Ruuhkavuodet ja liikunta – näin ehdit liikkua arjessa

ruuhkavuodet ja liikunta

Ruuhkavuodet ja liikunta – siinäpä yhdistelmä, jota monet vanhemmat pohtivat arjessaan ja yrittävät keksiä parhaita ratkaisuja, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Miten yhtälön saa toimimaan, mistä nipistää, mitä priorisoida, miten aikaansa käyttää, jotta arkipäiviin mahtuisi mukaan myös liikuntaa? Miten liikunnan saa mahtumaan ruuhkavuosiin? Kokosin tähän postaukseen muutamia vinkkejä, joita meidän perheessä on hyödynnetty, jotta molemmilla on ollut mahdollisuus päästä liikkumaan.

Vaikka nyt olenkin äitiysvapaalla, niin minulla on vielä todella tuoreessa muistissa aika, kun palasin ensimmäisen äitiysloman jälkeen takaisin työelämään ja tuntui, että vuorokauden tunnit meinasivat loppua kesken. Mihin kohtaan sen liikunnan saa mahtumaan, kun ennen lasta oli koko ilta aikaa vain itselle.

Tunsin ajoittain myös syyllisyyttä siitä, kun lähdin illalla urheilemaan lapsen päiväkotipäivän jälkeen. ”Jos menen nyt vielä lenkille, en ehdi viettää tätä ilta-aikaa lapseni kanssa”. Samalla tavalla tunsi ajoittain myös Daniel, tämä ei ollut vain äidin tunne, vaan ihan yhtälailla molemmat jaoimme saman tunteen. Silti tiesimme, että liikuntaa tarvitsemme ja siitä saatavaa hyvää oloa. Tarvitsemme hetken omaa aikaa ja energiaboostia treenien parista. Uskon, että näitä tunteita jakaa moni muukin ruuhkavuosia elävä vanhempi.

Lapsi hoitoon, töihin, töistä hakemaan lasta, ruuanlaittoa nälkäisille vatsoille, hetki yhteistä aikaa tai ulkoilua ja sitten olikin jo aika laittaa lapsi nukkumaan. Niinhän se arkipäivä kulkee useimmissa lapsiperheissä, joissa on pieniä lapsia.

Vuorokauden tunnit pitää käyttää tehokkaasti tai ainakin suunnitelmallisesti, jotta pääsee liikkumaan ja treenaamaan. Sanoisin, että löysimme viime vuoden aikana tähänkin hyvän balanssin, jos ja kun liikuntaa haluaa priorisoida. Samoja konsteja me tullaan käyttämään jatkossakin:

Ruuhkavuodet ja liikunta – näin ehdit liikkua arjessa

Kotijumppia ja kuntopiirejä

Kotitreeni, kotijumppa, kuntopiiri olohuoneen lattialla tai kotipihalla. Kotonakin saa tehtyä tosi tehokkaita harjoituksia, kunhan vaan viitsii kaivaa kahvakuulan ja patjan sieltä vaatehuoneen nurkasta esille. Ilman välineitäkin sujuu ja liikkeitä on netti pullollaan. Olen vasta päässyt kotitreenien makuun, koska ennen lapsia lähdin mieluummin kuntosalille treenaamaan. Kotitreenit säästää huimasti aikaa!

Liikuntaa koko perheen kanssa

 • Kuntopiiri lasten kanssa
 • Porrastreeni lasten kanssa
 • Yhteinen vaunulenkki
 • Yhteinen pyörälenkki
 • Yhteinen juoksulenkki vaunujen kanssa

Me ollaan perheenä liikuttu paljon myös yhdessä. Juostu juoksuvaunujen kanssa, pyöräilty perävaunun kanssa, kävelty rattaiden kanssa ja tehty porrastreenejä niin, että vuorotellen toinen menee ylös ja toinen odottaa sillä aikaa lapsen kanssa alhaalla ja palauttelee samalla. Vauvan voi ottaa mukaan myös kantoreppuun tai auton istuimeen porrastreeniä katselemaan. Kotitreenitkin sujuu hyvin lapsen tai lasten kanssa ja se on heistä useimmiten kivaakin, kun saa puuhata yhdessä vanhemman kanssa.

Hyötyliikuntaa kävellen ja askelia keräämällä

Hyötyliikunta toimii ruuhkavuosina. Minua hyötyliikunnan kanssa on motivoinut askelmittari, joka löytyy nykyään monista kelloista ja puhelimista. Askelmittari jotenkin konkretisoi sen, että liikuntaa todellakin kertyy. Äitiysvapaalla minulle saattaa kertyä päivän puuhasteluista 6000 askelta ilman minkäänlaista urheilua.

Jumppaa lasten kanssa hiekkalaatikolla

Hiekkalaatikolla lasten kanssa voi istua ja leikkiä, mutta saman ajan voi käyttää myös liikuntaan. Tehdä hiekkalaatikon vieressä kyykkyjä, punnerruksia, loikkia ja muita lihaskuntoliikkeitä. Lapsen voi ottaa reppuselkään ja käyttää häntä painona. Pikkuässä on niistäkin leikeistä mielissään.

Suunnittele liikunnat kalenteriin

Ruuhkavuodet ja suunnitelmallisuus ja ennakointi. Kun omille jutuille haluaa löytää aikaa, voi ne merkata ihan kalenteriin. Joku harrastaa tiistai-iltana savitöitä ja bänditreenejä, mutta ihan hyvin joka tiistai klo 19 voi lähteä metsään juoksulenkille, jos asian on merkannut perheen kalenteriin.

Meidän perhe on mennyt liikuntojen osalta enemmänkin fiiliksen mukaan, mutta suunnitelmallisuus etukäteen voisi toimia myös.

Aikaisin aamulla tai myöhään illalla liikkumaan

Minua vauvavuosi verotti siinä määrin, että aikaiseksi aamuliikkujaksi minusta ei ollut, eikä myöhään illallakaan. Hyvinvointiani ei olisi lisännyt se, että olisin laittanut kellon aamulla klo 5:30 herättämään. Mutta kenellä aikaiset aamut tai myöhäiset illat toimii, niin sieltä on mahdollista saada lisää sitä omaa aikaa.

Daniel lähtee usein juoksulenkille tai salille aamulla, kun me muut vielä nukumme. Meidän herätessä hän on jo keittämässä kahvia suihkun raikkaana ja minä vaan ihailen unihiekat silmissä vierestä. 😀

Tässä kuvassa vauva on 2 viikkoa vanha. Silmistä ja katseesta näkee, että ihan heti en laita kelloa soimaan klo 5:30 treenien takia.

Osta palveluita ja säästä aikaa ruuhkavuosina

Minä, joka joskus sanoin, että ”kyllähän minä aina kotini siivoan ja käyn ruuat kaupasta ostamassa” olen kummallisesti alkanut tutkia erilaisten kotipalveluiden hintoja. Hehee! Niin ne elämäntilanteet muuttuu.

Kuinka helpottavaa olisi kun parin viikon välein kävisi siivouspalvelu tekemässä viikkosiivouksen – maksaisin siitä palvelusta ja tilalle saisin lisää aikaa. Me emme tällä hetkellä osta mitään palvelua (paitsi ikkunoiden pesun) mutta tulevaisuudessa ehkäpä siivouspalvelu voisi olla kiva!

Puolison kanssa vuorotellen treenaamaan

Tämä vuorottelu on niin meidän juttu. Arki-iltoina menemme lapsen kanssa esimerkiksi 1,5 tunniksi ulos leikkimään. Siitä ajasta vuorottelemme niin, että ensin minä olen juoksemassa 45 minuuttia ja sitten läpsystä vaihto ja Daniel lähtee juoksemaan 45 minuutiksi. Molemmilla on treenivaatteet päällä hiekkiksellä, joten vaihto on nopea. Lenkin jälkeen hikisen paidan vaihtaa vaan kuivaan ja jatkaa leikkejä lapsen kanssa.

Liikuntatreffit kaverin kanssa

Liikuntatreffit kaverin kanssa. Samalla saa liikuntaa ja vaihtaa kuulumisia. Hyvä kombo. <3

ruuhkavuodet ja liikunta

Vain vartti riittää – tehokas juoksu- tai hiit-treeni

Lyhyessä ajassakin saa tehtyä vaikka mitä, kunhan valitsee tehokkaan lajin. Porrastreeni, juoksuvedot tai hiit-treeni. Veri lähtee kiertämään, aineenvaihdunta hyrähtää käyntiin ja endorfiineja alkaa erittyä.

Voiko työpäiviin vaikuttaa mitenkään?

 • Kävelypalaverit
 • Ruokatunnilla kuntosalille
 • Työmatkaliikunta
 • Etäpäivinä työmatkaan käytetyn ajan voi vaihtaa liikuntaan
 • Taukojumpat

Tuossa viisi asiaa, jotka ensimmäisenä tulivat mieleeni. Edelleen ihmettelen, miksi Suomessa tehdään niin vähän kävelypalavereja! Palaveeraamisen kulttuuri on meillä vahva, joten voisiko saman ajan välillä kuluttaa kävellen. On myös tutkittu, että liike yhdistettynä ajatteluun lisää ongelmanratkaisukykyä. Tulisiko kävelypalaverissa jopa parempia ideoita ja ehdotuksia kuin staattisesti istuen kahvikuppi kädessä. 😉

Priorisoi ja karsi

Priorisointi ja karsinta – ruuhkavuosien kingejä! Mitä asioita elämässäsi priorisoit, niille kyllä löytyy aikaa. Joku haluaa sisustaa kotia, toinen käydä teatterissa ja kolmas jotain muuta. Liikunta ja oma hyvinvointi voi myös olla prioriteettien kärkipäässä ja se on ihmisen oma valinta ja arvo. Silloin elämästä karsitaan jostain muusta.

Ruuhkavuosina voi myös karsia kodin siisteydestä ja pyykkivuoren pienentämisestä. Ja joskus myös ruoan laittamisesta.

ruuhkavuodet ja liikunta

Ruuhkavuodet ovat ohimenevä vaihe – muista se

Tämä viimeinenkin juttu on tosi hyvä muistaa. Loppujen lopuksi niin sanotut ruuhkavuodet, eli aika kun lapset ovat pieniä, on tosi lyhyt aika ja ohimenevä vaihe. Silloin voi hyvin vähentää liikunnasta ja priorisoida niitä pienten lasten tarpeita. Sitä varmasti moni vanhempi tekeekin, mutta ihan yhtä tärkeää on muistaa omat tarpeet ja pitää omasta olostaan huolta. Hyvinvoiva iskä tai äiti ovat myös hyviä vanhempia lapsilleen. <3

Tärkein juttu onkin se, että löytää omalle perheelleen sen toimivan tai toimivimman tavan. Tästä postauksesta voi napata vinkkejä ja kokeilla, mikä voisi toimia teidän arjessa parhaiten.

ruuhkavuodet ja liikunta

Nautitaan liikunnasta, myös perheellisinä. <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog.

Lue myös:

10 treenifaktaa minusta.

Miten aloittaa juoksuharrastus?

Mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi minulle tarkoittaa?

Pyöräilyvaunulla päiväkoti- ja kauppamatkat.

Onni asuu onnellisessa kropassa.

7 liikettä tehokkaaseen porrastreeniin.

Retkeily on parasta palauttavaa liikuntaa.

Tulen onnelliseksi kun saan liikkua.

Ensimmäinen pitkä juoksulenkki synnytyksen jälkeen.

Juoksu synnytyksen jälkeen.

+17

You may also like

2 kommenttia

 1. Innostuin lukemaan blogiasi näin sunnuntai-iltana useamman postauksen verran, kun kerrankin oli aikaa. Hyviä vinkkejä, ja innostaa toivottavasti muitakin perheitä liikkumaan paljon.

  Meillä lapset on jo 6- ja 8-vuotiaat, joten heidän omat ja perheen yhteiset harrastukset asettaa uusia raameja liikunnalle arjessa. Ehdottomasti koko ajan mennään parempaan suuntaan, kun pyöräilevistä lapsista saa usein seuraa (ja kovan kirittäjän) juoksulenkille. Tänään 25Mannasta palaillessani lapset jo kyselivät, koska hekin pääsevät Ruotsin kisareissulle mukaan. Liikunnallinen elämäntapa varmasti tarttuu!

  Pakko vielä kehaista, että postauksiasi on kyllä tosi mukava seurata niin instagramissa kuin täällä blogin puolellakin. Mukavan realistista, mutta aina jotenkin hyväntuulista ja visuaalisesti tosi miellyttävää sisältöä. 🙂

  0
  1. Heippa KaisaM-J, kiitos ihanasta palautteesta. <3 Mukava kuulla, että liikunnan ja lapsiarjen yhdistäminen muuttuu mielestäsi koko ajan parempaan suuntaan ja pääsee jo tekemään asioita yhdessä. Vai suunnistajia olette myös teidän perhe, mahtavaa! 25-Mannassa en olekaan pariin vuoteen käynyt, mutta ehkäpä jo ensi syksynä taas jatkamaan syysperinnettä. 🙂

   Tosi mukava kun viihdyit täällä mun tekstien parissa ja tervetuloa jatkossakin uudelleen! <3 Kaunista syksyn jatkoa./Hilla

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *