Omia ajatuksiaan voi treenata siinä missä kroppaakin

Ajatuksissamme on paljon voimaa. Sen on varmasti jokainen huomannut. Omat ajatuksemme energisoivat meitä eteenpäin ja tsemppaavat välillä huikeisiin suorituksiin.  Joskus omat ajatuksemme ovat niitä, jotka lyttäävät meitä alaspäin, vaikka kukaan muu ympärillämme ei niin tekisi. Omat ajatuksemme vaikuttavat meihin niin hyvässä kuin huonossa, mutta mikä parasta: omia ajatuksiaan voi treenata siinä missä kroppaakin.

Nykyaikana ihannoidaan paljon ulkoisia tekijöitä, mutta psyykkiset voimavarat nostavat selkeästi päätään hyvinvoinnin saralla. Ollaan menossa oikeaan suuntaan!

En yritä tällä tekstillä kehottaa ketään yliajattelemaan tai spekuloimaan ajatuksiaan liikaa, sen sijaan haluan tuoda esiin sen, miten suuri voima ja vaikutus ajatuksillamme on.

Kuuntelin junamatkalla erästä podcastia työhyvinvointiin liittyen ja siinä asiantuntija kertoi, että vain osa ihmisistä uupuu esimerkiksi liiallisen työmäärän takia, sen sijaan useimmiten uupumuksen taustalla on negatiiviset ajatukset omaa työtään kohtaan. Negatiivisten ajatusten lasti ja kuormitus lopulta syövät voimavaroja ja aiheuttavat ongelmia, kuten uupumista.

Mihin huomiomme suuntaamme?

Kenenkään ei pidä väkisin viihtyä työssä tai ympäristössä, joka ei tunnu omalta, mutta ajatuksen tasolla voi varmasti vaikuttaa siihen, miten asioita kokee. Lähes kaikissa asioissa on sekä hyvää että huonoa. On valtavan suuri merkitys, miten itse asian näemme, mihin näkökulmaan tartumme? Tartummeko ongelmiin ja kietoudummeko huonoon vai yritämmekö nähdä asioiden valoisat puolet ja käyttää niitä voimavaroinamme eteenpäin.

Ulkoisten olosuhteiden tai valittamisen sijaan omaa katsettaan voi tietoisesti ohjata hyvään ja siten treenata omaa ajatteluaan ja suhtautumistaan asioihin. Ainakin omasta mielestäni on mahtava kohdata ihmisiä, jotka uskovat mahdollisuuksiin, ovat avoimia ja ajattelevat asioista lähtökohtaisesti positiivisesti. Eikä se silti tarkoita realiteettien kieltämistä tai yltiöpositiivisuutta, vaan enemmänkin näen sen oman hyvinvoinnin tukemisena ja suurena viisautena.

Olosuhteisiin ei aina voi vaikuttaa, mutta omaan asenteeseen voi.

Elämä ei ole aina kivaa ja olosuhteisiin ei aina voi vaikuttaa.  Arjessa tulee vastaan monia hetkiä, joiden läpi on vaan mentävä. Omaa ajatteluaan voi treenata juuri niissä hetkissä!

Miten suhtaudun tähän asiaan tai tilanteeseen niin, että oma fiilikseni kohoaa tai pysyy neutraalina angstaamisen sijaan.

Mulle esimerkiksi ärsytystä aiheuttaa pitkähköt työmatkat ja olen niissä hetkissä joskus tuntenut ärsytystä. ”Tämäkin yhtä ajan tuhlausta, varsinkin jos julkiset ovat myöhässä.” -tyyppisesti.  Sitten päätin vaihtaa näkökulmaa. Päätin ajatella, että äiti-ihmisenä tämä junamatka on minulle juuri pieni hetki sitä omaa aikaa, jolloin voin rauhassa lukea kirjaa tai kuunnella podcastia, selailla verkkokauppaa tai huuhailla mitä haluan. Turhalta tuntuva matkustaminen alkoi tuntua heti paljon paremmalta.

Happiness Planner – konkreettinen väline ajattelun kehittämiseen

Eräs konkreettinen työkalu, jolla aion tulevan syksyn ja vuoden aikana treenata omaa ajatteluani on tämä kuvissa näkyvä Happiness Planner. Onnellisuuttaan ei kukaan voi suunnitella, mutta kysymys onkin niistä omista ajatuksista, joita voi treenata kuten lihaksia. Niitä voi harjoittaa ja sitä kautta vaikuttaa omaan onnellisuuteen.

Sain tämän Happiness Planner -työkirjan Embrosé nimiseltä verkkokaupalta, joka löytyy Instagramista nimellä: @embroselife. Embrosé on hyvään oloon ja mielen hyvinvointiin keskittyvä verkkokauppa ja avasi ovensa eilen 3.10. Uuden verkkokaupan valikoimaan kuuluu alkuun ainakin jooga- ja meditaatiotuotteita, kirjoja sekä luonnonkosmetiikkaa. Kaikkea sellaista, mikä minuakin kiinnostaa. Lisäksi Embrosé lahjoittaa vuosittain osan tuotostaan mielenterveystyön edistämiseen, huippua. Pähkinänkuoressa hyvän olon, onnellisuuden ja tasapainoisen mielen verkkokauppa. www.embroselife.com sieltä voit kurkkia lisää!

Tässä Happiness Plannerissa on 52 kappaletta, eli yksi jokaista vuoden viikkoa kohti. Kirja riittää siis vuodeksi. The Happiness Planner – 52 viikon onnellisuuspäiväkirja – Keskittyy siihen, mikä tekee sinut onnelliseksi. Työkirjan avulla omia tavoitteitaan kirjataan ylös, unelmia pilkotaan pienemmiksi paloiksi, reflektoidaan omia fiiliksiä, kirjataan niitä ylös sekä tietoisesti treenataan positiivista ajattelua. Kuntosalilla treenaaminen kasvattaa lihaksia, Happiness Plannerin avulla voi kasvattaa omaa taitoaan ajatella positiivisesti sekä nähdä asioissa useita puolia.

The Happiness Planner auttaa…

  • Asettamaan tavoitteita, jotka maksimoivat onnellisuutesi tason.
  • Harjoittamaan itsetutkiskelua, jotta ymmärtäisit itseäsi paremmin.
  • Suunnittelemaan elämäsi sinulle oikeasti tärkeiden asioiden ja henkilöiden ympärille.
  • Aloittamaan jokaisen viikon innostavalla ja inspiroivalla ajatuksella.
  • Jättämään elämästäsi pois asioita, jotka pidättelevät sinua paikoillaan.
  • Kehittämään mieltäsi positiivisemmaksi.
  • Harjoittamaan sinnikkyyttä ja joustavuutta.
  • Vahvistamaan suhdettasi sinulle tärkeisiin ihmisiin.
  • Käyttämään enemmän aikaa ja rahaa asioihin, jotka oikeasti saavat sinut onnelliseksi.
  • Olemaan kiitollinen jokaisesta päivästä.

Päiväkirja ei keskity tuotteliaisuuteen ja suorittamiseen, vaan ennen kaikkea onnellisuuteesi. Se on suunniteltu tuomaan elämääsi iloa ja onnellisuutta erilaisten positiivisuuteen, mindfulnessiin, kiitollisuuteen ja itsensä kehittämiseen liittyvien tehtävien avulla. Tavoitteena on lisätä itsetuskiskelua ja itsetuntemusta sekä tehdä jokaisesta päivästä positiivinen kokemus.

Loppuun on heitettävä vielä Juliaihmisen tyyliin disclaimeri. Varmaan osa siellä ruudun toisella puolella pohtii, että tämä on tällaista ituhippihommaa, hörhöjen hörhöilyä ja todellisuuden pakoa! Niin saa ajatella rauhassa, niin minäkin aina välillä ajattelen, kun eniten ketuttaa. Tai kun joku yli-intoilija tulee vastaan ja toivottaa aina vain aurinkoista aamua. Heh! Ei se aamu aina aurinkoinen ole, mutta: miten siihen hetkelliseen sateeseen suhtaudumme, on jutun pointti.

Kyllä näiden ajatusten taustalla on silti järkeä, mitä olen hieman viime aikoina tutustunut positiivisen psykologian malleihin ja taustoihin. Ajatuksiian voi toden totta treenata, eikä se ole mitään turhanpäiväistä horinointia. Uskokee ken tahtoo, kokeile vaikka ja hanki tämä Happiness Planner työkaluksi. Voimme sitten puolen vuoden kuluttua vaihtaa ajatuksia, kuinka se on toiminut! Veikkaan, että ainakin minä saatan oivaltaa jotain 52 viikon aikana. 🙂

Positiivisia näkövinkkeleitä meille kaikille!

-Hilla

Lue lisää hyvinvointiaiheisia postauksia:

Unelmakartta kohti omia unelmia.

Keho ja mieli tottavat – sekä hyvään että huonoon.

Rutiinit ovat arjen yksinkertaistamista.

Onni asuu onnellisessa kropassa.

Armollisuutta, sinä riität juuri noin.

Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre.

Uni on hyvinvoinnin kivijalka – miksi niin tärkeää?

Onnea ei tarvitse rahalla ostaa.

7+

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *