Q&A: HYVINVOINTI JA RAVINTO

Kaupallinen yhteistyö Fazer Aito & Fazer Yosa.

Olen kevään mittaan saanut teiltä seuraajilta kivoja kysymyksiä, joita olen kerännyt puhelimen muistiin. Hyvinvointi ja ravinto/ruoka on aiheina sellaisia, jotka kiinnostavat, joten tässäpä kokonainen postaus kysymyksiä ja vastauksiani aihealueeseen liittyen.

Q&A: HYVINVOINTI JA RAVINTO

Montako kertaa syöt päivässä?

Olen lapsuudesta saakka mennyt samalla tutulla kaavalla – syönyt viisi kertaa päivässä. Aamupala, lounas, useimmiten jotain välipalaa, päivällinen ja iltapala. Lounas ajoittuu kello 12 kieppeille, päivällisen syömme noin 17 aikaan. Viikonloppuisin ehkä hiukan myöhemmin, mutta muuten samalla rytmillä silloinkin.

Paras elämänohje?

Niitä on varmasti monia, mutta olen huomannut toistavani itselleni, ystäville tai perheenjäsenille aika usein lausahdusta: ”Asioilla on tapana järjestyä.” Se on jotenkin armollinen tapa ajatella. Kaikelle ei tarvitse olla ratkaisua ja vastausta juuri nyt, mutta silti voi luottaa ja uskoa, että asiat kyllä järjestyvät. Niin useimmiten aina käy, vaikka polku maaliin olisi pitkä ja mutkikaskin.

Miten ajoitat ruokailut työpäivän jälkeen, että ehdit lenkille illalla ja mitä silloin syöt?

Iltapäivän välipalan ja päivällisen koolla voi mielestäni parhaiten vaikuttaa siihen, että on esimerkiksi kello 18 aikaan kykenevä lähtemään lenkille. Jos lenkki on suunnitteilla illaksi, niin silloin runsaampi välipala ja pieni päivällinen, mutta sisällöt ihan kuten yleensä. Näin kotona hoitovapaalla ollessa tuo on helpompi toteuttaa, työpäivien aikana vaatii etukäteen suunnittelua.

Juoksulenkille en minäkään pysty täydellä vatsalla lähteä, mutta annoskokoihin ja välipaloihin voin päivän mittaan vaikuttaa. On hyvä myös muistaa, että liikuntasuorituksen aikana lihakset eivät käytä sitä energiaa, joka juuri viimeisenä on tankattu, vaan keho käyttää energiana lihaksiin aiemmin varastoituneita glykogeenivarastoja.

Herkullinen välipalaresepti?

Fazer Aito ja Fazer Yosa -kauravälipaloista saa loihdittua monipuolisia, herkullisia ja sopivan täyttäviä välipaloja monenlaisiin hetkiin. Erimakuiset kauravälipalat maistuvat sellaisenaan purkista syötynä esimerkiksi työpäivän aikana tai ennen treeniä.

Sen lisäksi kauravälipaloista voi loihtia kauniita välipalaherkkuja, jotka ovat samalla esteettistä silmänruokaa. Yksi tärkeä osa hyvinvointiani on kauneus ja eritoten arjen keskellä näyttäytyvä kauneus. Se voi olla kaunis välipala-annos.

Tässä toimiva resepti maukkaaseen kauravälipalaan ja sen esillepanoon. Sopii syötäväksi aamupalana, välipalana, iltapalana tai vaikka kesäretkellä tai -piknikillä.

Herkullinen kauravälipala kulhossa:

 • Fazer Aito Kauravälipala Hilla
 • Fazer Yosa Kauravälipala Mango
 • Tuoreita marjoja/hedelmiä pilkottuna
 • Granolaa
 • Pähkinöitä/siemeniä
 • Orvokin kukka tai syreenin kukinto koristeeksi

Fazer Aito Kauravälipala Hilla (saatavilla makuina myös mustikka ja mansikka), 150 g, on pehmeän lusikoitava kauravälipala, joka on reseptiuudistuksen myötä nyt myös gluteeniton. Kauravälipala valmistetaan kotimaisesta, gluteenittomasta täysjyväkaurasta.

Fazer Yosa Kauravälipala Mango, 150 g ja 400 g, on raikkaan hedelmäinen, fermentoitu kauravälipala. Maidottomat ja laktoosittomat kauravälipalat valmistetaan Suomessa, kotimaisesta kaurasta.

Meidän perhe testasi läpi koko Fazer Aito ja Yosa -välipalavalikoiman, joista meidän erityissuosikeiksi valikoituivat nämä kaksi tässä reseptissä käytettyä tuotetta.  Aito Hilla ja Yosa Mango. <3 Kauratuotteet löytyvät kaupassa usein jugurttien kanssa samasta hyllystä. Jos et ole aiemmin kokeillut kauravälipaloja, niin suosittelen! Herkullisen pehmeitä makuja.

Eniten proteiinia löytyy Fazer Yosa Protein Mustikka -välipalasta (200 g). Se on pehmeän lusikoitava, korkeaproteiininen kauravälipala, joka sopii niin välipalaksi kuin treenin tueksi. Yksi 200 gramman tuotepakkaus sisältää 10 grammaa proteiinia. Tämä vinkkinä, jos etsii tuhdimpaa kauravälipalaa.

Kolme tärkeintä hyvinvointia tuottavaa asiaa juuri sinulle?

1. Uni. Mainitsen ensimmäisenä unen. Ehkä en olisi ennen lasten saantia osannut nostaa unta näin tärkeäksi asiaksi hyvinvointini kannalta, kun hyvää ja riittävää unta oli silloin helpompi vaalia. Nykyisin osaan arvostaa unta, levännyttä mieltä ja kehoa entistä enemmän. Oikein tunnen sen eron olossa hyvin tai huonommin nukutun yön välissä. Vauvavuoden jälkeen uni on arvossaan – riittävä, palauttava, syvä ja keskeytyksetön uni. Se on koko hyvinvoinnin kivijalka.

2. Tokalle sijalle nostan aktiivisen tekemisen, on se sitten liikuntaa tai rakastamaani puuhastelua.  (mieleinen tekeminen ilman tavoitteita). Olen tyyppinä sellainen, että teen paljon, mutta tekeminen ei ole suorittamista, vaan se on sellaista tekemistä, josta nautin. Mieleinen puuhastelu ilman tavoitteita, niin sen voisi kuvailla.

3. Perhe + oma aika. Kolmantena onnellisuutta, iloa ja hyvinvointia lisäävänä tekijänä tietenkin rakas perhe: lapset ja Daniel. Samaan syssyyn on kuitenkin mainittava näin hoitovapaalla ollessa, että tarvitsen ehdottomasti myös sen pienen hetken omaa aikaa, mitä se milloinkin onkaan.

Onko sulla jotain ruokavaliota vai syötkö kaikkea?

Olen sekasyöjä ja syön kaikkea, toki joitain painotuksia on ja esimerkiksi satokauden mukaan tietynlainen ruoka on enemmän esillä lautasella eri vuodenaikoina. Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä yritän parhaani mukaan mahduttaa jokaiseen päivään, ja viimeisten vuosien aikana ruoan suomalaisuus ja ekologisuus on alkanut kiinnostaa enemmän. Minun lautasella kaikki on sallittua. Uskon 80/20 tyyppiseen ajatteluun. Kun suurin osa on hyvää ja hyödyllistä, mahtuu mukaan myös nautiskelua ja herkkuja. Siitä syntyy kokonaisuus, jolla keho ja mieli pysyvät parhaiten tyytyväisenä.

Kuinka olla itselle armollinen?

Minulta löytyy kirjahyllystä Itsemyötäntunto-kirja, ja suosittelen sitä kaikille, jotka haluavat olla itselleen armollisempia. Näin kirjan takakannessa: ”Viime vuosina onkin itsetunnon sijaan alettu kiinnittää huomiota toiseen hyvinvoinnille keskeiseen tekijään – myötätuntoon. Monet suhtautuvat itseensä hyvin kriittisesti, ja myötätunnon osoittaminen itselle voi aluksi tuntua ajatuksena vieraalta. Tutkimukset kuitenkin paljastavat, että myötätuntoisesti omiin epäonnistumisiinsa ja puutteisiinsa suhtautuvat voivat huomattavasti paremmin kuin ne, jotka jatkuvasti kritisoivat ja syyttelevät itseään.”

Itse koen armollisuuden avaimeksi myös kiitollisuuden näkemisen – ihan niissä kliseisissä pienissä ja arkisissa asioissa. Kun näkee kauneuden metsäpolulla mustikanvarpujen kukkasissa, niin on vähemmän tarvetta vertailla itseään muihin ja sitä kautta piiskata itseään olemaan jotain muuta tai enemmän kuin nyt on. Kiitollisuus vahvistaa taitoa olla hetkessä läsnä, vähentää sit ku sit ku -ajattelua ja tavoittelua. Unelmia ja tavoitteita saa olla, mutta ne eivät saisi jyrätä tätä päivää.

Mitkä ovat sinun mielestä hyviä päivän eri hetkiin sopivia välipaloja?

Kuten aiemmin mainitsin, ovat Fazer Aito ja Fazer Yosa -kauravälipalat toimivia välipaloja päivän eri hetkiin. Ne sopivat evääksi ennen treeniä, työpäivän aikana nautittavaksi tai välipalaksi lapselle, kun iltapäivällä alkaa huikoa. Aito-tuoteperheestä tuli viime vuonna osa Fazeria – Kaslink Aidon nimi on nyt Fazer Aito, mutta tuotteet ovat vanhoja tuttuja Aitoja. Välipalojen tuotepakkauksiin ilmestyi Fazer-logo toukokuusta alkaen, myöhemmin syksyllä sama muutos tulee kaurajuomiin ja ruoanlaittotuotteisiin.

Aito- ja Yosa-kauravälipalat ovat siirtyneet uusiin, entistä vastuullisempiin pakkauksiin. Kauravälipalojen uudet kartonkipikarit on helppo kierrättää: kartonkipikari kartonginkeräykseen, alumiinikansi metallijätteeseen. Pakkauksissa on käytetty yli puolet aiempaa vähemmän muovia.

Kauravälipaloihin voi lisäksi yhdistellä muita helposti mukana kulkevia välipaloja:

 • Marjat ja hedelmät
 • pähkinät
 • itse tehdyt energiapatukat
 • riisikakku/näkkileipä ja päälle avocadoa
 • keitetyt kananmunat rasiassa (kuorineen)
 • kuivatut marjat ja hedelmät
 • edellisen aterian jämät rasiassa
 • itse tehty smoothie tai tuorepuuro lasipullossa tai -purkissa

Miten kehonkuvasi on muuttunut raskauksien aikana/jälkeen vai onko ollenkaan?

Minusta oli ihanaa olla raskaana, joskus jopa haikeana sitä aikaa muistelen. Tykkäsin niistä pyöreistä muodoista. Vaikka painoa kertyi raskauden aikana, en silti koskaan kokenut itseäni isoksi. Se kuului asiaan, siltä se tuntui.

Synnytyksen jälkeen keho on tuntunut vieraimmalta. Muutos on niin nopea ja kaikki muuttuu yhden päivän aikana. Keho tyhjenee ja on hetken kuin jonkun toisen keho, mutta nopeasti sekin olo katoaa vauvakuplassa. Kevyen liikunnan ja vaunulenkkien pariin pääseminen synnytyksen jälkeen on ollut ihanaa ja siitä palautuminen on alkanut. Kohta toisesta synnytyksestä on kulunut vuosi ja olo tuntuu hyvin samalta kuin ennen raskauksia.

Vatsan venynyt iho kertoo siitä, että sen sisällä on kasvanut kaksi rakasta lastamme. <3 Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta arvostan kehossa enemmän sitä, mihin se pystyy, kuin sitä, miltä se näyttää.

Suositko lisäravinteita ja mitä vitamiineja käytät päivittäin?

Pyrin monipuoliseen ruokavalioon ja siihen, että saisin ruoan mukana mahdollisimman paljon tarpeellisia vitamiineja ja hivenaineita sellaisenaan, mutta jotain otan lisänä myös purkista. Käytän muutamia vitamiineja (säännöllisen epäsäännöllisesti), kuten D-vitamiinia, B-vitamiinia, silloin tällöin C-vitamiinia. Raskausaikana otin iltaisin magnesiumia, kalsiumia sekä söin rautalisää mataliin rauta-arvoihin. Raskausajan raudanpuutteesta ja sen hoidosta olen kirjoittanut enemmän tässä ja tässä postauksessa.

Teidän perheen 3-5 kasvisruokasuosikit jakoon. Muistan, että sait joululahjaksi vegekirjoja.

1-3 voisin sanoa, että pastat, piirakat ja risotot vegetyyliin tuunaten. Haemme resepteistä ideoita, mutta useimmiten arjessa teemme ruoan ihan omasta päästä. Vegepastaan voisi tulla esimerkiksi pikku tomaatteja, basilikaa, pestoa, parmesaania, pähkinöitä/siemeniä ja vaikka säilyketölkistä kikherneitä. Kastikkeen voi pyöräyttää pannulla sipulin/oliiviöljyn kanssa ja kaataa lopuksi kypsän pastan pannulle kastikkeen sekaan. Samalla tyylillä voi tehdä erilaisia vegepiirakoita tai risottoja.

Pari muuta suosikkia: tässä resepti falafeleihin joita tykätään tehdä ja sitten voisin suositella kokeilemaan kaalipataa linsseillä ja sesongin nokkosfetapiirakkaa.

Aurinkoisia kesäkuun päiviä ja lähestyvää juhannusta Sinulle! <3

-Hilla

@hillasblog Instagramissa

Fazer Aito Instagramissa

Fazer Yosa Instagramissa.

#LuonnostaanYhdessä

+8

You may also like

4 kommenttia

 1. Oli mukavaa ja myös tietoa sisältävää tekstiä.
  Vegeruokaa voi tehdä juuri noin, pannulla valmistaa miedolla lämmöllä vihanneksia,sipulia, sieniä tai mitä nyt haluaa ja kaataa valmiin pastan päälle ja pyöräyttää. Parmesaania päälle. Hyvää ja helppoa☀️

  +1
  1. Moikka Reija, ja kiitokset kommentistasi ja palautteesta. 🙂 Kyllä, vegeruokaa voi tuunata monella tavalla pannulla ja sekaan voi laittaa, mitä milloinkin jääkaapista löytyy. Välillä vähän nahistuneet vihanneksetkin muuttuu maukkaiksi, kun ne pyöräyttää vaikka juuri pastan seuraksi pannun kautta. 🙂 Parmesaani kruunaa monen ruoan! Helppoa kesäruokaa. Mukavaa kesän jatkoa Sinulle! -Hilla

   0
  1. Moikka Hessu! Olipas kiva kun jätit kommentin tänne blogiin. 🙂 Samat sanat, hyvä Heikki, aurinkoista sunnuntaita teille. -Hilla

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *