Miten teidän perheessä nukutaan? – OSA 1 -postauksessa listasin nämä lukijoiltani saamani 27 kysymystä meidän perheen uneen liittyen. Vastaan kysymyksiin tässä tekstissä ja jaan meidän kokemuksia ja ajatuksia aiheeseen liittyen. Neuvoja en tässäkään postauksessa suoranaisesti jaa, vaan kerron lähinnä omasta näkökulmasta sen, miten meillä asiat ovat menneet viimeisten viiden vuoden aikana. Sen mukaan, mitä vielä muistan. Katkonaiset yöunet myös tehokkaasti kultaavat muistoja joiltain osin. ;)

1. Nukutetaanko teillä vai jätetäänkö nukahtamaan?

Meillä nukutetaan. Pienemmälle riittää se, että istutaan hetki sängyn vieressä ja hän nukahtaa siihen useimmiten nopeasti. Hänestä on ihana mennä sänkyyn ja nauttii siitä, kun illalla pääsee peiton alle köllöttämään. Esikoinen nukutetaan vieressä makoillen. Hänellä nukahtaminen on kestänyt aina pidempään ja hän haluaa, että ollaan vieressä. Hän olisi mieluummin iltavirkku, eikä muutenkaan ole niin iltauninen kuin pikkusiskonsa.

2. Millä tavalla jätitte päiväunet pois?

Hmm, mitenhän nämä jutut menikään. :D Tässä huomaa, että aika kultaa todellakin muistot. Eihän näistä vaiheista ole pitkä aika, mutta silti tuntuu jo niin kaukaiselta esikoisen osalta.

Sanoisin niin, että siinä vaiheessa jätettiin esikoisen kanssa päiväunet pois tai lyhennettiin niitä reilusti, kun illalla nukahtaminen alkoi olla liian vaikeaa tai kesti turhan kauan. Oli myös niin, ettei hän nukahtanut päiväkodissa unille ja kotonakin päivällä nukahtaminen alkoi olla vaikeaa, joten päiväunet jäivät välillä pois jo alle 2-vuotiaana. Saatettiin mennä välillä sillä ojasta allikkoon: ilman päiväunia oli joskus liiankin väsynyt illalla. Mutta se on sellaista trapetsitaiteilua.

Pikkusisko puolestaan voi nukkua päiväunet edelleen ja silti nukkuu hyvin yöllä. Tarvitsee kai luonnostaan enemmän unta. Päiväkodissa nukkuu vähän tai ei ollenkaan ja siksi on iltaisin tosi valmis unille. Mutta viikonloppuisin kotona hän voi nukkua ihan pitkät päiväunet ja silti illalla oli ihan yhtä väsynyt.

3. Tarviiko lapsi päiväunien sijaan kuitenkin päivälevon?

Kyllä me on tehty niin, että silloin rauhoitutaan isomman kanssa, kun pienempi nukkuu päiväunia. Aika usein katsotaan silloin telkasta jotain piirrettyä, askarrellaan, piirretään tai puuhataan jotain rauhallista. Eli sellainen rauhallisempi hetki päivästä se on meille kaikille, kun pikkusisko on unilla. Välillä teen myös siinä aikaikkunassa yrittäjänä töitä ja esikoinen tekee silloin omia juttujaan.

4. Onko teillä ollut tarkka rytmi unien ja ruokailun suhteen? Millainen rytmi?

Esikoisen kanssa ei varmaan ollut ihan yhtä tarkkaa rytmiä vauva-aika