Yhteistyössä LUV NORTH :in kanssa.

Mennyt äitienpäivä sai jälleen pysähtymään äitiyden äärelle. Pohtimaan äitiyden roolia elämässäni, arvoissani ja arjen touhuissa. Mitä äitiys minulle on? Miltä se minusta tuntuu? Mitä se on minulle opettanut ja antanut?

En ole vain äiti, mutta äitiys on nykyään suuri osa minua.

Meillä ihmisillä on monenlaisia rooleja. Itse olen tytär, sisko, nainen, puoliso, vaimo, ystävä, kaveri, yrittäjä, työntekijä, bloggaaja, juoksija, suunnistaja, mutta syntymän hetkellä minusta tuli myös äiti. Sain uuden roolin, joka on väistämättä muokannut minua, jopa identiteettiäni. Sitä, millaiseksi itseni koen nykyään.

Äitiys on osa minua

Äitiys on luonnollisesti iso uusi rooli. Voisin sanoa, että tuossa roolien listassa se on yksi tärkeimmistä. Varmaan osittain siksikin, että lapsi on vielä pieni ja tarvitsee meitä vanhempiaan paljon. Pienen lapsen tarpeet ovat korkealla. Hänen tarpeensa on tyydytettävä, ja se on asia, mikä vaikuttaa vanhempien elämään suuresti.

Koen esimerkiksi arjen rutiineilla olevan suuri hyöty sekä lapsen tasapainoiseen kasvuun että arjen sujuvuuteen. Emme seuraa rutiineja siksi, että niin vain kuuluisi tehdä, vaan ne helpottavat arkeamme pienen lapsen kanssa ja tekevät elämästä sujuvampaa.

Muistuttelen kuitenkin aika ajoin itseäni siitä, että äitiyden lisäksi olen ja saan olla muutakin.

Olen esimerkiksi ystävä. Ystäville ei aina löydy niin paljoa aikaa kuin haluaisin, mutta aika ajoin on vain otettava aikaa sekä keksittävä uusia tapoja nähdä ystäviä helpommin tai useammin. Ystävät ja kaverit antavat paljon iloa ja energiaa, mikä antaa puolestaan vastapainoa äitiyteen.

Myös äitikavereiden kanssa olen lähentynyt viimeisten vuosien aikana, koska on iso voimavara saada jakaa ajatuksiaan toisen äidin kanssa.

Äitiyden monta puolta

Olen äitinä ja olemme perheenä vahvasti plussan puolella, vaikka vaikeuksia, väsymystä ja huoltakin on välillä mukaan mahtunut. Sekin kuuluu perhe-elämään. Haluan puhua äitiydestä rehellisesti, mutta korostaen kuitenkin sen hyviä ja positiivisia puolia.

On kuitenkin tärkeää, että ajoittaisen ärsytyksen, pinnan palamisen tai huolen saa, voi, kehtaa ja uskaltaa sanoa ääneen esimerkiksi puolisolleen, läheiselle tai sille toiselle äitikaverille. Kyllä negatiivisetkin tunteet kuuluvat elämään, eikä kukaan niiltä pysty välttymään. On itseasiassa helpottavaa, kun toteaa asian olevan nyt näin ja huomenna se on sitten jo paremmin.

Joskus on kiva naureskella unettomille öille, päiväkodin tautikierteille, uhmahuudolle, yöllisille pissaretkille ja kasvatuksellisille vaikeuksille, mutta ne ovat loppujen lopuksi vain osa koko pakettia. Viime syksynä lapsemme sairasti 7 viikkoa yskää, joka piti meitä vanhempia öisin hereille. Useita huonosti nukuttuja viikkoja. Siinä hetkessä muistan sen tuntuneen kamalalta ja öiden pitkiltä, mutta aika on tasoittanut muistot. Elämä kulkee eteenpäin, ja kuin huomaamatta tajuaakin elämän helpottuneen lapsen kasvaessa.

Eilen Instagramissa kerroin pitkäksi venähtäneestä lapsen nukuttamisesta, joka sillä hetkellä otti hiukan kupoliin. Sain kuvan alle ison kasan kommentteja äideiltä. Olipas ne kivoja ja kertonee siitä, ettei kenelläkään kaiken tarvitse mennä kuin Strömsöössä ja senkin saa hyvin sanoa ääneen, jopa somessa.

Usein tulee kuitenkin niitä ihania ja kivoja hetkiä, joita äitiyteen mahtuu kasapäin! Viimeksi viikonloppuna, kun lapsi itse potkupyöräili leikkipuistoon ja matka taittui vauhdikkaasti. Ajattelin: ”Meidän lapsi on jo näin iso, että osaa pyöräillä leikkipuistoon, vaikka hetki sitten tuotiin hänet kotiin sairaalasta.”

Voimaa positiivisuuden huomioinnista

Minulle antaa paljon voimaa se, että tietoisesti avaan silmiäni niille hyville ja positiivisille asioille, joita äitiydessä ja ylipäätään perhe-elämässä on. Äitiys antaa paljon.

Elämä muuttuu lapsen myötä pysyvästi, mutta moni asia jatkuu kuten ennenkin.

Kyllä, lapsi muuttaa elämää suuresti, mutta ei se tarkoita, että kaikki muuttuisi. On vain itsestä kiinni, mitä muita asioita elämässään vanhemmuuden lisäksi priorisoi. Moni asia elämässä jatkuu ihan samanlaisena kuin ennenkin.

Lapsi tuo elämään rikkautta. Lapsi on meidän elämässä iso rikkaus ja olen kiitollinen, että olemme saaneet hänet osaksi meidän perhettä. Saattaa jonkun korvaan kuulostaa oudolta, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna elämä ilman lasta tuntuisi jollain tavalla tyhjältä. Lapsen syntymä käänsi kirjassa ihan uuden luvun. Lapsi on nykyään osa meidän perhettä.

Lapsi opettaa elämään hetkessä. Lapsi, jos kuka osaa huomata leppäkertun pienet mustat pisteet. Haistaa vastaleivotun sämpylän tuoksun. Kysyy, mikä lintu on tämä, jonka äänen kuulen. On asioista vilpittömän kiinnostunut. On halukas oppimaan, kokeilemaan ja innostumaan ilman ennakkoluuloja. Lapsi osaa elää hetkessä ilman huolta huomisesta – se on opettavaista meille vanhemmillekin.

Äitiyttä ja vanhemmuutta on monenlaista

Äitiyttä ja vanhemmuutta on monenlaista. Ajattelen vahvasti niin. Oikeaa tapaa olla äiti on yhtä monta kuin on äitiäkin. Joskus tuntuu, että nykyisen tietotulvan keskellä on niin paljon asioita, joita äitiydessä lähdetään suorittamaan tai tekemään niin sanotusti ”oikein”. Loppujen lopuksi tärkeintä on se, että on omaan elämäänsä lapsen kanssa tyytyväinen. Mistä se arki ikinä muodostuukaan.

On ihan ok tarjoilla ruokapöytään silloin tällöin Kokkikartanon valmiskinkkukiusausta tai einesnakkeja kiireisen päivän jälkeen. On ihan ok antaa lapselle hetkeksi padi käteen, jotta saa rauhassa imuroida kodin siistiksi. Tärkeintä on rakkaus, välittäminen ja kokonaisuus.

Yksi merkityksellisimpiä asioita äitiydessä minulle on side omaan lapseen. Side on valtavan vahva ja ainutlaatuinen. Synnytyssairaalassa lapsen syliin saaminen on ollut unohtumaton hetki. Oma lapsi on oma lapsi. Side häneen on alkukantaisen vahva ja voimakas. Häntä haluaa suojella ja kulkea kanssaan elämässä eteenpäin.

Äitiydestä saamaani vahvaa voimaa kuvaa nykyään kaulassani MOM Story -koru, joka lanseerattiin menneenä äitienpäivänä. MOM Story -korussani on ison laatan lisäksi kaksi pienempää laattaa: toinen Pikkuässän laatta ja toinen tulevalle vauvalle. Pikkuässän laattaan kaiverrutin hänen koko nimensä ja syntymäpäivänsä. Toinen laatta odottaa vielä tulevan perheenlisäyksen nimeä.

Tämä koru on suomalaisen designyritys LUV NORTH:in suunnittelema. LUV NORTH on korumuotoiluun keskittynyt designbrändi. Kaikki heidän korunsa valmistetaan käsityönä kierrätetyistä materiaaleista, mikä on mielestäni mahtava ajatus korujen taustalla.

LUV NORTHIN arvot kumpuavat kestävästä muotoilusta sekä intohimosta estetiikkaan: korut ovat moderneja ja laadukkaita, mutta samalla monikäyttöisiä ja ajattomia. Korujen valmistuksessa käytetään kierrätettyä hopeaa ja kultaa, ja materiaalien alkuperä varmistetaan. 

MOM Story -koruun kuuluu pidempi hopeaketju, jolloin koru riippuu alempana. Korua saa myös kustomoidulla, lyhyemmällä ketjun pituudella, jolloin riipus voi roikkua dekolteella, kuten näissä kuvissa.

Koodilla HILLAXLUV saat blogini lukijana -20% alennusta Luv Northin verkkokaupan hopeakoruista. Koodini on voimassa puoli vuotta www.luvnorth.com -verkkosivuilla.

Lisäksi koodilla WELUVMOM saa ilmaisen kaiverruksen MOM Story -koruunsa tämän viikon loppuun 26.5. asti.

-Hilla

Lisää luettavaa vanhemmuuteen liittyen:

Jaettu vanhemmuus

Uraäiti vai kotiäiti – tai sittenkin jotain siltä väliltä

Pikkusisko vai pikkuveikka

Lapsen kaksikielisyys ja sen kehittyminen

Onnellisia vauvauutisia

@luvnorth

#luvnorth

www.luvnorth.com

  1. janna 24.5.2019 at 14:14 - Reply

    Hei. Laitoin sinulle sähköpostia. Toiv. ehdit vastata mahdollisimman pian :) kiitos paljon!!

Seuraa Instagramissa