.

Aihe on minusta tosi mielenkiintoinen, koska olen viimeiset puolitoista vuotta itsekin saanut näitä kahta asiaa yhdistää: työtä ja perhe-elämää. Koen, että olemme siinä perheenä ihan riittävän hyvin onnistuneetkin. Pian tilanne on taas muuttumassa, koska tämän toisen lapsosen laskettu aika lähenee vauhdilla (ehkä reilut 3 viikkoa enää) ja olen parhaillaan siirtymässä työ-moodista äitisloma-moodiin.

Seuraavaksi aion nauttia ainutlaatuisesta ajasta pienen vauvan kanssa kotona, niin kauan kuin hyvältä tuntuu ja taloudellisesti se on mahdollista. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa lapset siirtyvät sitten taas hoitoon ja minä palaan työelämään.

Siksi ajattelinkin, että kirjoitan oman työssäkäyvän äidin selviytymisoppaan nyt tänne blogiin, kun asiat ovat vielä niin sanotusti minulla ”tuoreessa muistissa”. Voin sitten palata tämän tekstin ääreen siinä vaiheessa, kun olen taas palaamassa työelämään isommalla vaihteella ja pohdiskelen sormi suussa, että miten tämä homma nyt menikään.

Mitä olen viimeisten puolentoista vuoden aikana tästä yhtälöstä oppinut? Millaisia selviytymiskeinoja olen itselleni luonut? No, minäpä kirjaan nyt muutaman huomion ja ajatuksen ylös – vinkeiksi ehkä jollekin teistä ja itselleni muistiin:

Työssäkäyvän äidin selviytymisopas – 20 parasta vinkkiäni

1.Listaa asioita

Olen listafriikki, olen ollut sitä jo opiskeluaikoina. Listat selkeyttävät elämääni ja vapauttavat muistikapasiteettiani turhalta pinnistelyltä. Teen erilaisia listoja: Nyt heti tehtävät asiat. Asiat, jotka ovat vain olemassa. Listoja hankinnoista kotiin tai mitä jääkaapista puuttuu. Lista asioista, joita pitäisi edistää, mutta joilla ei kuitenkaan ole kiire. Yrittäjänä minulla on aina myös lista tehdyistä töistä, jotta muistan myöhemmin laskuttaa ne. Listat kasvavat, kehittyvät ja muokkaantuvat. Useimmiten maanantaiaamuna järkkään listat ajantasalle.

2. Priorisoi asioita

Yritän hahmottaa, mikä juuri nyt on tärkeää ja oleellista. Mikä asia on hoidettava prioritettiijärjestyksessä seuraavaksi ja mikä saa odottaa. Priorisoinnissa on tärkeää, että kokonaiskuva on itselleen jossain määrin selkeä. Kuten edellisessä kohdassa sanoin, teen listoja, jos tehtävää tuntuu olevan liiaksi. Sillä keinolla saan asiat visuaaliseen muotoon, järjestykseen ja voin edetä yksi tehtävä kerrallaan.

3. Työ tekee minulle hyvää ja on osa onnellisuuttani

Työnteko tekee minulle hyvää äitiyden rinnalla. Olin Pikkuässän kanssa kotona yhden vuoden ja neljä kuukautta, jonka jälkeen halusin päiviini muutakin. Oli hyvä päätös palata osittain töiden pariin.

4. Arvosta unta

Pienten lasten kanssa unta alkaa arvostaa uudella tavalla. Onko parempi mennä yhtä aikaa lapsen kanssa nukkumaan vai saada sohvalla hetki omaa aikaa? Viime syksynä menin monena iltana Pikkuässän perässä jo kello 21 nukkumaan ja se oli monesti juuri oikea valinta. Unta kannattaa arvostaa, koska siitä kaikki lähtee. Levänneet aivot ovat tuotteliaat ja elämä tuntuu muutenkin hyvien unien jälkeen paljon helpommalta.

5. Sunnuntai-tsekki kohti uutta viikkoa

Sunnuntai-iltana voi tehdä pienen tsekin tulevaa viikkoa silmällä pitäen. Mitä menoja, työmatkoja, harrastuksia? Jotain erityistä päiväkodissa? Neuvola tms? Uusi viikko on kiva aloittaa sellaisesta hallinnan tunteesta, että tietää, mitä on tulossa.

6. Arkea rakennetaan tasa-arvoisesti

Arkea rakennetaan tasa-arvoisesti ja niin, että molemmilla on mahdollisuus toteuttaa itseään ja tehdä työtään. Tasa-arvo ei tarkoita sitä, että asiat jaetaan viivottimella tasan, vaan ennen kaikkea sitä, että molemmat arvostavat toistensa työtä ja ottavat toisen huomioon. Pariskuntana olemme tiimi, joka sumplii viikot mahdollisimman mukaviksi ja sujuviksi kaikille osapuolille; niin meille aikuisille kuin lapselle tai lapsille.

7. Älä vello ongelmissa

Tätäkin olen harjoitellut ja jokseenkin se on myös yksi vahvuuteni. Välillä eteen tulee väistämättä ongelmia ja mutkia matkaan, mutta niille ei kannata antaa liiaksi aikaa tai varsinkaan jäädä niihin vellomaan. Opiksi voi virheistään ottaa, mutta ongelmista pääsee parhaiten eteenpäin kun jatkaa hommia.

8. Nauti hetkistä ja ruuhkavuosista

Ruuhkavuosista on opittava nauttimaan, koska ne ovat osa elämää ja kestävät useamman vuoden. Jos elämä tuntuu liian usein liian rankalta, on parempi alkaa miettiä, miten omaa arkeaan voisi muuttaa. Toisaalta kannattaa opetella nauttimaan pienistä asioista, hetkistä. Sekin on taito, jossa voi harjaantua.

9. Tasapaino kodin siisteydessä

En itse viihdy sotkuisessa kodissa, jossa asiat ja tavarat ovat hujan hajan. Ehkä asiaan vaikuttaa myös se, että työskentelen paljon kotona. Siksi haluan, että kotona on jokseenkin siistiä, jotta ajatuksillani on tilaa kulkea. En silti ylisuorita siisteyttä ja olen höllännyt sen suhteen paljon. Pölyjä ja hiekkakasoja voi olla lattialla, mutta tavaroiden järjestelyllä on iso vaikutus viihtyvyyteen. Sanoisin, että äitinä on tärkeää löytää uusi tasapaino kodin siisteyden suhteen. Mikä on itselle sopiva siisteysaste ja mennä sen mukaan.

10. Ole rehellinen itsellesi, mitä milloinkin tarvitset

Päiväuni vai juoksulenkki? Vain sinä itse tiedät, kumpaa tarvitset. Äitiyden ja työelämän yhdistämisessä on mun mielestä tärkeä juurikin omien voimien tunnistaminen sekä rehellisyys sen suhteen, mikä kulloinkin palauttaa parhaiten.

11. Ruokalistan laadinta ennen kauppaan menoa

Ollaan napattu tämä tapa anopilta meidänkin arkeen. Mietitään viikon alussa, mitä ruokia haluamme syödä ja teemme sen mukaan kauppalistan. Näin olen kotoa sitten löytyy kaikki tarpeellinen ruokahuoltoa varten, eikä kaupassa tarvitse juosta hakemassa sitä sun tätä.

12. Kalenterointi ja suunnitelmallisuus

Perheen yhteisille menoilla on hyvä olla myös yksi isompi kalenteri, sähköisenä tai perinteisesti paperikalenterin muodossa. Siihen voi kuukausitasolla hahmotella arjen ja viikonloppujen sisältöjä. Tärkeää on löytää myös sitä aikaa, kun ollaan vaan perheenä kotona, eikä tehdä mitään kummallista.

13. Päätä mikä sinulle on tärkeää

Minä olen esimerkiksi päättänyt, ettei minun tarvitse värikoodata lapsen vaatteita tai pukea häntä viimeisten lastenvaatetrendien mukaan. Kun sadeasu käy pieneksi, voin hankkia kauppareissun yhteydessä Prismasta isomman sen sijaan, että etsisin kauneimman. Lapsi voi lähteä aamulla päiväkotiin sekalaisen värisissä vaatteissa. Pääasia, että vaatteet toimii ja pitää lämpimänä. Juhlapäivinä ja vapaa-ajalla voimme sitten panostaa enemmän estetiikkaan, mutta muutoin se ei ole prioriteettilistan huipulla.

14. Ei iltatöitä, paitsi jos on ihan pakko

Kyllä minäkin välillä iltatöitä teen, mutta pyrin välttämään. Sen sijaan illat on perheelle, olemiselle, harrastuksille ja rauhoittumiselle. 8 tuntia töitä, 8 vapaa-aikaa ja 8 unta – sellaisen yhtälön pitäisi riittää.

15. Luovu täydellisyyden tavoittelusta

Ajattelen ennemminkin niin, että tärkeintä on fokus. Se, että käyttää aikaansa olennaisimpaan. Tietää, mitä ja miksi on jotain tekemässä. Pitää tietää, mikä on tämän päivän tärkein tehtävä ja olla päivän päätteeksi itseensä ja aikaansaannokseensa tyytyväinen.

16. Aikatauluihin pelivaraa elämää ja yllätyksiä varten

Ainakin näin yrittäjänä tosi oleellinen asia, kun jotain lupaa asiakkaille, että lupauksissaan myös pysyy. Asiakkaiden työt on hoidettava, mutta itse voi vaikuttaa siihen, millaisen pelivaran itselleen jättää. Aikataulu kannattaa laatia ja sitten vielä lisätä siihen pikkuriikkisen lisää aikaa yllätyksiä varten.

17. Nelipäiväinen työviikko, kun lapset ovat vielä pieniä

Jos vaan jommalla kummalla vanhemmalla on mahdollisuus lyhennettyyn työviikkoon, niin go for it! Täältä ainakin meidän kokemuksella iso suositus. Lyhennetty viikko, esimerkiksi vapaa perjantai, helpottaa molempien vanhempien elämää. Siinä ehtii lapsen kanssa hoitaa hyvin asioita ja viikonloppu alkaa lapsellakin jo torstaina.

18. Huolehdi omasta hyvinvoinnista

Se ei ole mitenkään pinnallista tai itsekästä, että äiti miettii ja panostaa myös omaan hyvinvointiinsa. Terve ja hyvinvoiva äiti on tehokkaampi työssään, jaksaa paremmin äitiyttä ja keskimäärin myös mukavampi puoliso. 😉

19. Urheilun pitää antaa enemmän kuin se ottaa

Usein multa kysellään, miten yhdistän urheilun, äitiyden ja työt. Voin sanoa, että yksi tärkeimmistä asioista lapsen syntymän jälkeen on ollut ajatuksen tasolla se, että urheilun ja ylipäätään liikunnan pitää antaa enemmän kuin se ottaa. Sitten sitä jaksaakin, pitkällä tähtäimellä.

20. Perheen kanssa yhdessä vietetyt hetket

Perheen kanssa vietetyt yhteiset hetket ovat tärkeitä. Mitä ne kenellekin ovat – pidä niistä kiinni. <3

Näillä muistiinpanoilla on hyvä loikata mammalomalle!

Aurinkoista tiistai-iltaa ja alkavaa helleviikkoa.<3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Kuvat, joissa minä olen, ovat Camilla Bloomin ottamia.

Miltä tyypillinen työviikkoni näyttää?

Jaettu vanhemmuus.

Uraäiti vai kotiäiti – tai sittenkin jotain siltä väliltä.

Viimeisiä töitä ennen äitiyslomaa.

18+

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *