Ajatuksissamme on paljon voimaa. Sen on varmasti jokainen huomannut. Omat ajatuksemme energisoivat meitä eteenpäin ja tsemppaavat välillä huikeisiin suorituksiin.  Joskus omat ajatuksemme ovat niitä, jotka lyttäävät meitä alaspäin, vaikka kukaan muu ympärillämme ei niin tekisi. Omat ajatuksemme vaikuttavat meihin niin hyvässä kuin huonossa, mutta mikä parasta: omia ajatuksiaan voi treenata siinä missä kroppaakin.

Nykyaikana ihannoidaan paljon ulkoisia tekijöitä, mutta psyykkiset voimavarat nostavat selkeästi päätään hyvinvoinnin saralla. Ollaan menossa oikeaan suuntaan!

En yritä tällä tekstillä kehottaa ketään yliajattelemaan tai spekuloimaan ajatuksiaan liikaa, sen sijaan haluan tuoda esiin sen, miten suuri voima ja vaikutus ajatuksillamme on.

Kuuntelin junamatkalla erästä podcastia työhyvinvointiin liittyen ja siinä asiantuntija kertoi, että vain osa ihmisistä uupuu esimerkiksi liiallisen työmäärän takia, sen sijaan useimmiten uupumuksen taustalla on negatiiviset ajatukset omaa työtään kohtaan. Negatiivisten ajatusten lasti ja kuormitus lopulta syövät voimavaroja ja aiheuttavat ongelmia, kuten uupumista.

Mihin huomiomme suuntaamme?

Kenenkään ei pidä väkisin viihtyä työssä tai ympäristössä, joka ei tunnu omalta, mutta ajatuksen tasolla voi varmasti vaikuttaa siihen, miten asioita kokee. Lähes kaikissa asioissa on sekä hyvää että huonoa. On valtavan suuri merkitys, miten itse asian näemme, mihin näkökulmaan tartumme? Tartummeko ongelmiin ja kietoudummeko huonoon vai yritämmekö nähdä asioiden valoisat puolet ja käyttää niitä voimavaroinamme eteenpäin.

Ulkoisten olosuhteiden tai valittamisen sijaan omaa katsettaan voi tietoisesti ohjata hyvään ja siten treenata omaa ajatteluaan ja suhtautumistaan asioihin. Ainakin omasta mielestäni on mahtava kohdata ihmisiä, jotka uskovat mahdollisuuksiin, ovat avoimia ja ajattelevat asioista lähtökohtaisesti positiivisesti. Eikä se silti tarkoita realiteettien kieltämistä tai yltiöpositiivisuutta, vaan enemmänkin näen sen oman hyvinvoinnin tukemisena ja suurena viisautena.

Olosuhteisiin ei aina voi vaikuttaa, mutta omaan asenteeseen voi.

Elämä ei ole aina kivaa ja olosuhteisiin ei aina voi vaikuttaa.  Arjessa tulee vastaan monia hetkiä, joiden läpi on vaan mentävä. Omaa ajatteluaan voi treenata juuri niissä hetkissä!

Miten suhtaudun tähän asiaan tai tilanteeseen niin, että oma fiilikseni kohoaa tai pysyy neutraalina angstaamisen sijaan.

Mulle esimerkiksi ärsytystä aiheuttaa pitkähköt työmatkat ja olen niissä hetkissä joskus tuntenut ärsytystä. ”Tämäkin yhtä ajan tuhlausta, varsinkin jos julkiset ovat myöhässä.” -tyyppisesti.  Sitten päätin vaihtaa näkökulmaa. Päätin ajatella, että äiti-ihmisenä tämä junamatka on minulle juuri pieni hetki sitä omaa aikaa, jolloin voin rauhassa lukea kirjaa tai kuunnella podcastia, selailla verkkokauppaa tai huuhailla mitä haluan. Turhalta tuntuva matkustaminen alkoi tuntua heti paljon paremmalta.

Happiness Planner – konkreettinen väline ajattelun kehittämiseen