Hormonaalisten muutosten vaikutukset liikuntaan raskauden aikana on hyvä tiedostaa ja ottaa huomioon. Näin kuukausi ennen laskettua aikaa liikunta on minulla jo hyvin erilaisessa roolissa kuin alkuraskaudessa. Kahden raskauden kokemuksella olen saanut seurata hormonaalisten muutosten vaikutuksia omassa kehossa ja liikuntaan raskauden aikana. Kehossa tapahtuu paljon ja varsinkin näin loppua kohden on kunnioitettava oman kropan viestejä ja tarpeita sekä annettava itselleen myös riittävästi lepoa. Itsessään pelkkä raskaus ja lähes täysiaikainen vauva vatsassa on keholle rasitus loppuraskaudessa.

Hormonaalisten muutosten vaikutukset liikuntaan raskauden aikana

Muutokset raskauden aikana ovat fysiologisia ja tapahtuvat kaikilla raskaana olevilla jokseenkin samalla tavalla, vaikka yksilöllisiä erojakin totta kai on. Eroa on myös siinä, miten voimakasta hormonien tuotanto on sekä miten ja missä vaiheessa keho muutoksiin reagoi.

Ensimmäinen ja toinen raskauskolmannes olivat minulle suopeita ja siksi liikunta on ollut helppoa niiden aikana molemmissa raskauksissa. Nyt kuitenkin viimeisellä kolmanneksella keho on antanut viestejä, joita olen halunnut kuunnella ja siten rauhoittanut tahtia. Väsyttää enemmän, keho kaipaa lepoa, syke nousee herkemmin ja kireyksiä syntyy päivän aikana esimerkiksi alaselkään.

Nautin tällä hetkellä eniten rauhallisista kävelylenkeistä, sauvakävelystä, pyöräilystä sekä pilatesliikkeistä ja joogasta. Iltaisin tuntuu hyvältä venytellä, sillä päivän aikana painava vatsa on painanut selkää väkisinkin notkolle. Kehon painopisteet poikkeavat jo paljon normaalista.